Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Μέρκελ και Σαρκοζί επισκέπτονται την Κύπρο τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2011


Μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Dmitry Medvedev στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 2010 την πρώτη που Ρώσος ηγέτης πραγματοποίησε στο νησί ένας ακόμα ηγέτης μίας άλλης μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας επισκέπτεται την Κύπρο τον ερχόμενο μήνα.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου τα οποία δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί από την γερμανική πλευρά, το νησί πρόκειται να επισκεφτεί η γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα η γερμανίδα καγκελάριος θα αφιχθεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 11 Ιανουαρίου 2011 και θα παραμείνει στο νησί μέχρι το απόγευμα της ιδίας μέρας.

Στην Λευκωσία η Αγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο με τον οποίον θα έχει συνομιλίες ενώ μετρά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Κύπριο πρόεδρο η γερμανίδα καγκελάριος θα περιηγηθεί στο οδόφραγμα της Λήδρας από τη δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου θα επισκεφτεί το Goethe Institute. 

Επισημαίνεται επίσης ότι μετά από μερικές εβδομάδες το Φεβρουάριο του 2011 το νησί θα επισκεφτεί και ο Γάλλος πρόεδρος. Όλα αυτά φυσικά εντελώς τυχαία μερικές εβδομάδες μετά την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των ορίων της ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ. 

Η συμφωνία αυτή θεωρείται εξαιρετικής σημασίας και για τις δύο χώρες αφού μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζει και τα όρια της εκμετάλλευσης του οικοπέδου Νο 12 για το οποίο ενδιαφέρεται η αμερικανική NOBLE ENERGY, αλλά και των άλλων δυο οικοπέδων που γειτνιάζουν και ανήκουν στον Ισραήλ. 

Όπως έχει δημοσιευτεί στο παρελθόν η αμερικανική εταιρεία διεξάγει αυτή την περίοδο έρευνες στο κοίτασμα Λεβιάθαν, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κυπριακό οικόπεδο Νο 12, όπου σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, υπάρχουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: