Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

66 χρόνια μετά τα Δεκεμβριανά, η Ελλάδα μπαίνει σε περιπέτειες πάλι με έναν Παπανδρέου


Εξήντα έξι χρόνια πέρασαν από τα «Δεκεμβριανά» (3-12-1944), μια από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που οδήγησαν στον Εμφύλιο Πόλεμο. 

Ο ελληνικός λαός, προτού καλά-καλά χαρεί την απελευθέρωσή του από τον ζυγό των ναζί, βρέθηκε αντιμέτωπος με τα στρατεύματα του Σκόμπυ, τους μοναρχοφασίστες συνεργάτες τους, που λίγο πρίν ήταν στο πλευρό των κατακτητών, και μια αστική πολιτική ηγεσία, με επικεφαλής τότε τον Γεώργιο Παπανδρέου, που, αντί να φρενάρει τα αποικιοκρατικά σχέδια των Εγγλέζων, λειτούργησε ως υποτακτικός τους.

Καταλυτικό ρόλο στην καταστροφή της Ελλάδας, τότε, έπαιξε η ξενόφερτη βασιλική οικογένεια, που προσπαθούσε να ανακτήσει την εξουσία της με τη βοήθεια των αγγλικών όπλων. 

Πάντως, τόσο οι αστοί πολιτικοί, όσο και η ηγεσία της Αριστεράς, σε εκείνη την κρίσιμη καμπή της ιστορίας της χώρας μας, αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. 

Έτσι, η Ελλάδα μπήκε στην περιπέτεια του Εμφυλίου, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και την περαιτέρω (μετά την κατοχή) καταστροφή της οικονομίας της, ακολούθησαν τα «πέτρινα χρόνια» για τη Δημοκρατία με τα ξερονήσια και τις φυλακές γεμάτες Ελληνες, και στη συνέχεια ήλθε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών και η κυπριακή τραγωδία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα, μέσω του σχεδίου Μάρσαλ, δέθηκε ολοκληρωτικά στο οικονομικό άρμα των ΗΠΑ. Σήμερα, 66 χρόνια μετά, με έναν άλλο Γιώργο Παπανδρέου, η Ελλάδα ξαναχάνει την ανεξαρτησία της και αλυσσοδένεται από τα μεγάλα δυτικά συμφέροντα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: