Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Διαβάστε στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Ίμια, 15 χρόνια μετά - Το στρατηγικό σφάλμα της Τουρκίας

 Πριν από 15 χρόνια, τον Ιανουάριο του 1996, Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν εγγύτερα σε μία «θερμή» αναμέτρηση, όσο ποτέ τα χρόνια που ακολούθησαν το 1974. 

Η κρίση μπορεί να θεωρήθηκε – και ορθώς – θρίαμβος της κατευναστικής πολιτικής της εγχώριας πολιτικής ελίτ έναντι της Τουρκίας, αλλά παραδόξως είχε ένα κρίσιμο παράπλευρο θετικό αποτέλεσμα για την ελληνική ασφάλεια στα χρόνια που ακολούθησαν και απέδειξαν ότι η Τουρκία με την τακτική της στα Ίμια, προέβη σε ένα μείζον στρατηγικό σφάλμα το οποίο πλέον ομολογείται και από τους ίδιους.

Διαβάστε στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορείμια «αντίστροφη» προσέγγιση των αποτελεσμάτων και των συνεπειών εκείνης της κρίσης που σε σχέση με τα όσα ακολούθησαν στην ελληνική  πολιτική σκηνή και οικονομία μετά το 1996, καταδεικνύουν ότι εν τέλει η κρίση των Ιμίων δημιούργησε τις συνθήκες για να αποφευχθούν τα χειρότερα τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα, όμως, η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να επαναλάβει το στρατηγικό λάθος των Ιμίων και αυτό από μόνο του καταδεικνύει κατανόηση του στρατηγικού σφάλματος του 1996 και την απόφασή της να μην το επαναλάβει. 

ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ:  Το «βαρύ χέρι» της Εθνικής Φρουράς
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ βρέθηκε στην Κύπρο για να καταγράψει την επιχειρησιακή ικανότητα των ειδικών δυνάμεων της Εθνοφρουράς θεωρώντας έπαλξη και προκεχωρημένο φυλάκιο του έθνους και πιστεύοντας απόλυτα στο «ενιαίο» του αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου. Πήγαμε, είδαμε και καταγράψαμε, την εκπαίδευση, τα όπλα, τις επιχειρησιακές τακτικές και το δόγμα μάχης των επίλεκτων της κυπριακής Εθνοφρουράς

SMX-25: Το ιδανικό σκάφος για το Αιγαίο
Ένα απίστευτο ναυπηγικό project των ναυπηγείων της DCNS, ένα υποβρύχιο που μάχεται και στην επιφάνεια με όπλα και αισθητήρες σκάφους επιφανείας, φαντάζει ιδανικό για βαθιές θάλασσες με πολλά νησιά, όπως το Αιγαίο.

Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ένα όπλο «από το μέλλον» το οποίο σίγουρα θα δημιουργήσει ναυπηγική σχολή. 

Ένα όπλο που μόνο ο Ιούλιος Βερν στο μυθιστόρημά του «Ο Κοσμοκράτωρ» είχε προβλέψει τον προπερασμένο αιώνα την κατασκευή του.

RM-70: Προγράμματα αναβάθμισης
Ο Ελληνικός Στρατός (Ε.Σ.), εκτιμώντας τις δυνατότητες πυρός που έχουν προσδώσει τα πολυάριθμα συστήματα Πολλαπλών Εκτοξευτών Ρουκετών (ΠΕΠ) RM-70, αποφάσισε τον εκσυγχρονισμό 42 συστημάτων προκειμένου να αυξήσει βεληνεκές και φονικότητα. 

Το σύστημα, μάλιστα την προηγούμενη μη αναβαθμισμένη μορφή του, το BM-21, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόσφατη κορεατική κρίση όταν οι Βορειορεάτες εκτόξευσαν δεκάδες ρουκέτες που βρήκαν στο στόχο τους αντίθετα με τα νοτιοκορεατικά πυροβόλα (πρακτικά ίδια με τα τουρκικά Firtina) που απέτυχαν εντυπωσιακά. 

Στην ανάλυση παρουσιάζονται τα κύρια διεθνή προγράμματα αναβάθμισης και γίνεται συγκριτική ανάλυσή τους.

335Μ «ΤΙΓΡΗΣ» : H ισχυρότερη πολεμική Μοίρα της ΠΑ
Η Μοίρα 335 είναι η ιστορικότερη Μοίρα  της Πολεμικής Αεροπορίας και σήμερα αποτελεί αναμφίβολα την ισχυρότερη δύναμη κρούσης της ΠΑ, καθώς είναι εφοδιασμένη με το κορυφαίο μαχητικό 4ης γενιάς Advanced F–16C/D Block 52+, σε συνδυασμό με τα όπλα JSOW και JDΑM. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ βρέθηκε στον Άραξο την ημέρα που έγινε η ιστορική πρώτη βολή του JDAM, κατέγραψε την ατμόσφαιρα και λεπτομέρειες της δοκιμής και σας μεταφέρει τον αέρα μια Μοίρας που αισθάνονται οι «εκλεκτοί» της Π.Α.

USS HARRY S. TRUMAN CVN-75: Επίσκεψη στην Ελλάδα
Το αεροπλανοφόρο HARRY S. TRUMAN CVN-75 βρέθηκε στη Σούδα το πρωί της Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου 2010, για μία σύντομη στάση. Προερχόμενο από τη Διώρυγα του Σουέζ, το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου έκανε ένα διάλειμμα στα Χανιά.

Εκεί ήταν και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, μόνη απ’όλο τον ελληνικό Τύπο. Σας μεταφέρουμε αποκλειστικές φωτό και την ατμόσφαιρα του κορυφαίου οπλοσυστήματος στον πλανήτη.

Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ: Χαμηλό κόστος υψηλή απόδοση 

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο σηματοδότησε μια τεχνική, τακτική και δογματική αλλαγή στην ελληνική στρατιωτική σκέψη, που οδήγησε σε μια ημιτελή αλλά σημαντική εποχή καινοτομιών. Ατυχώς η εξαιρετική δουλειά και οι σημαντικές εμπνεύσεις που υλοποιήθηκαν, παρέμειναν ανεκμετάλλευτες.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση μας δίνει την ευκαιρία να εξετάσουμε από την αρχή  κάποια πράγματα και να εφαρμόσουμε καινοτομικές λύσεις στην άμυνα μας.

MILTECH ΗΕLLAS: Η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι εδώ
Μία από τις πιο σημαντικές ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες μας αποκαλύπτει τα μυστικά της και επιδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης που έχουν οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες.

Ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και σημαντικές εξαγωγές δείχνουν ότι παρά τον απηνή διωγμό των ελληνικών αμυντικών εταρειών από το κράτος, οι ικανοί και με οικονομική αυτάρκεια θα επιζήσουν και θα προσφέρουν στην ασφάλεια της χώρας.

ΡΑΝΤΑΡ ΑΝΤΙΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ARTHUR: Τα αποτελέσματα της χρήση του στον ΕΣ

Το ARTHUR (Artillery Hunting Radar) της Saab Microwave Systems μπορεί να εντάχθηκε «από σπόντα» στον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό προοριζόταν για την Κύπρο ως εκ των ανταλλαγμάτων για τους S-300PMU1, αλλά «έδεσε» στον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό εκπληκτικά και αποδεικνύεται «άσσος στο μανίκι» του ελληνικού Πυροβολικού που μπορεί να εκπέμψει πυρά αντιπυροβολικού με σημαντικά μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τον αντίπαλό του στον Έβρο.

ΚΟΣΣΟΒΟ: Η αλβανική «βόμβα» απειλεί την Ελλάδα
Ο αλβανικός αλυτρωτισμός δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες για άλλη μια φορά στα Βαλκάνια, αλλά αυτή την φορά αγγίζει τον «σκληρό πυρήνα» των ελληνικών εθνικών συμφερόντων. 

Διαβάστε μια ολοκληρωμένη ανάλυση για το πως έφτασε το Κόσσοβο να αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: Πηγή ανωμαλίας στη Δυτική Θράκη
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ανοίγει τον φάκελο «Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής» και τολμά να πει αλήθειες που για πρώτη φορά γράφονται. 

Τι συμβαίνει όταν ένα γραφείο διπλωματικής εκπροσώπησης μετατρέπεται σε εστία ανωμαλίας σε μία ευαίσθητη περιοχή και δημιουργεί κρίσεις και εντάσεις μεταξύ των πολιτών της χώρας που το φιλοξενεί; Και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί «στη ρίζα» του το πρόβλημα;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γιάννος Γραμματίδης, Πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Ο πρόεδρος του πιο σημαντικού «διακρατικού» Επιμελητηρίου της χώρας μιλάει στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ για όλα: Την οικονομική κρίση, το μέλλον των ελληνοαμερικανικών αμυντικών σχέσεων,
την σύγκρουσή του με τον πρώην γενικό διευνθυντή της ΓΔΑΕΕ, Ευάγγελο Βασιλάκο κλπ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: