Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ισραήλ προς Τουρκία:"Συγνώμη όχι,συζητάμε για συμβιβασμό".



Το Ισραήλ αποκλείει να ζητήσει συγγνώμη, αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού με την Τουρκία, μετά την επιδρομή εναντίον του στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα τον Μάιο, κατά τη διάρκεια της οποίας εννέα Τούρκοι σκοτώθηκαν, δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

   

"Δεν θέλουμε να ζητήσουμε συγνώμη, αλλά να εκφράσουμε τη λύπη μας προς την Τουρκία", δήλωσε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας αποκλειστικής συνέντευξης προς το ισραηλινό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι "10".

  

"Δεν θέλουμε οι στρατιώτες μας να παραπέμπονται ενώπιον διεθνών δικαστηρίων (...) Οι στρατιώτες μας ενήργησαν σύμφωνα με τους κανόνες", προσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια συγνώμη θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αναγνώριση της ευθύνης από την πλευρά τους .

  

Χθες Κυριακή, ο ισραηλινός υπουργός εξωτερικών, ο υπερεθνικιστής Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ισχυρίστηκε ότι "δεν θα υπάρξει συγγνώμη. Αυτός που θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας για την υποστήριξη της τρομοκρατίας".

  

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις αυτές από το δίκτυο "10" ο κ. Νετανιάχου απάντησε: "Στον κυβερνητικό συνασπισμό μου, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά ο πρωθυπουργός εκφράζει τη φωνή της κυβέρνησης".

   

Το Σάββατο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αχμετ Νταβούτογλου, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θέλει μια συμφιλίωση με το Ισραήλ μετά το επεισόδιο της επιδρομής στον στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα, αλλά θα πρέπει γιαυτό το εβραϊκό Κράτος να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημίωση.

   

Την Κυριακή, χιλιάδες άνθρωποι ανεμίζοντας τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες υποδέχτηκαν στην Κωνσταντινούπολη το πλοίο "Μάβι Μαρμαρά", μετά από αρκετούς μήνες επισκευών σε τουρκικό λιμάνι στη Μεσόγειο.

   

Η τουρκική ισλαμιστική μη κυβερνητική οργάνωση "ΙΗΗ", στην οποία ανήκει το πλοίο, έχει ανακοινώσει ότι αυτό θα αποτελέσει μέρος ενός νέου στόλου με ανθρωπιστική βοήθεια που θα αναχωρήσει για τη Γάζα στις 31 Μαΐου του 2011.


πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: