Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Μοίρασαν μισθούς και τώρα «καρφώνουν» τους εργαζόμενους

Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη

Το υπουργείο των Οικονομικών, στην προσπάθειά του να πείσει περί της ορθότητας της πολιτικής του έναντι των ΔΕΚΟ, των εργαζομένων τους και των ελλειμμάτων τους, έδωσε πάλι χθες στη δημοσιότητα λίστα με τις αποδοχές στον (πάντα ζημιογόνο) τομέα των συγκοινωνιών.


Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Συνέβαινε και επί Ν.Δ. Και τότε, όποτε στριμώχνονταν τα πράγματα, δίνονταν από την τότε ηγεσία του υπουργείου των Οικονομικών στοιχεία μια «χρυσούς μισθούς», πλασματικές υπερωρίες και παράλογα επιδόματα.



Έτσι, από καιρού εις καιρόν ενημερωνόμαστε για την ύπαρξη εργαζομένων δύο ταχυτήτων, για εργαζόμενους τύπου… golden boys του λιμανιού και για διπλάσιους μισθούς στις ΔΕΚΟ σε σχέση με τον εθνικό μισθό.



Σε όλες τις – προ μνημονίου – περιπτώσεις παρακολουθούσαμε και το άλλο: Οι υπουργοί Οικονομικών γκάριζαν, αλλά οι αρμόδιοι για τις ΔΕΚΟ υπουργοί δεν ήθελαν να χαλάσουν την ησυχία τους και «τα έβρισκαν» πάντα με τους εξαρτώμενους από αυτούς εργαζόμενους (που τελικά γίνονταν ο προσωπικός τους εκλογικός μηχανισμός).



Κόβονταν με νόμους μισθοί και επιδόματα; Το καλό το παλληκάρι (ο ρουσφετολόγος υπουργός, δηλαδή) τα ξανάφερνε από την πίσω πόρτα. Μειώνονταν οι αποδοχές των καρεκλοκένταυρων; Κι’ αυτοί τα έπαιρναν από την πίσω πόρτα με την μορφή επιδομάτων.



Επομένως, για ποιο λόγο κάθε τόσο μας δίνουν αυτά τα στοιχεία; Για να μας διαολίζουν; Μόνοι τους πήγαν και τα πήραν τα χρήματα και τις υπερωρίες και τις αυξήσεις και τα επιδόματα οι εργαζόμενοι;



Το 2005 πληροφορηθήκαμε ότι μέσα σε μια δεκαετία – σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης  Προσωπικού του υπουργείου Εσωτερικών – έγιναν 1.376.516 διορισμοί παντός τύπου (μονίμων ή συμβασιούχων).



Μόνοι τους πήγαν και κάθισαν στις καρέκλες; Μόνοι τους διορίστηκαν; Τώρα που καταστραφήκαμε θυμήθηκαν να καταγγείλουν αυτές τις αθλιότητες;



Και επιτέλους, ποιος δημιούργησε αυτήν την αντιπαραγωγική νοοτροπία στον λαό; Ποιος ευθύνεται που σε έναν μόνο διαγωνισμό για 120 θέσεις της ΕΥΠ είχαν συνωστιστεί 10.000 νέοι;



Ποιος ευθύνεται που σε άλλον διαγωνισμό, του υπουργείου Οικονομικών αυτός, έλαβαν μέρος περισσότεροι από 80.000 υποψήφιοι για 877 θέσεις; Εκ των οποίων οι περισσότεροι προετοιμάζονταν σε φροντιστήρια επί δύο χρόνια;


 

Τι να πρωτοθυμηθούμε για να δείξουμε με το δάχτυλο τους υπευθύνους;


Ο Δ. Παπούλιας που είχε χρηματίσει Πρόεδρος σε πολλές ΔΕΚΟ, στο βιβλίο του «Χρυσάφι είναι το Δημόσιο» έγραψε για την ΕΤΒΑ πως… ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από τράπεζα. Όπως γράφει, η τράπεζα , μετά από πιέσεις κυβερνητικών, έδινε δάνεια που δεν έπρεπε να δοθούν, γίνονταν άχρηστοι διορισμοί, αναλαμβάνονταν μη κερδοφόρες δραστηριότητές της. Χώρια τα 2 δις ευρώ που σπαταλήθηκαν μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί!


 Δυο δεκαετίες τώρα, οι φωστήρες που μας κυβερνούν πιάνουν χρυσάφι και γίνεται  κάρβουνο…
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: