Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Απάντηση Χριστόφια στις απειλές Νταβούτογλου


O Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, με αφορμή δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας για τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) προχώρησε σε σκληρή δήλωση-απάντηση προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου: 

Ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας παρατήρησε πως άκυρη και παράνομη με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και όχι η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ.

«Ο Α. Νταβούτογλου δεν νομιμοποιείται, ούτε με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ούτε με το Διεθνές Δίκαιο, να είναι τόσο κυνικός και τόσο αλαζόνας», υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, διαμηνύοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα κυριαρχικά της καθήκοντα, με την υπογραφή διαφόρων Συμφωνιών, οι οποίες πηγάζουν ακριβώς από το Διεθνές Δίκαιο και από το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως έχει εγκριθεί και συνομολογηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Εκείνος που παρανομεί είναι ο κ. Νταβούτογλου και η χώρα του» κατέληξε ο Δ. Χριστόφιας.

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η απάντηση και από τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου. Η Τουρκία έχει εκνευριστεί, σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως η συμφωνία, τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο, στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και δεν αφορά την Τουρκία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: