Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010
Συμφωνία Τουρκίας-Συρίας ενάντια στο PKK.Γιατί τώρα;
Συμφωνία Τουρκίας-Συρίας για την αντιμετώπιση του «PKK» στο βόρειο Ιράκ Οι Τουρκία και Συρία υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία στον τομέα Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.
Ειδικότερα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, R. T. ERDOGAN και ο Σύρος ομόλογός του, M. N. AL UTRI -ο οποίος επισκέφθηκε την Τουρκία- υπέγραψαν συμφωνία, όπου προβλέπεται ο τρόπος αντιμετώπισης του «ΡΚΚ» στο βόρειο Ιράκ.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας, οι ηγέτες και τα μέλη του «ΡΚΚ» στο βόρειο Ιράκ θα δεχθούν μια δελεαστική πρόταση από τη Συρία, η οποία περιλαμβάνει χορήγηση γενικής αμνηστίας, εύρεση εργασίας και κοινωνική ενσωμάτωση για τα μέλη της οργάνωσης που επιθυμούν ν' αποχωρήσουν από το βόρειο Ιράκ.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του κυβερνώντος «ΑΚΡ», το οποίο επιθυμεί να καταπολεμήσει την τρομοκρατία διευρύνοντας τα πολιτιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Τούρκων Κούρδων, το ερώτημα που εγείρεται είναι τι μέλει γενέσθαι με τα ηγετικά στελέχη του «ΡΚΚ» στο βόρειο Ιράκ.
Μέχρι στιγμής, ούτε το Ιράκ, ούτε η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση, ούτε οι ΗΠΑ έχουν καταβάλει προσπάθεια να συλλάβουν μέλη του «ΡΚΚ» στην περιοχή. Για πολλούς λόγους, η Τουρκία απέτυχε να προσελκύσει τα μέλη του «ΡΚΚ» να επανενταχθούν στην κοινωνία.
Στο παρελθόν είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς των ανώτερων στελεχών της οργάνωσης -η είσοδος των οποίων είναι απαγορευτική στην Τουρκία- σε μια σκανδιναβική χώρα. Ωστόσο, η ιδέα να διαμένουν υψηλόβαθμα στελέχη του «ΡΚΚ» σε ευρωπαϊκή χώρα δεν έγινε αποδεκτή από την Άγκυρα.
Η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση έδωσε στο «ΡΚΚ» ορισμένες ευκαιρίες να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα.
Πηγές που πρόσκεινται στις τουρκικές Υπηρεσίες Πληροφοριών τονίζουν ότι κάποια πρώην μέλη του «ΡΚΚ» απασχολούνται στον ιρακινό Στρατό στο βόρειο Ιράκ.
Ωστόσο, η Τουρκία δεν εμπιστεύεται την εν λόγω χώρα όσον αφορά τον αφοπλισμό του «ΡΚΚ».
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στο Ιράκ από μέρους της Τουρκίας λανθάνει πίσω από τη συμφωνία με τη Συρία. Η Τουρκία γνωρίζει ότι τα μέλη του «ΡΚΚ» δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθούν στις Αρχές της Άγκυρας καθώς μια ομάδα μελών του «ΡΚΚ», που παραδόθηκε, τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο της δημοκρατικής πρωτοβουλίας, βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις.
Επίσης, η Τουρκία δεν επιθυμεί ηγετικά ή μη μέλη του «ΡΚΚ» να εισέλθουν σε τρίτες χώρες, τις οποίες θεωρεί αναξιόπιστες.
Σε περίπτωση που τ' ανωτέρω μέλη μεταφερθούν εκ νέου και παραμείνουν στη Συρία, αυτό θα βοηθούσε σημαντικά την Τουρκία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στην εφημερίδα «TODAY'S ZAMAN».
Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί μία ιστορική στιγμή στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Συρία υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του «ΡΚΚ» στην περιοχή μέχρι το 1998, όταν η Τουρκία απείλησε με πόλεμο. Τα τελευταία έτη, Συρία και Τουρκία ανακήρυξαν το «ΡΚΚ» κοινό εχθρό.
Η πρωτοβουλία της Τουρκίας για επιστροφή στο έδαφός της διακόπηκε αιφνίδια όταν, τον Οκτώβριο του 2009, εκείνοι που προέρχονταν από τις βάσεις του «ΡΚΚ» στο βόρειο Ιράκ και από το κουρδικό προσφυγικό στρατόπεδο στο Makhmour πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία, για να σηματοδοτήσουν την επιστροφή τους στην Τουρκία -γεγονός που εξόργισε τον τουρκικό λαό και την Κυβέρνηση του «ΑΚΡ». Δεδομένων των ανωτέρω, η Τουρκία θεωρεί ότι ορθότερο είναι να επιστρέψουν τα μέλη του «ΡΚΚ» στη Συρία.
Ας σημειωθεί ότι στο βόρειο Ιράκ εκτιμάται ότι υπάρχουν 4000 μέλη του «ΡΚΚ», 1500 εκ των οποίων θεωρείται ότι κατάγονται από τη Συρία.
Η Συρία πραγματοποίησε μια σημαντική επιχείρηση κατά του «ΡΚΚ» το 2010, κατά την οποία συνέλαβε περισσότερα από 400 μέλη του.
Παράλληλα, η Συρία αντήλλαξε τις πληροφορίες που συνέλλεξε, από τις ανακρίσεις συλληφθέντων μελών του «ΡΚΚ», με αντιπροσωπεία τεσσάρων ειδικών από την «ΜΙΤ» που μετέβησαν επί τούτου στη Συρία.
Το τελευταίο μπαράζ συλλήψεων έλαβε χώρα στις 26/10/10, όταν η Αστυνομία της Συρίας, βάσει πληροφοριών και από την Άγκυρα συνέλαβε 250 άτομα, με την κατηγορία της χρηματοδότησης τρομοκρατικής οργάνωσης.
Ένα ακόμη λόγος για τον οποίο η Τουρκία και η Συρία συνεργάζονται, τη δεδομένη στιγμή, κατά του «ΡΚΚ» είναι η διαμάχη που έχει ενσκήψει στους κόλπους της οργάνωσης.
Τα συριακής καταγωγής μέλη του «ΡΚΚ», που βρίσκονται στο Όρος Qantil στο βόρειο Ιράκ, όπως οι FEHMAN HUSEYIN και NURETTIN SOFI, έχουν απωλέσει, σε μεγάλο βαθμό, την επιρροή που απολάμβαναν εντός της οργάνωσης.
Η Συρία, ενήμερη για τον αγώνα διεκδίκησης εξουσίας εντός των κόλπων του «ΡΚΚ», ανακοίνωσε πέρυσι ότι σχεδιάζει να χορηγήσει γενική αμνηστία στα μέλη της οργάνωσης.
Οχτώ μήνες έχουν περάσει από τότε που η Συρία έκανε λόγο για τη χορήγηση αμνηστίας αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί, ακόμα, καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η πλειοψηφία των ειδικών σε θέματα ασφάλειας υποστηρίζει ότι η υλοποίηση της ανωτέρω δέσμευσης της Συρίας θα επιταχυνθεί μετά τη συνάντηση ERDOGAN και OTRI.
Πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου