Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

"Κυνικός και αλαζόνας ο Νταβούτογλου", λέει ο Πρόεδρος

Την έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι η συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ, για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής τους ζώνης «είναι άκυρη με βάση το διεθνές δίκαιο».

"Δεν νομιμοποιείται ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ούτε με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ούτε με το Διεθνές Δίκαιο, να είναι τόσο κυνικός και τόσο αλαζόνας, δηλώνοντας ότι είναι άκυρη τάχα η Συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης", απάντησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι ''άκυρη και παράνομη, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είναι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο''.
Κληθείς, στο περιθώριο επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, να σχολιάσει δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι είναι άκυρη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η πρόσφατη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε ''πόσες φορές πρέπει να απαντήσουμε στον κ. Νταβούτογλου;'' 

''Πρώτον'', τόνισε ο κ. Χριστόφιας, ''άκυρη και παράνομη, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είναι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, άρα ο κ. Νταβούτογλου δεν νομιμοποιείται με τίποτε, ούτε με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ούτε με το Διεθνές Δίκαιο να είναι τόσο κυνικός και τόσο αλαζόνας''.

''Απλώς εκφράζει μιαν κατοχική δύναμη και επειδή η κατοχική δύναμη'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''δυστυχώς έχει στηρίγματα από κάποιους και στο διεθνή χώρο, επιτρέπεται στους εκπροσώπους τους να ομιλούν κατ' αυτό τον τρόπο''.

Η Τουρκία έχει εκνευριστεί, σημείωσε εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου και τόνισε ότι η συμφωνία, τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο, στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και δεν αφορά την Τουρκία. 

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις δηλώσεις Νταβούτοβλου για τη συνάντηση Χριστόφια -Έρογλου με τον γ.γ. του ΟΗΕ, που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Ιανουαρίου στη Γενεύη, ο κύριος Στεφάνου κάλεσε την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και να πάψει να ασχολείται με το τι θα πράξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στη συνάντηση της Γενεύης. 

Ο κύριος Νταβούτογλου φαίνεται ότι θέλει να υποκαταστήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

SigmaLive/Ράδιο Πρώτο

Δεν υπάρχουν σχόλια: