Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Να κάνουμε την υπέρβαση και να ξαναβρούμε τις αξίες που έχουν χαθεί, κάλεσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα στην αρχιεπισκοπή. 

Ο κ. Ιερώνυμος κάλεσε τους πάντες να ζήσουν, όπως είπε, την ουσιαστική εμπειρία της Εκκλησίας, σημειώνοντας ότι «Ο Θεός είναι Πατέρας Αγάπης και κάθε άνθρωπος, όπου και αν πιστεύει και από όπου και αν προέρχεται, είναι αδελφός μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα, ο αρχιεπίσκοπος απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι : 
«Πάντοτε η βία και η τρομοκρατία είναι πράγματα που καταδικάζονται, αλλά όταν συμβαίνουν μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα ακόμη γίνονται πιο σκληρά. 

Επομένως, δεν υπάρχει ένας σώφρων άνθρωπος που να μην καταδικάσει αυτού του είδους τις εκδηλώσεις, όσο και αν μπορούμε να βρούμε ελαφρυντικά, δηλαδή στενοχώριες οικονομικές και άλλες πιέσεις. 

Αυτά είναι σημάδια που μας οδηγούν σε απαισιοδοξία, σε απογοήτευση, αλλά δεν πρέπει ποτέ να καταλήγουμε στη βία και στην τρομοκρατία. 

Δεν είναι δείγμα υγείας αυτό το πράγμα και από αυτούς που ενεργούν με αυτόν τον τρόπο ή αν θέλετε και αυτούς που καλλιεργούν αυτή την ατμόσφαιρα. 

Είμαστε σε μία περίοδο δύσκολη που αυτή την εποχή περισσότερο από κάθε άλλη, μολονότι έχουμε πολλοί τις επιφυλάξεις μας, τα προβλήματά μας, τις δυσκολίες μας, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Ακόμη και αν έχουμε τη συναίσθηση ότι πιθανώς αδικούμεθα, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Αν δεν καταφέρουμε να είμαστε ενωμένοι δεν θα έχουμε καλή πορεία».


Στην τελετή κοπής της πίτας, ήταν παρόντες η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η υφυπουργός Εργασίας Α. Νταλάρα, ο περιφερειάρχης Αττικής Ι. Σγουρός, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, αρχιερείς, ιερείς της Αρχιεπισκοπής, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και στελέχη των υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Νωρίτερα ο αρχιεπίσκοπος είχε κόψει και την πίτα στο Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη.

Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, δήλωσε :
«Ο αρχιεπίσκοπος με αυτή τη σοφία και τη γαλήνη που τον διακρίνει είναι μια πολύ καλή τύχη για τη χώρα αυτή τη δύσκολη στιγμή, καθώς διδάσκει και ανοίγει δρόμους για την αγάπη, την ομόνοια και την προσφορά στους κατατρεγμένους, αυτά δηλαδή που έχει τόσο πολύ ανάγκη σήμερα ο λαός μας». 

Για το τρομοκρατικό χτύπημα σχολίασε: «Είναι μια ευθεία πράξη εναντίον της δημοκρατίας και εναντίον της χώρας σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή, χαλυβδώνει τη δύναμη όλων μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το αποκρουστικό για τη χώρα μας γεγονός». 

Η υπουργός, απαντώντας και σε ερωτήσεις για το εάν πρόκειται να μειωθεί ο αριθμός εισακτέων, τόνισε οτι θα σταλεί επιστολή στα Ιδρύματα και θα ζητηθεί να κοινοποιήσουν στο υπουργείο τους συγκεκριμένους αριθμούς φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν και στη συνέχεια το υπουργείο θα πάρει την τελική του απόφαση .

Η υφυπουργός εργασίας, Α. Νταλάρα, αναφέρθηκε στη συνεργασία του υπουργείου με την αρχιεπισκοπή, με στόχο την ανακούφιση των πασχόντων, απόρων και αστέγων, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες.


Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, σε ερώτηση σχετικά με την τρομοκρατία απάντησε: 
«Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, αλλά η δημοκρατία πρέπει να παίρνει τα μέτρα της. 

Σήμερα βρέθηκα στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών και με μεγάλη χαρά και συγκίνηση παραβρέθηκα στην τελετή κοπής της πίτας. 

Έχω τη βαθιά πεποίθηση, έχω ήδη συζητήσει με τον αρχιεπίσκοπο, ότι θα συνεργαστούμε πάρα πολύ στενά στα θέματα της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, τουλάχιστον σε αυτή τη δύσκολη εποχή να ανακουφίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, δήμος και Εκκλησία, τα στρώματα του πληθυσμού, τα οποία δοκιμάζονται περισσότερο από την ανεργία και την οικονομική κρίση». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: