Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Η δήλωση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα των 15.000 Επαγγελματιών Οπλιτών ήταν εξαιρετικά προσεκτική και πάντως καθόλου καθησυχαστική για το μέλλον τους.
«Ποτέ δεν μιλήσαμε για απολύσεις.Για απολύσεις μονίμου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις ουδέποτε μιλήσαμε».
Ως γνωστόν οι ΕΠΟΠ, δεν αποτελούν μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Προσλαμβάνονταν μέχρι τώρα με τη προοπτική να μονιμοποιηθούν εφόσον περνούσαν κάποιες ανούσιες και τυπικές εξετάσεις.
Συνεπώς αυτή τη στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν είναι σε θέση να διαψεύσει κατηγορηματικά την έξοδο των ΕΠΟΠ που συμπληρώνουν επταετία τώρα ή στο άμεσο μέλλον.
Για το μόνιμο προσωπικό ασφαλώς και δεν υπήρχε θέμα και ο όρος «απολύσεις» που χρησιμοποιήσαν οι εφημερίδες που δημοσίευσαν το θέμα –αλλά και το Onalert- είχε να κάνει με την λογική που μέχρι τώρα επικρατούσε στους ΕΠΟΠ: μετά τη πρόσληψή τους δύο ήταν οι περιπτώσεις που οδηγούσαν στη μη μονιμοποίησή τους.
Είτε να διαπράξουν κάποιο σοβαρό αδίκημα, είτε να μην ήθελαν οι ίδιοι να συνεχίσουν τη θητεία τους ως ΕΠΟΠ.
Άρα το ζήτημα για τουλάχιστον 15.000 ΕΠΟΠ, παραμένει ανοιχτό. Το πιθανότερο είναι η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να δώσει άλλο νόημα στις εξετάσεις και τα προσόντα που απαιτούνται για τη παραμονή κάποιου ΕΠΟΠ,να ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχυ και να οδηγήσει έτσι στην έξοδο το μεγαλύτερο κομμάτι των υπηρετούντων ΕΠΟΠ.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τις έτσι κι αλλιώς προβληματικές επανδρώσεις που παρατηρούνται εδώ και χρόνια στον Στρατό Ξηράς. Οι επαναλαμβανόμενες ,χωρίς σχεδιασμό και στόχο μειώσεις της στρατιωτικής θητείας χωρίς ταυτόχρονο «συμμάζεμα» του ελληνικού στρατού,οδήγησαν σε «μαύρες τρύπες» στην επάνδρωση ακόμη και πολύ σημαντικών για την ασφάλεια της χώρας μονάδων. Στη λογική του «μπαλώματος» κυβερνήσεις και των δύο μεγάλων κομμάτων προχώρησαν σε μαζικές προσλήψεις προσλήψεις ΕΠΟΠ,εξασφαλίζοντας πολλές και σίγουρες ψήφους στις εκλογές:
*Από τη μία τα δύο κόμματα έγιναν ...ευχάριστα στους νέους και τις οικογένειές τους. Οι νέοι λογικά ζητούν λιγότερη θητεία και οι γονείς τους την επιθυμούν όχι για κανένα άλλο λόγο ,αλλά επειδή η στράτευση ενός παιδιού έχει υπολογιστεί ότι επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό με το ποσό των 3000 ευρώ ,κατά μέσο όρο!
*Από την άλλη έθεταν σε ύπνωση το τέρας της ανεργίας των νέων που εδώ και πολλά χρόνια βρυχάται. Πολλοί από τους ΕΠΟΠ, κατατάχθηκαν χωρίς ποτέ να έχουν σκεφτεί ότι η στρατιωτική ζωή και οι υποχρεώσεις της ήταν αυτά που τους ταίριαζαν. Επέλεξαν να φορέσουν το χακί οδηγούμενοι από την απόγνωση της ανεργίας και τη σιγουριά ενός μισθού. Έτσι αντί να φτιάξουμε επαγγελματικό στρατό όποως διακήρυτταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάθε φορά που έκαναν προσλήψεις ΕΠΟΠ,δημιουργήσαμε ένα στρατό που στηρίζεται αποκλειστικά στο φιλότιμο των προσληφθέντων οι οποίοι διαπίστωσαν ότι άλλα τους είχαν τάξει -ουσιαστική στρατιωτική εκπαίδευση,εξειδίκευση,επιμορφωση- κι άλλά βρήκαν. Σκοπία και αγγαρεία επί πληρωμή.
Η σημερινή κυβέρνηση κλήθηκε πραγματικά να διαχειριστεί μία πραγματική οικονομική θύελλα. Για την αντιμετώπισή της θα έπρεπε ασφαλώς να συνεισφέρουν άπαντες. Η αμυντικές δαπάνες πρέπει να μειωθούν δραστικά .Όμως δεν είναι δυνατόν αυτό να ξεκινά και προς το παρόν να περιορίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό των ΕΔ; Μισθοί κόπηκαν δραστικά και έρχονται κι άλλες περιοπές και τώρα άνθρωποι που επένδυσαν το μέλλον τους σε κατάσταση απόγνωσης στο στρατό νοιώθουν τουλάχιστον ανασφάλεια.
Αντιθέτως οι κινήσεις περικοπών που θα απέφεραν πολλά μαζεμένα χρήματα γίνονται με νωχελικότητα. Από τα 850 στρατόπεδα που λειτουργούν στην Ελλάδα,έχει υπολογιστεί ότι πάνω από τα μισά θα μπορούσαν να είχαν κλείσει ελαφρύνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος των ΕΔ. Αιτία; Απ΄ ότι φαίνεται οι τοπικές αντιδράσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου