Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ρωσικές δυνάμεις αλεξιπτωτιστών "στέλνουν μήνυμα" από την Μακεδονία: "Δεν είστε μόνοι"! (βίντεο)


Ρωσικές ειδικές δυνάμεις και ελληνικές αντίστοιχες (μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες μιλάνε για μονάδες του ΕΤΑ και των αλεξιπτωτιστών) του Β’Σώματος Στρατού, συνεκπαιδεύτηκαν για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους στην Μακεδονία σε μία συνεργασία ειδικού πολιτικού βάρους.

Στις πενθήμερες ασκήσεις εφαρμόστηκαν διάφορα σενάρια, ενώ πραγματοποιήθηκαν και κοινά άλματα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του Β'Σ.Σ. στο defencenet.gr. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε από ελληνικής πλευράς ο ειδικός εξοπλισμός που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι, ενώ γενικότερα η συνεργασία των ειδικών μονάδων των δύο χωρών άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και στην ελληνική και στην ρωσική πλευρά. 

Μέχρι στιγμής και παρά το γεγονός ότι οι ασκήσεις ολοκληρώθηκαν πριν από δέκα ημέρες, πέπλο μυστικότητας καλύπτε την κοινή άσκηση ειδικά σε ότι αφορά την προέλευση της ρωσικής μονάδας. 

Οι μονάδες αλεξιπτωτιστών της Ρωσίας (VDV), ανήκουν στην ελίτ των ρωσικών ειδικών δυνάμεων και σίγουρα το γεγονός ότι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις ικανότητες των Ελλήνων συναδέλφων τους, μόνο τυχαίο δεν είναι. 

Περισσότερες πληροφορίες για την πλέον απόρρητη συνεκπαίδευση που είχαν μέχρι σήμερα οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις, θα έχουμε τις επόμενες ώρες.

Οι ρωσικές δυνάμεις αλεξιπτωτιστών πιστώνονται με μια μεγάλη επιχειρησιακή ετπιτυχίτα όταν τον Μάρτιο του 1999 κατέλαβαν αιφνιδιαστικά πριν τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις το αεροδρόμιο της Πρίστινα στο Κοσσυφοπέδιο μετά από μία εκπληκιτική πορεία 5 ωρών από την βάση τους στη Βοσνία. 

Έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ενώ από το πρωί της Παρασκευής πληροφορίες από τη Μόσχα έφερναν το ρωσικό Γενικό Επιτελείο να έχει θέσει σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας επιπλέον μονάδες VDV οι οποίες βρίσκονταν ήδη σε κάποιο αεροδρόμιο έτοιμες να αναχωρήσουν για το Κοσσυφοπέδιο.

Περίπου 3.000 ΝΑΤΟϊκοί, Βρετανοί και Αμερικανοί τους είχαν περικυκλώσει, με τις δύο πλευρές έτοιμες να ανοίξουν πυρ. Αν βεβαίως κάτι τέτοιο τελικά συνέβαινε, ίσως σήμερα ο πλανήτης ήταν διαφορετικός... Τελικώς οι Ρώσοι δέχθηκαν την συνδιοίκηση του αεροδρομίου και η κρίση έληξε με μία σημαντική τακτική επιτυχία της VDV.

Από πολιτικής άποψης, το γεγονός ότι η Ρωσία έστειλε ειδικές δυνάμεις να εκπαιδευτούν σε ελληνικό έδαφος, μόνο τυχαίο ή άνευ σημασίας δεν είναι. 

Η Ρωσία δεν στέλνει στο εξωτερικό ειδικές δυνάμεις και μάλιστα αλεξιπτωτιστές, συχνά, παρά μόνο όταν πρόκειται «να αποκαταστήσουν την τάξη», όπως συνέβη πρόσφατα στην Κιργιζία.

 Και βέβαια δεν τους στέλνει σε χώρες του ΝΑΤΟ... «Έχει σημασία να βλέπουν κάποιοι ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την δύσκολη συγκυρία» σχολίαζε σχετικά ανώτατος αξιωματικός στο defencenet.gr, εμφανώς συγκινημένος από την συνεργασία του Ελληνικού Στρατού με τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: