Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Όργιο μυστικής διπλωματίας στο Αιγαίο

051210-aigaio

Υπάρχει μυστική διπλωματία; 
Ναι. Αυτό συνάγεται από τον έντονο εκνευρισμό που επιδεικνύει το ελληνικό ΥΠΕΞ, καθώς πλέον οι εφημερίδες συνθέτουν κομμάτι-κομμάτι το «ενεργειακό» πάζλ στο Αιγαίο.

Όπως επίσης αποδεικνύουν οι δημόσιες τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων, η κατάληξη θα είναι, σύμφωνα με τα όσα «μαγειρεύει» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η συνεκμετάλλευση.

Στο όνομα της «ειρήνης», που με αυτόν τον τρόπο θέλουν να υπογράψουν οι διεθνιστές και «κοσμοπολίτες» θιασώτες του ραγιαδισμού που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ζαλοκώστα.

Κινούμαστε, αλλά για λογαριασμό ποιανού;
Μάθαμε λοιπόν ότι στη Βουλή, ο υφυπουργός περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης ανακοίνωσε τη σύσταση φορέα που θα αναλάβει τις διαδικασίες παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και (συν)εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. 


Κι όλα αυτά λίγο μετά τις ανακοινώσεις που κατέγραφαν την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, αλλά και την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ανάλογων με αυτό του Πρίνου, σε πολλές περιοχές του Αιγαίου.

Ο λόγος για πετρέλαια, η εκμετάλλευση των οποίων θα μπορούσε να λύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας, αλλά και να προκαλέσει μια «έκρηξη» στην ανάπτυξή της.

Το καλό είναι ότι υπάρχουν κοιτάσματα και σε περιοχές όπου η Άγκυρα δεν μπορεί να εγείρει απαιτήσεις (αν και με αυτούς που μας κυβερνούν, ποτέ δεν ξέρεις...), όπως είναι η Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο.

Το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η Αιτωλοακαρνανία, ο Πατραϊκός Κόλπος, ο Μεσσηνιακός Κόλπος, η ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών και της Θεσσαλονίκης, αλλά και η Δυτική Θράκη, είναι περιοχές όπου τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών, ήταν τουλάχιστον ενθαρρυντικά.

Η Αθήνα «φοβάται» την Άγκυρα
Φυσικά, το στοίχημα» είναι πολύ μεγαλύτερο στη γνωστή ως «λεκάνη του Ηροδότου» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου (οι ειδικοί μιλάνε για 15 τρις κυβικά μέτρα), που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της Γηραιάς Ηπείρου για πολλές δεκαετίες.


Οι Κύπριοι έχουν ήδη κινητοποιηθεί, καθώς έχουν αντιληφθεί το διακύβευμα και κινούνται στην κατεύθυνση του ορισμού της ΑΟΖ. Δεδομένου ότι εκεί τα θαλάσσια σύνορα δεν υπάρχουν και η κατάσταση είναι παραπάνω από ασαφής (αφήνοντας πολύ ζωτικό χώρο για «πρωτοβουλίες» διαφόρων τύπων), μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Τούρκων και των Ισραηλινών, με την Ελλάδα να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και την ηγεσία της να μην κινείται, για να μην «εκνευρίσει» την Άγκυρα.

Μαξίμου της συμφοράς...
Σε μια εποχή που υπάρχει πλήρης γεωπολιτική αναδιάταξη και όπου ο ενεργειακός χάρτης θα κρίνει πάρα πολλά και κυρίως την ισχύ των κρατών, η Αθήνα είτε αδρανεί, είτε κινείται σε μια ανεξήγητα «συγκαταβατική», έναντι της Άγκυρας, βάση. 


Το ερώτημα που προκύπτει εδώ, είναι το εξής: υπάρχει παρασκηνιακή απόφαση για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο;

Όπως όλα δυστυχώς δείχνουν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε μια λογική συνεκμετάλλευσης του εθνικού μας πλούτου, εξ ου και η «πρεμούρα» της να επισπεύσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Τότε, στο πλαίσιο του «ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου», πολλά θα μπορούν να δικαιολογηθούν... 

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: