Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Λευκωσία προς Άγκυρα;Ε,όχι και μαθήματα ανεκτικότητας από τη Τουρκία!


Για "φλυαρία δηλώσεων" από Τούρκους αξιωματούχους και "προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης" των πρόσφατων ατυχών γεγονότων στον αγώνα καλαθόσφαιρας ΑΠΟΕΛ -Καρσίγιακα, έκανε λόγο ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια της Άγκυρας "αδικαιολόγητη και καταδικαστέα".

   

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος σχολίασε δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς αλλά και του ιδίου του Ταγίπ Ερντογάν, απέδωσε, μεταξύ άλλων, τις προσπάθειες αυτές στην προεκλογική περίοδο, στην οποία φαίνεται ότι εισήλθε η Τουρκία. 

   

Είναι κατανοητός ο εκνευρισμός του κυρίου Μπαγίς, λόγω του μη ανοίγματος νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και είναι προφανές ότι αυτό είναι που τον οδηγεί σε ακραίες τοποθετήσεις, ανέφερε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για το μη άνοιγμα νέων κεφαλαίων ευθύνη φέρει αποκλειστικά και μόνο η Τουρκία". 



   

Αν ο κύριος Μπαγίς, επεσήμανε ο κύριος Κυπριανού, αφιέρωνε περισσότερη από την ενέργειά του στις προσπάθειες να ανοίξουν νέα κεφάλαια, παρά στο να επικρίνει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα για την ίδια την Τουρκία.

   

Ο κ. Κυπριανού υπέδειξε, επίσης, ότι μόλις πρόσφατα υπήρξαν επεισόδια σε αθλητικούς αγώνες στην Τουρκία και μάλιστα με αριθμό τραυματιών, ενώ στην Κύπρο, πρόσθεσε, το νόμιμο κράτος αντέδρασε αμέσως και δεν υπήρξε κίνδυνος για κανένα. 

   

Εξάλλου, τόνισε, η Τουρκία και η τουρκική κυβέρνηση, είναι η τελευταίοι που δικαιούνται να δίνουν μαθήματα ανεκτικότητας. 

   

Η διακοπή της Θείας Λειτουργίας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο τα Χριστούγεννα , είπε ο κύριος Κυπριανού, είναι πράγματι δείγμα του πόσο η Τουρκία σέβεται τα θρησκευτικά δικαιώματα. 

   

Ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών, που είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, επιβάλλεται και από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τόνισε ο Κύπριος υπουργός.

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: