Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Κλείνουν στην Ελλάδα για να ανοίξουν στην Βουλγαρια

ads

«Με δύο λέβα (1 ευρώ) αρχικό κεφάλαιο ιδρύεις εταιρία στη Βουλγαρία», μας λέει η Ιωάννα Σωτηράκου - Γιάνναρου, σύμβουλος εμπορικών υποθέσεων στην ελληνική προσβεία της Σόφιας, στη Βουλγαρία. 

Η ίδια, προ ημερών, έλαβε στο γραφείο της ερώτημα από ελληνική εταιρία σχετικά με τη βουλγαρική νομοθεσία για τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων, αλλά, όπως επισημαίνει, δεν είναι μόνο το χαμηλό αρχικό κεφάλαιο που έλκει την ελληνική επιχειρηματικότητα. 

«Εν γένει, το επενδυτικό περιβάλλον της Βουλγαρίας θεωρείται το πιο ευνοϊκό στα Βαλκάνια, καθώς παρέχει χαμηλό κόστος εργασίας, ευνοϊκή νομοθεσία και απλοποιημένες διαδικασίες μετεγκατάστασης.

Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένες στη νότια Βουλγαρία, ενώ, απ' ό,τι μαθαίνουμε, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί και η ζήτηση θέσεων εργασίας από Ελληνες», συμπληρώνει.

Η παραπάνω παράγραφος, προέρχεται από ρεπορτάζ της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος" για το φαινόμενο της "μετανάστευσης" ελληνικών επιχειρήσεων, κυρίως υπηρεσιών και μεταποίησης, στην γειτονική Βουλγαρία. 


Πρόκειται για το "δεύτερο κύμα" επιχειρηματικής μετανάστευσης, μετά την δεκαετία του '90.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρίση, δημιουργεί "ώριμες συνθήκες" για την μεγάλη φυγή των ελληνικών εταιρειών, που οδηγεί σε συνθήκες μεγαλύτερης ύφεσης αλλά και στην εκτίναξη του ποσοστού της ανεργίας, ιδιαίτερα στην Βόρειο Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, "περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν μετεγκατασταθεί την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), αναζητώντας... σανίδα σωτηρίας στη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Τουρκία.


Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των επιχειρήσεων που «μετανάστευσαν» για να επιβιώσουν είναι πολύ μεγαλύτερος."

Ανυπολόγιστες εκτιμάται πως είναι οι συνέπειες της επιχειρηματικής μετανάστευσης για την ελληνική οικονομία, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί όσοι φεύγουν δεν ξαναγυρίζουν, προκαλώντας έτσι «ακατάσχετη αιμορραγία» στην ελληνική αγορά. 


Παρότι, δε, ο «επαναπατρισμός» των κεφαλαίων στην ελληνική αγορά φορολογείται με 5%, κανένας επιχειρηματίας δε φέρεται διατεθειμένος να καταβάλει αυτό το ποσό στη σημερινή οικονομική συγκυρία.

Είναι πολύ πιθανό, καθώς μέσα στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης, βρίσκεται η ένταση της φοροεπιδρομής, αυτό το φαινόμενο να ενταθεί ακόμη περισσότερο. 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: