Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

2010: ο χρόνος που η Ελλάδα άλλαξε βίαια

2010: ο χρόνος που η Ελλάδα άλλαξε βίαια

   Το 2010 ήταν το έτος που η Ελλάδα άρχισε να αλλάζει. Βίαια. Ωμά και καταναγκαστικά. 

Το τελευταίο σύνορο της Ευρώπης έπεσε στα νύχια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Η οδύσσεια που μας υποσχέθηκε από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός είναι το σημαντικότερο γεγονός μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από δολοφονίες αθώων ανθρώπων, διαγραφές και διασπάσεις κομματικών σχηματισμών, αλλά κυρίως μιας χρονιάς οικονομικής μιζέριας και επιστροφής σε εργασιακές συνθήκες μεταπολεμικής περιόδου. 
Στο «καλό κουράγιο» του Όλι Ρεν προς τους Έλληνες απάντησε χρόνια πριν ο Αμερικανός παρουσιαστής Ντέιβιντ Λέτερμαν: 

«Η “New York Post” ρώτησε ανθρώπους στους δρόμους του Μανχάταν αν εγκρίνουν την εισβολή στη Γρενάδα. 54% απάντησαν ναι, 39% όχι και 8% απάντησαν: “Μου δίνεις ένα δολάριο, φίλε;”».
Σοκ στην Αθήνα
Τετάρτη 5 Μαΐου. Τους έκαψαν ζωντανούς μέσα στο κατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου. Δύο γυναίκες και ένας άνδρας βρήκαν τραγικό θάνατο από την επίθεση με μολότοφ στο υποκατάστημα της τράπεζας.

Η μία από τις γυναίκες ήταν έγκυος ενώ η δεύτερη επιχείρησε να βρει έξοδο διαφυγής από το μπαλκόνι αλλά δεν πρόλαβε. Συνολικά οκτώ άτομα εγκλωβίστηκαν στο υποκατάστημα της τράπεζας. Αυτόπτες μάρτυρες έλεγαν ότι εκτός από τις μολότοφ οι άγνωστοι έριχναν και στουπιά με βενζίνη μέσα στο νεοκλασικό κτίριο, που έγινε παρανάλωμα του πυρός. 

Ήταν ο τραγικός επίλογος σε μια μεγαλειώδη πορεία των εργαζομένων απέναντι στα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. 

Το πόρισμα για τις συνθήκες ασφαλείας στο κτίριο ήταν κόλαφος για τη διοίκηση της Marfin, ενώ μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός ότι η αστυνομία ζήτησε υλικό από τις κάμερες δεν έχει εντοπιστεί κανένας ύποπτος για τον εμπρησμό.

Φονική αλληλογραφία
 Δεν πέρασε μία εβδομάδα από τη δολοφονία του Σ. Γκιόλια και ο Γιώργος Βασιλάκης, υπασπιστής και στενότερος συνεργάτης του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ανοίγει την αλληλογραφία δίπλα από το γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην οδό Κατεχάκη.
Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη. Ακούστηκε σε όλο το κτίριο ενώ ο 7ος όροφος, όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού, σείστηκε. Ο Γιώργος Βασιλάκης έφερε τραύματα σε όλο το σώμα και κυρίως στο στήθος. 

Στο καλύτερα φυλασσόμενο υπουργείο σήμανε συναγερμός. Αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Το χτύπημα έγινε στην «καρδιά του συστήματος» και προκαλεί πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι μέχρι σήμερα παραμένει, όπως όλα δείχνουν, «ορφανό». 

Η προκήρυξη υπό την ονομασία «Θανάσης Κλάρας» (το πραγματικό όνομα του Άρη Βελουχιώτη) δεν αξιολογήθηκε ως αξιόπιστη από τις αρχές ενώ στα τέλη Νοεμβρίου ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας λέει στο «ΒΗΜΑ» ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται ο Βασίλης Παλαιοκώστας, επικαλούμενος δαχτυλικά αποτυπώματα στο φάκελο του δέματος-βόμβα.

Οι «Έπαρχοι» στη Βουλή
 Δεκέμβριος 2010. Έστησαν τους βουλευτές, έκαναν αστειάκια και προκάλεσαν με την ωμότητά τους. 

Στρος-Καν και Όλι Ρεν απευθύνθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κάνοντας συστάσεις προς την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα. Η εικόνα πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. 

Ο Στρος-Καν ως άλλος Γεώργιος Παπαδόπουλος μας έβαλε στο γύψο. «Είμαι ο γιατρός σας. Εσείς μας φωνάξατε, δεν ήρθαμε μόνοι μας», είπε στους βουλευτές. 

«Χάνω το ποδόσφαιρό μου τα Σαββατοκύριακα για χάρη σας», παραπονέθηκε ο Όλι Ρεν, ο αρμόδιος επί των Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος μας ευχήθηκε μήνες πριν «Καλό κουράγιο». Προφανώς ήταν από τους λίγους που είχαν διαβάσει το Μνημόνιο.

«Καλλικράτης» ο εκβιάζων
 Το 2010 ήταν χρονιά εκλογών. Το Νοέμβριο έκανε «πρεμιέρα» η νέα διοικητική δομή της χώρας. Το μεγαλόπνοο σχέδιο του Καλλικράτη με τις 13 Περιφέρειες και τους «μίνι» πρωθυπουργούς. 

Δυστυχώς η ιστορία θα ασχοληθεί με τον εκλογικό εκβιασμό του Γ. Παπανδρέου και όχι με τις αλλαγές που έφερε στη λειτουργία του κράτους ο «Καλλικράτης». Ο πρωθυπουργός ακούγοντας τις εισηγήσεις των Γ. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου και χωρίς εκλογικό πήχη απείλησε ευθέως με πρόωρες κάλπες στην περίπτωση που το εκλογικό σώμα αποδοκίμαζε την πολιτική του. Το Μέγαρο Μαξίμου την πρώτη Κυριακή των εκλογών του Νοεμβρίου «είδε» ότι οι πολίτες νομιμοποίησαν με την ψήφο τους την ασκούμενη πολιτική. 

Έτσι τη δεύτερη Κυριακή η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν για τον… «Καλλικράτη». Η απειλή Παπανδρέου λειτούργησε συσπειρωτικά για το ΠΑΣΟΚ, που κέρδισε οκτώ περιφέρειες έναντι πέντε της Ν.Δ., με τον Αντώνη Σαμαρά να μιλά για «ολική επαναφορά» επικαλούμενος τη διαφορά των 2,5% της 7ης Νοεμβρίου.

«Όχι στο μνημόνιο και στην Ντόρα»
Ο πρώτος χρόνος του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της Ν.Δ. Ο Μεσσήνιος πολιτικός έκανε το ολικό come-back και από την πολιτική απομόνωση βρέθηκε με τις ψήφους 800.000 νεοδημοκρατών στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο πρώτος χρόνος της θητείας του σημαδεύτηκε από την καταψήφιση του μνημονίου και τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματος υπερψήφισε τη δανειακή σύμβαση. 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει μέχρι και σήμερα ότι ο πρωθυπουργός μάς οδήγησε στη «μέγκενη» του ΔΝΤ. Καταγγέλλει τη «συμμαχία των προθύμων» της Ντόρας και του Καρατζαφέρη και πιστεύει ότι οι εξελίξεις στην οικονομία τον έχουν ήδη δικαιώσει.

Ένα Κίνημα για την Μπακογιάννη
 21 Νοεμβρίου. Η συμβίωση ήταν εξαρχής δύσκολη. Η διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από τον ορκισμένο εχθρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Αντώνη Σαμαρά, ταιριάζει σε χολιγουντιανό σενάριο επιστημονικής φαντασίας. 

Η Ντόρα έκλεισε τα αυτιά της στις συμβουλές του πατέρα της και προχώρησε στην ίδρυση… κινήματος. «Δημοκρατική Συμμαχία» το όνομά του. 

Η κ. Μπακογιάννη έγινε πρόεδρος κόμματος, ο Σαμαράς «καθάρισε» με έναν από τους πόλους της οικογένειας Μητσοτάκη και η ιστορία θα δικαιώσει εκείνον που θα απαντήσει στο ερώτημα: «Εάν έδωσε δαχτυλίδι ο Καραμανλής και σε ποιον».

Βατοπαίδι Gate
Τα ξημερώματα της Τετάρτης 17 Νοεμβρίου γράφτηκε στη Βουλή ο επίλογος της πιο πολυσυζητημένης και σκοτεινής υπόθεσης των τελευταίων ετών. 

Δύο εξεταστικές επιτροπές και η προκαταρκτική στέλνει στο Δικαστικό Συμβούλιο τους Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκο και Α. Κοντό για το Βατοπαίδι. Ν.Δ. και ΛΑΟΣ αποχώρησαν από τη διαδικασία ενώ ούτε οι βουλευτές στο σύνολό τους υποστήριξαν το πόρισμα της πλειοψηφίας. Θ. Ρουσόπουλος και Γ. Βουλγαράκης απαλλάχθηκαν καθώς δεν συμπληρώθηκαν οι απαραίτητες 151 ψήφοι για να ασκηθεί δίωξη. 

Η Ρηγίλλης θέτει θέμα νομιμότητας της διαδικασίας επικαλούμενη τη διατύπωση του κατηγορητηρίου στα ψηφοδέλτια. Στην ίδια γραμμή ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που όμως πήραν κανονικά μέρος στη διαδικασία και ψήφισαν.

Τρόμος στη Βουλή
 Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου. Το δραματικό Υπουργικό Συμβούλιο που μέσα σε τρεις ώρες ανέτρεψε εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων. 

Νέες επιχειρησιακές συμβάσεις, μειώσεις μισθών, χαλαρές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και ενοικιάσεις εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ συγκρούεται με τον ίδιο του τον εαυτό στο δημόσιο τομέα και οι βουλευτές ψάχνουν «ασφαλές περιβάλλον» στις εκλογικές τους περιφέρειες. 

Ο βίαιος ξυλοδαρμός του μετριοπαθούς Κωστή Χατζηδάκη τρομοκρατεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει αλλά ουδείς βάζει στο χέρι του στη φωτιά ότι το περιστατικό θα είναι και το τελευταίο.

Η πορεία της περασμένης Τετάρτης είχε ένα ακόμα επικίνδυνο παράδοξο. Κουκουλοφόροι και απλοί διαδηλωτές δίπλα δίπλα πετούσαν πέτρες, ξύλα και μολότοφ προς τους αστυνομικούς.

Είκοσι σφαίρες στον Σωκράτη Γκιόλια
 Τα ξημερώματα της Δευτέρας 19 Ιουλίου ο δημοσιογράφος Σ. Γκιόλιας πέφτει νεκρός από 20 σφαίρες έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη. 

Στενός συνεργάτης επί σειρά ετών του Μ. Τριανταφυλλόπουλου και πατέρας ενός παιδιού δύο ετών, ο Σ. Γκιόλιας είχε την εποπτεία στο δημοφιλές blog troktiko, το οποίο και ανέστειλε την έκδοσή του. 

Την άγρια δολοφονία του Σ. Γκιόλια ανέλαβε η οργάνωση Σέχτα Επαναστατών με προκήρυξή της στην οποία στοχοποιούνται με ιδιαίτερα σκληρή και επιθετική γλώσσα εκδότες, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, εισαγγελείς και υπάλληλοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Κώστας Βιδάλης, Τζορτζ Πολκ, Τζώρτζης Αθανασιάδης, Νίκος Μομφεράτος, Παύλος Μπακογιάννης και Σ. Γκιόλιας. Καμία από τις δολοφονίες των δημοσιογράφων στην Ελλάδα δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

Το Καστελόριζο του μνημονίου
 Η 23η Απριλίου ήταν μια ηλιόλουστη Παρασκευή. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ενημερώσει τους συνεργάτες του ότι θα επισκεφθεί το ακριτικό Καστελόριζο από τα μέσα της εβδομάδας. Το τοπίο ειδυλλιακό. 

Τα ήρεμα νερά του Αιγαίου. Οι ψαρόβαρκες να πλέουν στα ανοιχτά και ο πρωθυπουργός στο απόλυτα τουριστικό πλάνο να κρατά στα χέρια του το χαρτί που έμελε να αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων. «Βρισκόμαστε σε μια νέα οδύσσεια για τον ελληνισμό. Όμως πλέον ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά», είπε ο Γ. Παπανδρέου ανακοινώνοντας την προσφυγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης. Η φράση «Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» δεν βγήκε ούτε μία φορά από τα χείλη του. Προφανώς γιατί και ο ίδιος, όπως άλλωστε έλεγε ένα χρόνο πριν, ξέρει τι αφήνει πίσω του ο παγκόσμιος δανειστής των αδύναμων κρίκων. 

Η Ελλάδα υπογράφει τη δανειακή σύμβαση των 110 δισ. ευρώ χωρίς όμως κανείς να έχει διαβάσει τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας. Η τρόικα πατάει το πόδι της στην Αθήνα και τα μέτρα έχουν πλέον οριζόντιο χαρακτήρα.

Συλλήψεις για τρομοκρατία
Πλούσιο σε συλλήψεις προσώπων που, σύμφωνα με τις αρχές, συμμετέχουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις ήταν το 2010. 

Οι τελευταίες έξι συλλήψεις των νεαρών ήταν επώνυμες αλλά η οργάνωση με την οποία, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ετοίμαζαν χτύπημα μέχρι σήμερα παραμένει ανώνυμη. Τα όπλα που βρέθηκαν στις γιάφκες αποδείχθηκαν «καθαρά» ενώ οι αρχές δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να συνδέσουν ευθέως τους συλληφθέντες με τη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιστολές-βόμβες που έφθασαν σε δεκάδες πρεσβείες αλλά και στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι. Στις επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. η σύλληψη τον Απρίλιο των 6 ατόμων για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα. Ο τότε υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωνε: «Ο Επαναστατικός Αγώνας τελείωσε.

Εξαρθρώθηκε όλος ο επιχειρησιακός του κορμός». Για τις αρχές ο 35χρονος βιολόγος Λάμπρος Φούντας, που έπεσε νεκρός σε συμπλοκή με τους αστυνομικούς στη Δάφνη το Μάρτιο, ήταν ένας από τους κύριους εκφραστές του «νέου αντάρτικου των πόλεων» και συνδετικός κρίκος μεταξύ τρομοκρατικών οργανώσεων. Πιθανότατα του Επαναστατικού Αγώνα και της Σέχτας Επαναστατών.

Στα πρόθυρα διπλής διάσπασης
 Για την Κουμουνδούρου το 2010 ήταν ένα «δίσεκτο» έτος. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στα πρόθυρα της διπλής διάσπασης. Με τον Αλ. Τσίπρα να δέχεται φίλια πυρά από τους Α. Αλαβάνο και Φ. Κουβέλη. 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματος υπό την καθοδήγηση του κ. Κουβέλη αποφασίζει να μη συμμετέχει στα κομματικά όργανα και να απέχει από όλες τις ψηφοφορίες του συνεδρίου που επανεξέλεξε τον Αλ. Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος.

Με συνοπτικές διαδικασίες ο κ. Κουβέλης ιδρύει τη Δημοκρατική Αριστερά και συγκροτεί κοινοβουλευτική ομάδα μαζί με τους Ν. Τσούκαλη, Θ. Λεβέντη και Γ. Ψαριανό. Στις περιφερειακές εκλογές συνεργάζεται σε πολλούς δήμους με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κουβέλης «φλερτάρει» με τις συνεργασίες αλλά καταψηφίζει το μνημόνιο και εσχάτως παίρνει πιο ευδιάκριτες αποστάσεις από τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης.


«Πρασίνισαν» Αθήνα και Θεσσαλονίκη
 Ύστερα από 24 χρόνια η Αθήνα έχει δήμαρχο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης κερδίζει στο δεύτερο γύρο τον Ν. Κακλαμάνη ενώ και στη Θεσσαλονίκη ο Γ. Μπουτάρης νικά «συντρόφους» και νεοδημοκράτες και παίρνει το δήμο. 

Το ρεκόρ όμως της αποχής στις περιφερειακές εκλογές καταγράφεται ως ιστορικό καθώς φθάνει στο 40%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: