Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Καστελόριζο… ΣΟΣ: Προχωρήστε στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης!


Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης και ο Θεόδωρος Καρυώτης δημοσιοποίησαν μία ανοιχτή επιστολή προς την πολιτική ηγεσία της χώρας αλλά και ουσιαστικά στα 20 εκατομμύρια των Ελλήνων (φυσικά δεν μιλάμε για τους… ελληνόφωνους) ανά τον πλανήτη για την ανάγκη ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ειδικά στην περιοχή του Καστελορίζου…


Το defence-point.gr παραθέτει το βαρυσήμαντο κείμενο που έχει τον εύγλωττο τίτλο «Η Τραγωδία του Καστελόριζου» ως έχει και θα ακολουθήσει σχολιασμός:

"Κύριε Διευθυντά,

Η δια μονομερούς δηλώσεως δημιουργία της κυπριακής (ΑΟΖ) το 2004 από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ήταν πραγματικά ηγετική κίνηση. Αν και η Τουρκία διεμαρτυρύθη, η απόφαση έγινε αμέσως αποδεκτή και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ. Επανειλημμένες προσεγγίσεις του όμως προς την Ελληνική πλευρά, να οριοθετήσει μαζί με την Κύπρο την ΑΟΖ, του έμειναν αναπάντητες. Η πρόσφατη απόφαση της μεγαλονήσου να οριοθετήσει την ΑΟΖ με το Ισραήλ δεν αφήνει  πλέον καμία δικαιολογία στην Ελλάδα να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιωματά της.

Εδώ και 30 χρόνια η χώρα μας επιμένει ότι η μοναδική διαφορά με την Τουρκία - η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου - είναι νομικής φύσης. Η έννοια της υφαλοκρηπίδας όμως έχει, εδώ και 25 χρόνια, υπερκεραστεί απ' αυτή της ΑΟΖ.

Με βάση τα άρθρα 55-57 της νέας Σύμβασης του 1982 ως ΑΟΖ ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης περιοχή σε πλάτος μεχρι 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης και εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας.

Επίσης η Σύμβαση αναφέρει ρητά (άρθρο 121, παράγραφο 2) ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζονται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Επομένως, η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια επιχειρήματα για την ΑΟΖ που προβάλλει για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου, ότι, δηλαδή, τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Επιπλέον, η νέα Σύμβαση έχει καταργήσει τη γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδας και έτσι η Τουρκία έχει χάσει άλλο ένα επιχείρημα.

Κλειδί σ' αυτή την οριοθέτηση είναι το Καστελόριζο, νησί το οποίο κατοικείται  και, κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και διαθέτει ΑΟΖ και ότι είναι νησί της ΕΕ. Εάν η Ελλάδα δεχτεί να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο χωρίς τον υπολογισμό του Καστελόριζου, η εμφανής συνέπεια θα είναι η Ελλάδα να μην έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο!

Οι τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου στο τρίγωνο Καστελόριζου-Κρήτης-Κύπρου. Οι περισσότερες απο αυτές τις μελέτες έγιναν από αμερικανικές εταιρείες πού, προφανώς, ειδοποίησαν τους Τούρκους γι΄αυτό και, πιθανώς, είναι ζήτημα χρόνου προτού οι τελευταίοι  αρχίσουν να προκαλούν την Ελλάδα με έρευνες στην περιοχή.

Τελευταία ακούονται πολλά γύρω από την παλαιά Αμερικανική ιδέα περί συνεκμεταλλεύσεως. Η συνεκμετάλλευση δεν οδηγεί πουθενά, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, και γι΄αυτό ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε από άλλες χώρες που αντιμετώπισαν τα προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία. Συνεκμετάλλευση λοιπόν θα είναι τραγικό λάθος με επιπτώσεις και σε άλλους τομείς των διμερών σχέσεων, ανοίγοντας την όρεξη της Τουρκίας και για άλλους οικονομικούς πόρους, όπως την αλιεία.

Εν όψει των ανωτέρω, η Ελλάδα, ακολουθούσα το παράδειγμα άλλων χωρών (π.χ  ΗΠΑ, Ρωσία, των περισσοτέρων χωρών της ΕΕ, Ισραήλ) να διακηρύξει την κυριαρχία της σε ΑΟΖ με βάση τη Σύμβαση του 1982.

Τα ανωτέρω μπορούν να γίνουν με την ψήφιση νόμου που να δημιουργεί ΑΟΖ στις ελληνικές θάλασσες και εν συνεχεία να ανακοινωθεί στον ΟΗΕ. Μετά θα έρθουμε σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο προς καθορισμό της διαχωριστικής γραμμής.

Βεβαίως, η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει τέτοια κίνηση, όπως έπραξε και πρόσφατα με την Κύπρο. Νομικώς όμως αυτό είναι αδιάφορο. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να της υπενθυμίσουμε ότι η προσχώρησή της στην Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας είναι μια από τις προϋποθέσεις για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ.

Βεβαίως, η «χώρα των μηδενικών διαφορών» θα μπορούσε, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο, να επανέλθει στις παράνoμες παραβιάσεις του εναερίου και υδάτινου χώρου μας. Επιθυμεί όμως να καταστρέψει την εικόνα ότι «έχει αλλάξει» που και η ίδια αλλά και οι εν Ελλάδι υποστηρικτές της, εδώ και χρόνια, προσπαθούν να δημιουργήσουν;

Με φιλικόυς χαιρετισμούς,
Βασίλειος Μαρκεζίνης, Ακαδημαικός
Θεόδωρος Καρυώτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου"

Από την πλευρά μας για ακόμα μία φορά θεωρούμε χρέος μας να υπογραμμίσουμε αυτά που γράφαμε ήδη από τις αρχές της άνοιξης του 2010 στην ΣΙ&Γ, αναφορικά με το ζήτημα της ΑΟΖ (ΣΙ&Γ Τεύχος 2ο, Απρ. 2010 Κεμαλικός και Νεοθωμανικός θαλάσσιος ιμπεριαλισμός: ΑΟΖ και η ελληνική "στρατηγική ψυχραιμία"...).

Ας σημειωθεί πως η Τουρκία, υπάρχει δεν υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι έτοιμη να προχωρήσει στα τελευταία στάδια ανατροπής της Συνθήκης της Λωζάννης και αλλαγής, με την βία, του καθεστώτος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως πέραν των υδρογονανθράκων, η Άγκυρα έχει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟΥΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ να ανατρέψει το καθεστώς και να χρησιμοποιήσει το ενεργειακό ζήτημα της περιοχής ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ
(ΣΙ&Γ Τεύχος 8, Οκτ. 2010 Η Τουρκία ανοίγει τις πόρτες του...τρελοκομείου, από το δημοψήφισμα στη "ΒΑΡΙΑ").

Αυτό ακριβώς είναι το σημείο το οποίο φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνονται ούτε στην Αθήνα, ούτε όμως και στην Ουάσιγκτον. Οι  Έλληνες και οι… ελληνόφωνοι των Αθηνών ούτε μπορούν ούτε θέλουν να καταλάβουν πως το ζήτημα της Τουρκίας στην περιοχή αντιπαράθεσης με τον ελληνισμό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΘΑΡΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ και, υπάρχουν δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, η Άγκυρα θα κάνει την κίνησή της εάν και εφόσον αντιληφθεί πως οι συνθήκες, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στην Ελλάδα, είναι ώριμες για το απονενοημένο διάβημα…

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον, λόγω του αγγλοσαξονικού «τεχνοκρατικού» χαρακτήρα του πολιτικού της συστήματος διαπράττει το θανάσιμο λάθος να πιστεύει πως η Τουρκία είναι 100% ελεγχόμενη και δρα… ρατιοναλιστικά. Δυστυχώς, για την Ελλάδα, τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρασία γενικότερα η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό έχει πάψει να λειτουργεί… συμβατικά.

Για να γίνουμε ποιο συγκεκριμένοι η Τουρκία, ή κάποια συγκεκριμένα κέντρα μέσα σε αυτή,  δρα ρατιοναλιστικά ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗ, και όχι αναφορικά με την λογική που πρέπει να διέπει μία κρατική οντότητα.

Με λίγα λόγια, τόσο η πολιτική «κατευνασμού» από μεριάς της Αθήνας όσο και η πολιτική «χαϊδέματος» από πλευράς της Ουάσιγκτον το μόνο που είναι δυνατόν να αποφέρει είναι μία «αποκάλυψη» στον υδάτινο άξονα Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος κατά την οποία στην Αθήνα να αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει και στην Ουάσιγκτον απλά θα παρατηρούν τα… φαινόμενα…

Ας ανακηρύξουμε ΑΟΖ και ας υπερασπιστούμε τα απαράγραπτα ιστορικά, νομικά, οικονομικά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δικαιώματά μας στην κοιτίδα του ελληνισμού, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, ακόμα και να ενδώσουμε, δεν θα κάτσει ήσυχη. Ας αντιληφθούμε επιτέλους πως το θέμα της Άγκυρας έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεται την ασφάλεια του μικρασιατικού γεωγραφικού όγκου και όχι με τα αν θα πάρει 10 ή 20% από δυνητικά ενεργειακά πλούτη.

Μόνο εάν το αντιληφθούμε αυτό, τόσο εμείς όσο και ο κάθε… ενδιαφερόμενος, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το κακό στην ρίζα του και θα δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή. Έως τότε… θα θεωρούμε πως εάν τα βρούμε στα πετρέλαια.. το θέμα θα έχει λυθεί…

… δυστυχώς μόλις τότε θα αρχίζει, διότι η Άγκυρα θα το θεωρήσει ως το πρώτο βήμα στην αλλαγή του καθεστώτος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο… και τότε θα είναι αργά και για κλάματα αλλά και για ειρηνικές πολιτικές…  

Δεν υπάρχουν σχόλια: