Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΛΥΣΗ-ΤΟΜΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΑΛΕΤΟΥ ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ-ΙΣΛΑΜΙΣΜΟ-ΘΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ και η τύχη της Ελλάδας

Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗ ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗΣ και του ΝΕΩΘΟΜΑΝΙΣΜΟΥ
  
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΕΤΟΣ/ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ-ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ.

 Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, καταδείχνει σε ότι φορά την Βαλκανική Χερσόνησο το αυξανόμενο κύμα Ισλαμοποίησης της περιοχής το οποίο εκ πρώτης όψεως εκπορεύεται από τις Μεσανατολικές δυνάμεις και τη Τουρκία και κατά δεύτερο λόγο από το τμήμα του διεθνούς κεφαλαίου που επιδιώκει οικουμενική ηγεμονία δια της πολτοποίησης των εθνικών κρατών και αντιπαλεύετε την προσπάθεια μεγέθυνσης του ρόλου της ΕΕ όπως και της προσέγγισης ΕΕ-Ρωσίας, αλλά επίσης εκμεταλλεύεται και την υποβόσκουσα ανερχόμενη επιρροή του Ισλάμ στα ίδια τα Ευρωπαϊκά κράτη.
Στην παρούσα-ανασκόπηση-μελέτη, ο αναγνώστης θα πληροφορηθεί ουκ ολίγες κρυφές όσο και ουσιώδεις πτυχές του θέματος τόσο για τα τρέχοντα ζητήματα όσο και για το πρόσφατο παρελθόν, ώστε να υπάρξει τροφή για σκέψη για τα ποια είναι τα μελλούμενα. Η Ελλάδα ως χώρα που πέρα των άλλων είναι η πλησιέστερη της ΕΕ στην Μέση Ανατολή και επιπλέον “φιλοξενεί” ένα πολύ μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών από Ισλαμικές χώρες, είναι σαφέστατα στο μεταίχμιο των εξελίξεων και επηρεάζεται άμεσα. 

  Η Ελλάδα ως έδαφος επέκτασης των Ισλαμιστών
Η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) είχε λάβει ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 πληροφορίες ότι τα εξτρεμιστικά Ισλαμιστικά στοιχεία που μετέπειτα απασχόλησαν τη διεθνή κοινή γνώμη ως φορείς πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων, είχαν είτε περάσει είτε εγκατασταθεί για ένα διάστημα στη χώρα. Λόγω και της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, συστηματική παρακολούθηση πυρήνων εξτρεμιστών, κυρίως στην Αθήνα έλαβε χώρα με τουλάχιστον 2.000 υπόπτους ενώ άλλα 50.000 άτομα τέθηκαν σε βάσεις αρχείου λόγω διασυνδέσεων η ενδείξεων για τυχόν μελλοντική δράση. Εκείνη την περίοδο Έλληνες αξιωματούχοι και στελέχη της Ε.Λ.Α.Σ, εκπαιδεύτηκαν σε θέματα ασσύμετρων απειλών και της σύγχρονης τρομοκρατικής δράσης στις ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ, Γαλλία και άλλες χώρες ενώ τέθηκε σε εφαρμογή ένα συνεχές σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε απολύτως επιτυχές.

 Μετά το 2004 και σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση της λαθρομετανάστευσης από τις Μουσουλμανικές χώρες, οι Ελληνικές Αρχές ατόνησαν, με συνέπεια να δημιουργηθεί μια σχεδόν ανεξέλεγκτη κατάσταση και να αναζωπυρωθούν οι εξτρεμιστική πυρήνες στην Αθήνα, όπου σύμφωνα με ασφάλεια πληροφορίες δρουν ομάδες της Χαμάς, Χεζμπολλάχ, Ιρακινών, της Αλ Σαχάμπ της Σομαλίας και η Μουσουλμανική Αδελφότητα.
 Δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία αφιέρωσε λίγους πόρους και στελεχιακό δυναμικό για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της κατάστασης που συνδέεται τόσο με την εθνική όσο και με τη διεθνή ασφάλεια.

 Παρόλα αυτά, οι κρατικές αρχές διατηρούν δίκτυα πληροφοριοδοτών στους κύκλους των ακραίων Ισλαμικών στοιχείων ενώ κατά καιρούς υπάρχει αξιόπιστη ροή πληροφοριών τόσο με τους Νατοϊκούς εταίρους όσο και με τα γειτονικά Βαλκανικά κράτη. 

Η κατάσταση πάντως σε γενικές γραμμές δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επαρκής καθότι η διαρκής και ανεξέλεγκτη είσοδος ατόμων στην Ελλάδα από Ισλαμικές χώρες καθιστά την αντιμετώπιση του προβλήματος δυσχερέστατη.

 Οι Ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμάται λόγου χάρη ότι διατηρούν κλιμάκια συλλογής πληροφοριών όπως και αντικατασκοπίας για τις επιχειρήσεις και οργανισμούς που συντηρούν σε Ελληνικό έδαφος. 

Η ύπαρξη ενός ικανού αριθμού αντί-καθεστωτικών Ιρανών όπως και της κρατικής τράπεζας εξαγωγών του Ιράν στο κέντρο της Αθήνας (Τράπεζα Σαντεράτ), συνομολογούν σε αυτό το συμπέρασμα. 

Πιο συγκεκριμένα η Σαντεράτ είναι στη μαύρη λίστα των Αμερικανικών αρχών για ξέπλυμα χρήματος προς τη Χεζμπολλάχ, ενώ ταυτόχρονα αρμόδια επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου ήδη από το 2007 έχει συντάξει συλλογικό τόμο για θέματα ασφαλείας όπου καταγράφεται ότι δρα καλά οργανωμένη ομάδα της Χεζμπολλάχ στην Αθήνα που ασχολείτε με λαθρεμπόριο καπνού και ξεπλένει τα χρήματα της στην Αθήνα και τα στέλνει προς ενίσχυση της μητρικής οργάνωσης στη Βυρρητό.

 Στη γειτονική Αλβανία, οι Ιρανοί έχουν αποκτήσει αξιόλογη επιρροή μέσω ιδρυμάτων όπως το Albania – Iran Friendship Association, Kuran Foundation, Saadi College, Saadi Sirazi Cultural Foundation κ.α. 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι η διείσδυση των Ισλαμικών στοιχείων στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα όχι μόνο μέσω των εισερχόμενων λαθρομεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, αλλά και μέσω των στρατολογημένων από τους Ισλαμικούς κύκλους, Αλβανών, Βούλγαρων, Σκοπιανών και λοιπών Βαλκανικών στοιχείων. Το ζήτημα έχει σαφέστατα διττή όσο και περίπλοκη πλευρά και απαιτεί μια εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική ασφαλείας από αυτή που διέπει τη σημερινή Ελληνική κρατική δομή.

 Ταυτόχρονα πρέπει να θεωρείτε ως δεδομένο ότι ενεργή στον Ελλαδικό χώρο είναι η Πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών καθότι η Ελλάδα είναι ο κατεξοχήν πλέον διάδρομος μεταφοράς των υπηκόων του Πακιστάν στην ΕΕ. Παρουσία στην Ελλάδα ακόμα και μέσω Ελλήνων τη καταγωγή διαφαίνεται ότι διατηρούν τα περισσότερα Μουσουλμανικά κράτη όπως η Αίγυπτος, Συρία, Σαουδική Αραβία, Λιβύη κ.α

 Από τα τέλη Μαΐου του 2009 και την τότε προβοκάτσια εις βάρος του Ελληνικού κράτους με το περιβόητο «σκίσιμο του Κορανίου», αποκαλύφθηκε ότι έχει εμφιλοχωρήσει η υποστήριξη των Ισλαμιστικών κέντρων και σε κλιμάκια του Ελληνικού κράτους αλλά και στα εθνικής εμβελείας ΜΜΕ. 
Η μαρτυρία ενός Σύριου προαγωγού και εν τη παρούσα φάση καταδικασμένου διαρρήκτη, είχε ως συνέπεια να αποδειχθεί ότι και εσωτερική κύκλοι επιθυμούν την πολυδιάσπαση της συνοχής της Ελληνικής κοινωνίας διαμέσου των Ισλαμιστών λαθρομεταναστών.

Η δε οργάνωση αυτών κατέστη δυνατή σε ταχύ χρονικό διάστηκα χάρης τη βοήθεια Ελλήνων παραπολιτικών και ακραίων παραγόντων που διατηρούσαν συνδέσμους στις κοινότητες του Μουσουλμάνων και συντόνιζαν τις κινήσεις τους όπως και την προβολή τους στα ΜΜΕ.

 Η Ελλάδα σε γενικές γραμμές θεωρείτε ως σημαντική για την περαιτέρω εξάπλωση του Ισλαμιστικού ρεύματος προς την Ευρώπη ως χώρος τράνσιτ αλλά και λογιστικής υποστήριξης.

Το 2008 στην Ιταλία Σουδανός δουλέμπορος συννελήφθη από τις εκεί αρχές κατηγορούμενος ως συνεργός σε τρομοκρατική ομάδα, ενώ ο ίδιος είχε ζήσεις και στην Ελλάδα όπου παράλληλα με το τράφικινγκ λαθρομεταναστών διατηρούσε επαφές με πληθώρα Ισλαμιστικών κύκλων.

Η κοινότητα των Σουδανών στην Αθήνα είχε γίνει αντικείμενο προηγούμενης αστυνομικής έρευνας όταν συννελήφθηκαν ανώτερα μέλη της να διακινούν ποσότητες ναρκωτικών στα ίδια τα γραφεία της ένωση τους.

 Τέλος η νεοεισερχόμενη σε ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς κοινότητα των Σομαλών στην Αθήνα, εάν και σχεδόν κατά 100% άνεργη ή άεργη, εμφανίζεται ραγδαίως εμπλεκόμενη στο λιανεμπόριο ναρκωτικών ουσιών αλλά και στη δημιουργία κλειστών γειτονιών τύπου γκέττο με τεμένη και χώρους αποθήκευσης λαθραίων προϊόντων. 

Εάν και υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις, είναι πολύ πιθανό η πλέον επίφοβη Σομαλική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Σαχάμπ να έχει επεκταθεί μέσω αυτών και στην Ελλάδα, καθότι οι Σομαλοί λαθρομετανάστες κατά κύριο λόγο φτάνουν στη χώρα μέσω Σουδάν και με απευθείας πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη εν συνεχεία προωθούνται στη χώρα. 

Τόσο στο Σουδάν όσο και στη Σομαλία η μετακίνηση αυτή των ανθρώπων ελέγχεται ως επί το πλείστον από εξτρεμιστικές οργανώσεις που μετέπειτα ζητούν ανταλλάγματα για την μεταφορά τους στην Ευρώπη είτε αυτό είναι πάσης φύσεως παράνομη δραστηριότητα, είτε συλλογής πληροφοριών και ενδεχομένως και της διάπραξης σοβαρών εγκληματικών πράξεων όπως η προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης.
 Ο «Νέοοθωμανικός» παράγοντας

 Η Άγκυρα χρησιμοποιεί το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου για να προκαλεί προβλήματα στη Θράκη και στη Νότιο Βουλγαρία όπου κατοικούν Μουσουλμανικές μειονότητες αποτελούμενη σε μεγάλο βαθμό από Τουρκογενείς κοινότητες. Συγκεκριμένα όσο αφορά την Ελλάδα, παρατηρήθηκε από τις αρμόδιες αρχές και την ΕΥΠ, αυξημένη προπαγανδιστική δραστηριότητα μέσω ίντερνετ από αγνώστους το Φεβρουάριο του 2008, που καλούσαν ακραίους Μουσουλμάνους να αυτονομηθούν από τη χώρα όπως «όπως έπραξαν οι Αλβανοί από τους Σέρβους».

 Μάλιστα σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα το «ΒΗΜΑ της Κυριακής» και ο δημοσιογράφος Κωβαίος, σχολίασαν ότι πολλές από τις εξτρεμιστικές ιστοσελίδες «κατέβαιναν αμέσως μετά τη διάδοση του μηνύματος ώστε να μην εντοπιστούν από τις αρχές κάτι που υποδεικνύει επαγγελματισμό και συντονισμό. Σε αρκετές περιπτώσεις η ΕΥΠ διαπίστωσε ότι το ηλεκτρονικό ίχνος είχε ως εκκίνηση την περιοχή του Εχίνου.

 Η δράση της Τουρκίας στο Κόσοβο έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αντανακλαστικών κινήσεων εκ μέρους της Αθήνας, η οποία τον Οκτώβριο του 2008 υπέγραψε συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών με το Βελιγράδι στους τομείς της τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος, τράφικινγκ και λαθρομετανάστευσης. 



Επίσης σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι Σέρβοι από τις αρχές του 2008 και αφότου η Τουρκία αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, άφησαν ελεύθερο το «Πεδίο δράσης» για τους πράκτορες του Κουρδικού κόμματος PKK προκειμένου να χρησιμοποιούν τη χώρα ως πέρασμα και ως σημείο λογιστικής υποστήριξης στην Ευρώπη, γεγονός που εάν αληθεύει είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη Τουρκία εν όψει και των δραματικών εξελίξεων στο Κουρδιστάν. Μπορεί λοιπόν κάποιος να υποθέσει ότι η Τουρκική ανάμειξη στο Κόσοβο να στοιχίζει στο γείτονα εξ’Ανατολών, εάν και η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη.

 Το Κόσοβο και η ΠΓΔΜ είναι συγκοινωνούντα δοχεία λόγω της παρουσίας των Αλβανών στην περιοχή. Άρα για τους Τούρκους είναι απαραίτητο εάν θέλουν να έχουν λόγω σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, να διαθέτουν ισχυρές βάσεις συλλογής πληροφοριών σε μία περιοχή «ασφαλής» για αυτούς όπως είναι η Πρίστινα και το Πρίζνεν. Επίσης οι πολύ καλές σχέσεις της Τουρκικής ηγεσίας με την Αλβανία και τους Βόσνιους Μουσουλμάνους δημιουργούν το φαινόμενο που τη δεκαετία του ’90 είχε αποκαλεστεί από τις Ελληνικές αρχές «Ισλαμικός άξονας» ο οποίος έχει ήδη δημιουργηθεί.


 Συνεπώς οι κινήσεις των Τούρκων στο Κόσοβο αποσκοπούν σε δεύτερη φάση στη δημιουργία «απειλών» εναντίων της Μακεδονίας και τη διαμόρφωση τριπλού μετώπου απέναντι στην Ελλάδα (Αιγαίο-Θράκη-Μακεδονία) η τετραπλού εάν συμπεριληφθεί η Κύπρος.

 Σε γενικές γραμμές η Τουρκική στρατηγική διακρίνεται από τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη προοπτική. Η πρώτη έχει ως βάση το σκεπτικό ότι η Ελλάδα μπορεί να περικυκλωθεί και να απομονωθεί διπλωματικά στα Βαλκάνια λόγω ανοικτών διμερών διαφορών.

 Η δεύτερη συνίσταται στο μεγάλο σχέδιο της Τουρκίας να εισαγάγει την προοπτική μιας «Οθωμανικής ένωσης» υπό την ηγεσία της ασφαλώς, χρησιμοποιώντας ως Δούρειο ίππο τις πολυάριθμες Τουρκικές αλλά Μουσουλμανικές μειονότητες τόσο στη πΓΔΜ όσο και στα Βαλκάνια γενικότερα.

 Η Τουρκική διπλωματία διακρίνεται από την ικανότητα διαχείρισης και ευελιξίας τόσο σε θέματα χαμηλής πολιτικής όσο και στη συγκρότηση βάσεων για μεγαλεπήβολα σχέδια που αποτελούν στην ουσία μια αναγέννηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 Σε γενικές γραμμές οι Τούρκοι εμφανίζονται εξαιρετικά δραστήριοι τη τελευταία δεκαετία στην ΠΓΔΜ, Νότια Σερβία, Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία και Κόσσοβο όπως και στη Θράκη και ασκούν πολιτικής επιρροής με πολυποίκιλους τρόπου όπως και εκτεταμένη κατασκοπεία. Εάν και ουσιαστικά αντιπαλεύονται την επιρροή των πιο ακραίων Σαουδαραβικών κύκλων, στην πραγματικότητα η εξάπλωση ενός γενικότερου «Ισλαμιστικού ρεύματος» στην περιοχή δημιουργεί την κατάλληλα περιρρέουσα ατμόσφαιρά για την εξάπλωση της λεγόμενης Νεοωθομανικής στρατηγικής.

 Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ανεπισήμως πρόσφατα στο Βελιγράδι ότι «Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, σύντομα οι Βαλκανικές χώρες θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ μιας Τουρκικής επιρροής ή μιας Σαουδαραβικής».

  Η ευρύτερη διάσταση του «Ισλαμικού τόξου»
 Κατά τη δεκαετία του ’90 η φράση «Ισλαμικό τόξο» είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον του Ελληνικού κοινού λόγω των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και της θρησκευτικής υφής που εμφάνιζαν οι συρράξεις αυτές. Παράλληλα οι αρχές ασφαλείας της χώρας ήταν πεπεισμένες ότι υπάρχει συντονισμένο σχέδιο δράσης δημιουργίας ενός «διαδρόμου» από τη Κωνσταντινούπολη έως την Κροατία που θα αποτελούνταν από φίλο-Τουρκικές Μουσουλμανικές κοινότητες. Την παρούσα περίοδο εάν και οι προβλέψεις αυτές έγιναν πραγματικότητα, το ενδιαφέρον εμφανίζεται μειωμένο, εάν και αφορά άμεσα την Ελληνική και Ευρωπαϊκή ασφάλεια και συνδυάζεται συν τοις άλλοις με τη χάραξη των νέων ενεργειακών δρόμων από την Ευρασία στη Δύση μέσω των Βαλκανίων…

  Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τους Αλβανούς το Φεβρουάριο του 2008, αποτέλεσε το αποκορύφωμα της στρατηγικής πολλών παικτών» στη ταραγμένη Βαλκανική Χερσόνησο, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας αλλά και των Ισλαμικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής.

 Το Αμερικανικό ΥΠΕΞ εξακολουθεί να αρνείται κάθετα την στέρεα ύπαρξη εξτρεμιστικών κύκλων στο Κόσοβο παρόλες τις ενδείξεις, εάν και κατ’ιδίαν Αμερικανοί αναλυτές και διπλωμάτες εκφράζουν το λιγότερο επιφυλάξεις για την πολιτική της χώρας τους.

 Είναι ενδεικτικό ότι το σύνολο της Κοσοβάρικης ηγεσίας έχει εμπλακεί στο παρελθόν με εξτρεμιστικές Ισλαμικές οργανώσεις ή σχετίζεται με αυτές τη σημερινή εποχή είτε μέσω των πολυδαίδαλων διαδρομών του οργανωμένου εγκλήματος, είτε για λόγους προσέγγισης με την Άγκυρα και το Ριάντ. 

Συνοπτικά μπορούν να αναφερθούν τα ονόματα: Ramush Haradinaj, Hashim Taqi, Ilaz Selimi, Ahmed Krasniqi , Setmir Krasniqi, Muxhar Basha, Snu Lumaj, Ismet Bexhet, Remi Mustafa, Nazmi Bekteshi, Xhimshit Osmani, Ramadan Dermaku, Luzim Aliju i Baylush Rustemi

Επίσης είναι ενδιαφέρον να ειπωθεί ότι ένα κοινό σημείο όλων των ανωτέρω αξιωματούχων και πολιτικών είναι η σύνδεση τους με τον τοπικό Ιμάμη Omar Behmen, ο οποίος με τη σειρά του είναι κεντρικός σύνδεσμός με φιλανθρωπικές οργανώσεις από τη Μέση Ανατολή οι οποίες προετοίμαζαν το έδαφος για την Ισλαμοποίηση των Βαλκανίων ήδη από το 1992.

 Ένας ακόμη συνδετικός κρίκος είναι ο επιχειρηματίας Αλβανικής καταγωγής που διαμένει στην Ελβετία, ο Qazim Osmonaj ιδιοκτήτης της εταιρείας Phoenix η οποία τα τελευταία έτη προχωρά σε μεγάλες επενδύσεις στη τοπική κτηματαγορά και υπάρχουν αρκετές εικασίες και φήμες ότι διακινεί το λεγόμενο «Πράσινο χρήμα» δηλαδή το εκ Ανατολής προερχόμενο.

Ένα τρίτο πρόσωπο που και αυτός έχει δεσμούς με όλα τα κορυφαία πρόσωπα στο Κόσοβο, είναι ο Abdullah Duhayman Σαουδαραβικής καταγωγής που ζει στη πόλη Ζένιτσα της Βοσνίας και είναι ο ιδρυτής της οργάνωσης “Islamic Balkan Center“, η οποία προωθεί το Γουχαμπιτισμό στην περιοχή. 

Παράλληλα ο ίδιος είναι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Ισραηλινού ερευνητικού κέντρου και ο χρηματοδότης του Κοσοβάρου Αλβανού Ekrem Avdiu, βετεράνου του πολέμου της Βοσνίας και του ΟυΤσεΚα και ιδρυτή της ομάδας Μουτζαχεντίν που πολέμησε με τους Αλβανούς το 1998-99 με την επωνυμία “Abu Bakr Sadeq. Την παρούσα περίοδο διαμένει στην πόλη Kosovska Mitrovica και διαπλέκεται ωσαύτως με την ηγεσία της παράνομα αποσχισμένης επαρχίας της Σερβίας.

 Τα ΜΜΕ τόσο της Ελλάδας όσο και των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών δεν έχουν ενσκήψει στο θέμα το οποίο εξελίσσετε με ταχείς ρυθμούς. 

Παρακάτω ακολουθεί μια συνοπτική αναφορά σημαντικών γεγονότων στη Βαλκανική περιφέρεια που υποδεικνύουν τη σταδιακή επικράτηση του λεγόμενου Ισλαμικού τόξου, εις βάρος της πείσμονος στάσης ουκ ολίγων διαμορφωτών γνώμης στην Ελλάδα που παρουσιάζουν μία ειδυλλιακή ατμόσφαιρά που απέχει παρασάγγες από την πραγματικότητα.

 Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τα γεγονότα που περιγράφονται έλαβαν χώρα ύστερα από την 11/9 και την εκστρατεία εναντίων της τρομοκρατίας της οποίας ηγείται το ΝΑΤΟ. Η ευθύνη της Αμερικής είναι κορυφαίας σημασίας καθότι η συνέχιση της κατάστασης αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωση ενός μεγάλου τμήματος της Ευρώπης από τρίτες δυνάμεις και κατά επέκταση θα επιφέρει πλήγμα και στο ΝΑΤΟ στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

 Το Νοέμβριο του 2003 η Αλ Κάιντα χτύπησε στη Κωνσταντινούπολη με βομβιστικούς μηχανισμούς δύο Συναγωγές, Βρετανική τράπεζα και το Προξενείο. Ο εγκέφαλος της επίθεσης ο Σύριος Louai al-Sakka, προετοίμαζε την ανατίναξη δυο Ισραηλινών κρουαζιερόπλοιων, αλλά συνελήφθη στον Αύγουστο του 2005 και αποκαλύφθηκε ότι είχε συμμετάσχει ενεργά στο πόλεμο της Βοσνίας και διατηρούσε έως τότε επαφές με τους εκεί τρομοκρατικούς πυρήνες.

 Τον Ιούλιο του 2005 συνελήφθησαν στην Ιταλία Βόσνιοι Μουσουλμάνοι οι οποίοι τον προηγούμενο Απρίλιο επιχειρούσαν να τοποθετήσουν βομβιστικούς μηχανισμούς κατά τη διάρκεια της κηδείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ.

 Τον Αύγουστο του 2005 συνελήφθη στη Σερβία ο Μαροκινός Abdelmajid Bouchar ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στα Βαλκάνια μετά από τη διαφυγή τους από την Ισπανία λόγω της συμμετοχής του στο χτύπημα της Μαδρίτης το Μάρτιο του 2004.

 Τον Οκτώβριο του 2005 οι δυνάμεις ασφαλείας της Βοσνίας συνέλαβαν Βόσνιους Μουσουλμάνους οι οποίοι είχαν προμηθευτεί πλαστικές εκρηκτικές ύλες και ετοίμαζαν τρομοκρατική ενέργεια σε Δυτικές Πρεσβείες στο Σεράγεβο. Η ομάδα αυτή αποκαλύφθηκε ότι βρισκόταν σε επαφή με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Abu Musab al-Zarqawi.

 Το Δεκέμβριο 2005, διαρροές από τον ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο υπεδείκνυαν ότι Βορειοαφρικανοί τρομοκράτες που καταδιωκόμενοι έφυγαν από τη Δυτική Ευρώπη, είχαν βρει καταφύγιο στην Πρίστινα και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν τα ίχνη τους.

 Το Σεπτέμβριο του 2006 συνελήφθη στο Όσλο της Νορβηγίας ο Πακιστανός υπήκοος Arfan Qadeer Bhatti ο οποίος ετοίμαζε το βομβαρδισμό της Αμερικανικής και της ισραηλινής Πρεσβείας εκεί. Ο ίδιος ήταν στενός συνεργάτης του Κοσοβάρου Princ Dobrosi, γνωστού λαθρεμπόρου ηρωίνης και όπλων και είχε επισκεφτεί πολλές φορές τα Βαλκάνια.

  Το Δεκέμβριο του 2006 συνελήφθησαν στο Τρεβίζο της Ιταλίας Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και Αλβανοί προερχόμενοι από τα Σκόπια λόγω λαθρεμπορίας όπλων από τη Τουρκία και εμπλοκής με τρομοκρατικές οργανώσεις.

 Το Φεβρουάριο του 2007 ομάδα Βουλγάρων Μουσουλμάνων, μεταξύ των οποίων και γυναίκα προσήλυτη συνελήφθησαν στα Νότια της Βουλγαρίας λόγω της συνεργασίας τους με εξτρεμιστικές Αραβικές ομάδες με σκοπό τη βοήθεια προς Τσετσένους αυτονομιστές και την παράλληλα εξάπλωση του νόμου της Σάρια στη χώρα.

   Το Μάρτιο του 2007 η Σερβική Αστυνομία ανακάλυψε κρύπτη βαρέως οπλισμού σε ορεινό στρατόπεδο εκπαίδευσης Γουαχαμπιτιστών στη Περιοχή του Σάντζακ. Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ο οπλισμός που περιελάμβανε ρουκέτες, εκρηκτικά, πολυβόλα, χειροβομβίδες, ατομικό εξοπλισμό και συστήματα επικοινωνίας, προερχόταν από το Κόσοβο.

 Το Νοέμβριο του 2007 η Αστυνομία της ΠΓΔΜ ύστερα από επιχείρηση σε ορεινό χωρίο κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, βρήκε οπλισμό ικανό να εξοπλίσει τάγμα 750 ανδρών το οποίο ανήκε σε Αλβανική παραστρατιωτική ομάδα η οποία είχε στους κόλπους της και ακραίους Μουσουλμάνους. Επίσης και σε αυτή την περίπτωση τα όπλα προέρχονταν από το Κόσοβο

  Το Δεκέμβριο του 2007 υπήρξε εξέλιξη σχετικά με την εξάπλωση ακραίων Ισλαμικών οργανώσεων στην Αλβανία κατά τα προηγούμενα έτη. Συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας και ύστερα από εντονότατες Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές πιέσεις έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με οργανώσεις των οποίων απαγορεύεται η οικονομική δραστηριότητα λόγω της εμπλοκής τους σε παγκόσμια τρομοκρατικά δίκτυα και ενέργειες.
 Μερικά από τα ονόματα και τους οργανισμούς είναι από τα πλέον περιώνυμα για την τρομοκρατική τους δράση…

 Μερικά από αυτά είναι:
 Saad Rashed Mohammad Al-faqih (Παρείχε υποστήριξη στην Αλ Κάιντα)
 Anshori Abdullah Anshori (Κεντρικό στέλεχος της Jemaah Islamiya)
 Abd Al-Hamid Sulaiman Al-Mujil (Διευθυντής της παράνομης ΜΚΟ IIRO Eastern Province (IIRO-EP) του παραρτήματος της Σαουδικής Αραβίας)
 All Sayyid Muhamed Mustafa Bakri (Μέλος της Αλ Κάιντα και ειδικός σε χημικά όπλα)
 Dieman Abdulkadir Izzat (Συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του Πρωθυπουργού του Ιράκ το 2004 κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Γερμανία)
 Elehssan” (Οργάνωση βιτρίνα για την Palestinian Islamic Jihad)

“Lashkar-e- Tayyiba” (Ένοπλο τμήμα της Πακιστανικής οργάνωσης Markaz-ud- Dawa-wal-Irshad)
 Το Δεκέμβριο του 2007 συνελήφθησαν στη Γερμανία εξτρεμιστές που προετοίμαζαν τρομοκρατικά χτυπήματα στο σύστημα συγκοινωνιών της χώρας, μεταξύ των οποίων και Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και ένας Τούρκος.
  Τον Μάρτιο του 2008 πέντε Γουχαμπιστές συνελήφθησαν στη Βοσνία με βαρύ οπλισμό οι οποίοι είχαν ως σκοπό τη διάπραξη επιθέσεων σε Χριστιανικές εκκλησίες της χώρας εν όψει του Πάσχα.
 Τον Μάιο του 2008 συνελήφθη στα Σκόπια ο Ιμάμης Χαλίμι Μπεκίρι, γιατί λάμβανε χρήματα από Γερμανικές τράπεζες που προέρχονταν από την παράνομη εξτρεμιστική οργάνωση Revival Islamic Heritage Society με σκοπό να προετοιμάσει την έλευση ομάδας ακραίων στα Βαλκάνια.'

Τα κεφάλαια προέρχονταν από βάση της οργάνωσης στο Κουβέιτ
 Τον Ιούνιο του 2008 δέκα εξτρεμιστές συνέλαβαν οι αρχές της Βοσνίας οι οποίοι εξήγαγαν παρανόμως οπλισμό προς τη Κροατία με σκοπό να εξοπλίσουν τρομοκρατικούς πυρήνες στη Κεντρική Ευρώπη. 

Όλοι τους εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσαν δεσμούς με τρομοκράτες από χώρες του Μαγκρέμπ και βετεράνους των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας.

 Στις 2 Ιουλίου μία μυστήρια εξέλιξη έλαβε χώρα στα Σκόπια. Συγκεκριμένα μία νταλίκα προερχόμενη από το Ιράν με τελικό προορισμό το Κόσοβο σταμάτησε για έλεγχο στα σύνορα ΠΓΔΜ-Κόσοβου.

Η νταλίκα είχε ήδη μπει στο έδαφος του Κοσόβου όπου η εταιρεία που παρέλαβε το φορτίο ανακάλυψε ότι δεν περιείχε πετρέλαιο κίνησης (Που υποτίθεται ότι είχε παραγγείλει), αλλά επικίνδυνες τοξικές ουσίες.

Ο Αλβανός ιδιοκτήτης έστειλε πίσω το εμπόρευμα που περνώντας ξανά από τα σύνορα το σταμάτησαν Σκοπιανοί τελωνειακοί, δέκα εκ των οποίων πήγαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης, μετά την εξέταση της νταλίκας.

  υπόθεση αυτή μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι δεν είναι εντελώς συμπτωματική με την ανάλογη υπόθεση ραδιενεργού φορτισμένου φορτίου από τα Σκόπια στην Ελλάδα που εντοπίστηκε στα τέλη Μαΐου του 2008.

Οι Σκοπιανές αρχές τήρησαν “σιγή ιχθύος” τότε και σε γενικές γραμμές εξαφάνισαν το θέμα από το προσκήνιο της επικαιρότητας.
 Τον Ιούλιο του 2008 ο Abu Hamza της Βοσνίας, ο οποίος ήταν ένας από τα κομβικά στελέχη των Μουτζαχεντίν, δήλωσε ότι δέχθηκε αποφασιστική βοήθεια από την Τουρκική ΜΙΤ τη δεκαετία του ’90, προκειμένου να οργανώσει Ισλαμιστικούς πυρήνες στα Βαλκάνια. Την παρούσα περίοδο εκκρεμεί η έκδοση του στη Συρία.

 Τα παραπάνω περιστατικά αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος των συμβάντων των τελευταίων ετών και βεβαίως πρόκειται μόνο για όσα επισήμως έχουν ανακοινωθεί.

   Αφανείς εξελίξεις με Βαλκανική –Ελληνική σημασία
 Είναι ενδιαφέρον να σημειωθούν και ορισμένες άλλες αφανείας εν πολλοίς εξελίξεις στον ευρύτερο κοινωνικό τομέα που υποδηλώνουν τη συγκρότηση Μουσουλμανικού άξονα βορείως των συνόρων μας.

 Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίων των «καρτούν της Δανίας» που γελοιοποιούσαν τον Προφήτη Μωάμεθ, οι Μουσουλμάνοι της ΠΓΔΜ έδειξαν πολύ μεγάλη δυναμική και οι κινητοποιήσεις του αποτελούσαν κεντρικό θέμα στα τοπικά ΜΜΕ. Το ίδιο συνέβη και στη Βοσνία και στην Επαρχία Σαντζάκ της Σερβίας.

 Υφίσταται στις Βαλκανικές χώρες ένα καλά δομημένο σύστημα παραγωγής οπτιακουστικού υλικού Ισλαμικής προπαγάνδας, όπως και δίκτυο διανομής αυτού, παραλλήλως με τη διαχείριση ιστοσελίδων σε τοπικές γλώσσες.

 Τη τελευταία τριετία στην Αλβανία έχουν σημειωθεί αρκετοί εμπρησμοί Βυζαντινών Εκκλησιών, ενώ στο Βόρειο τμήμα της χώρας υπήρξαν περιστατικά δολοφονίας Καθολικών από φανατικούς Μουσουλμάνους.

 Τον Ιούνιο 2005 στα Σκόπια ακραίοι Ισλαμιστές κατάφεραν με έξωθεν βοήθεια να καταλάβουν τις θεσμοποιημένες θέσεις στη Μουσουλμανική κοινότητα μέσω συνδυασμού δωροδοκιών και απειλών εναντίων των μετριοπαθών κύκλων.

 Στα Σκόπια έχει ήδη καταγραφεί περιστατικά «Γουαχαμπιτικού εξορκισμού» σε χωριά βορείως της πρωτεύουσας, ενώ είναι σύνηθες το φαινόμενο εκφοβισμού μετριοπαθών μουσουλμάνων από ακραίους. Επίσης φεστιβάλ νεανικής «Δυτικής»μουσικής έχουν δεχθεί επιθέσεις τόσο στα Σκόπια, όσο και στο Σάντζακ και τη Βοσνία.

 Στην ΠΓΔΜ και στο Σάντζακ έχουν αποκαλυφθεί τη τελευταία διετία και περιστατικά γυναικείας περιτομής, έθιμο που εισήχθη από Αιγυπτίους κληρικούς.

  Το 2006, εννέα αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Βοσνίας κατηγορήθηκαν ως αυτουργοί στην παραχώρηση υπηκοοτήτων πολεμιστών Μουτζαχεντίν και παράλληλα 1.500 τέτοιες υπηκοότητες ερευνήθηκαν εκ των οποίων ακυρώθηκαν οι 367 τον Απρίλιο του 2007. Ακόμα σύμφωνα με έγκυρες Γερμανικές διπλωματικές πηγές, τον Μάρτιο του 2008 κατέχουν την Βοσνιακή υπηκοότητα 450 περίπου άτομα τα οποία παραλλήλως έχουν και διαβατήρια με ψευδή στοιχεία. 

Τα διαβατήρια αυτά εκδόθηκαν νόμιμα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος για την πρόκληση εγκληματικών-τρομοκρατικών ενεργειών σε άλλα κράτη, από τους φέροντες τα διαβατήρια αυτά και αυτό περιλαμβάνει και την Ελλάδα ασφαλώς ως γειτονικό κράτος.

 Το Σεπτέμβριο του 2001, συνελήφθησαν 6 Αλγερινοί που κατοικούσαν μόνιμα στη Βοσνία και ετοίμαζαν βομβιστική επίθεση στην Αμερικανική Πρεσβεία. 

Ένας από αυτούς ο Bensayah Belkace αποκαλύφθηκε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βοηθό του Μπίν Λάντεν, τον Abu Zubaydah.
 Τον Μάιο του 2005 η οργάνωση Aktivna Islamska Omladina (AIO), οργάνωσε παραστρατιωτική εκπαίδευση διάρκειας 2 εβδομάδων στη περιοχή Grmusa, κοντά στην πόλη του Bihac.

Ουδείς συνελήφθη και εκτιμάται ότι η οργάνωση αυτή, έχει την υψηλή στήριξη των εξτρεμιστών Σουνιτών αλλά και Σιιτών που κατοικοεδρεύουν στη Βοσνία , αλλά και των κρατών της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και των κρατών του Κόλπου. Ουσιαστικά πρόκειται για οργάνωση ομπρέλα, η οποία όπως παρουσιάζεται και στο οργανόγραμμα, διαθέτει αξιόλογη διεθνή διαδικτύωση.

 Η ΑΙO διαθέτει τουλάχιστον 2000 μέλη στη Βοσνία και δέχεται μεγάλη οικονομική βοήθεια κάθε έτος από τις Σουνιτικές οργανώσεις Saudi High Commission for Relief και al-Haramain Islamic Foundation

 Άλλη μία εξαιρετικά επικίνδυνη οργάνωση που διαπλέκεται τόσο με Σουνίτες όσο και με Σιίτες, είναι η Ensarije serijata - SOS Bosna. Διατηρούσε επαφές με τους Γάλλο-Αλγερινούς τρομοκράτες της GIA, Lionel Dumont and Andre Rowe.

Οι συγκεκριμένοι δημιούργησαν την ομάδα «Roubaix Gang», η οποία έστελνε οπλισμό και στην Βοσνία, αλλά και στην Μαλαισία και Αφγανιστάν και συνεργάστηκε με τις Ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατά καιρούς.

 Τον Μάιο του 2006 συνελήφθησαν πέντε Βόσνιοι Μουσουλμάνοι οι οποίοι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίων Ευρωπαϊκών στόχων και διατηρούσαν επαφές με εξτρεμιστές στη Δανία και την Βρετανία. Τον Ιούνιο του 2007 ο Βόσνιος μετανάστης στη Γερμανία Nihad Cesic, συνελήφθη στο Πακιστάν όπου εκπαιδευόταν στη χρήση εκρηκτικών και είχε περάσει και από το Ιράν καθοδόν του προς τα εκεί. Τέλος 5 ακραίοι Γουαχαμπιστές συνελήφθησαν στο Σεράγεβο στα μέσα Μαρτίου 2008 οι οποίοι κατείχαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και όπλων.

 Τέλος την περίοδο 2009-2010, δεκάδες τεμένη στα Σκόπια, Κόσοβο, Μαυροβούνιο και Βοσνία κατελήφθησαν από εξτρεμιστές οι οποίοι αιφνιδίως εμφανίστηκαν με μεγάλα κεφαλαία και τη σημερινή περίοδο εντείνεται η προσπάθεια ριζοσπαστικοποίησης του τοπικού Μουσουλμανικού πληθυσμού ενώ δεκάδες είναι οι συλλήψεις υποψηφίων τρομοκρατών και η ανεύρεση γιάφκων σε όλες σχεδόν τις Βαλκανικές χώρες.

 Είναι αξιοσημείωτο ότι όλες οι παραπάνω αρκετά σημαντικές υποθέσεις ουδέποτε απασχόλησαν τα Ελληνικά ΜΜΕ.

  Ελληνικές προκλήσεις
 Η συγκρότηση ενός Ισλαμικού μετώπου συνδέεται άμεσα με τα Ελληνικά συμφέροντα γιατί οι εξτρεμιστικοί πυρήνες μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέσω επιχειρήσεων αποπροσανατολισμού και προβοκάτσιας για να επιτευχθούν σκοποί όπως:

 Η αναβολή ενεργειακών σχεδίων που συνδέουν τις Ευρασιατικές πηγές ενέργειες με τη Δύση εις βάρος των παραδοσιακών Μεσανατολιτών παραγωγών
 Ενέργειες εις βάρος της Ελλάδος ύστερα από εντολή των Τουρκικών υπηρεσιών

 Στοχοποίηση ξένων συμφερόντων στο Ελληνικό έδαφος
 Διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος ιδιαίτερα στο χώρο του λαθρεμπορίου ηρωίνης με τις «Ισλαμικές κυψέλες» και δημιουργία ασύμμετρων απειλών ώστε να προστατευτούν εγκληματικά συμφέροντα.

 Σύμφωνα με τον ερευνητή για θέματα δικτύων εγκλήματος σε Βρετανικό πανεπιστήμιο, Παναγιώτη Κωστάκου, τα εγκληματικά και τρομοκρατικά δίκτυα που βρίσκονται στην Ελλάδα συνδέονται με διαπροσωπικές σχέσεις με αυτά στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. 

Επιπλέον είναι σχεδόν κοινό μυστικό ότι η χώρα λειτουργεί ως σταθμός και τράνζιτ έδαφος για τη μετακίνηση ακραίων στοιχείων μεταξύ Ανατολής και Δύσης με πρόσφατες συλλήψεις στο Μπάρι της Ιταλίας δύο υποψηφίων τρομοκρατών οι οποίοι παράλληλα διακινούσαν λαθρομετανάστες από την Ελλάδα στην Ευρώπη.

 Πρέπει να ειπωθεί ότι ένας από τους κύριους άξονες παράνομης μεταφοράς οπλισμού στην Ελλάδα είναι αυτός μεταξύ Βυρρητού-Κύπρου-Κρήτης-Αθήνας. 

Στη μαύρη αγορά του Λιβάνου πωλούνται ακόμα τα πλεονάσματα του στρατού του Σαντάμ μετά το 2003 και εκτιμάται ότι αρκετά βρήκαν την έξοδο σε Ελληνικό έδαφος μετά από συνεννοήσεις μεταξύ Ελλήνων και Αράβων.

 Ο δεύτερος άξονας λαθρεμπορίόυ είναι μεταξύ Κοσσόβου-Αλβανίας-Σκοπίων-Ελλάδος. Άρα η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σε ότι αφορά το λαθρεμπόριο όπλων και τη συνεπακόλουθη διευκόλυνση της εγχώριας τρομοκρατίας, ένα κοινό παρανομαστή που είναι το Μεσανατολικό-Βαλκανικό δίκτυο ισλαμιστών και εγκληματιών.

 Είναι επίσης άξιο αναφοράς, ότι εταιρείες-κολοσσοί στην Ελλάδα όπως η Μαρφίν, Γιουρομπανκ, Τραπεζα Άλφα, Βιβάρτια, Wind, ελέγχονται ακόμα και πλειοψηφικά από υπηκόους κρατών που υπάγονται στο νόμο της Σαρίας ενώ μεγάλες εκτάσεις Ελληνικής γης έχουν αγοραστεί τα τελευταία 35 έτη από κεφάλαια που προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου.

Η πλέον τελευταία εξέλιξη είναι το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κατάρ που προβλέπει μια επένδυση αξίας όσο το 2% του Ελληνικού ΑΕΠ με παράλληλη παραχώρηση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων γης για βιομηχανική και εμπορική χρήση.

 Εν κατακλείδι, η Ελλάδα βρίσκεται σε ευαίσθητη περιοχή με πολλαπλά ανοικτά μέτωπα, ένα εκ των οπίων είναι η αντιμετώπιση απειλών όπως οι παραπάνω. Είναι πλέον του βέβαιου ότι όσοι προειδοποιούσαν για Ισλαμικούς άξονες τα προηγούμενα έτη γνώριζαν πολύ καλά το αντικείμενο εργασίας τους και αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την Ελληνική Πολιτεία η ενίσχυση όλων εκείνων των δομών που μπορούν ν αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα τέτοια φαινόμενα.

 Τουτέστιν δομές πληροφοριών και ασφάλειας προικισμένες τόσο με ανθρώπινα όσο και με τεχνολογικά μέσα και ικανότητα έγκαιρης παρέμβασης και έγκυρης γνωμοδότησης σε όλα τα επίπεδα και προς πάσα κατεύθυνση, κυβερνητική, πολιτική και κοινωνική. Άλλωστε η Ελλάδα έναν από τους βασικούς «παίχτες» σε μία περιοχή από το Δούναβη έως το Σουέζ και συνεπώς η δημιουργία αξόνων, Ισλαμικών ή άλλων δε αποτελεί απλώς μια ανησυχία άλλα ένα βασικό ζήτημα άσκησης εξωτερικής πολιτικής και διασφάλισης ζωτικών συμφερόντων στο λεγόμενο «εγγύς εξωτερικό».

 Είναι πλέον του βέβαιου ότι η Ελλάδα πλέον διαθέτει την ικανότητα και σε μεγάλο βαθμό τη βούληση να καθορίσει προς όφελος της, τις εξελίξεις που άλλοι τα προηγούμενα έτη προσπάθησαν να επιβάλλουν. 

Το πλέον βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα λόγω της θέσεως της πρέπει να γρηγορεί για τα γενικότερα ζητήματα του Ισλαμικού κόσμου και να προβλέπει την εξελισσόμενη πορεία των πραγμάτων προτού βρεθεί σε λίαν δυσάρεστη θέση.

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  http://www.history.navy.mil/library/online/islamic_terrorism.htm
 http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=GOR20050714&articleId=692
 http://www.e-grammes.gr/2010/02/fleming_interview_en.htm
 http://www.kosovo.net/albterrorism.html
 http://www.serbianna.com/columns/michaletos/027.shtml
 http://www.axisglobe.com/article.asp?article=540
 “Βοσνία 2008: Εξτρεμιστική ισλαμική παρουσία”, περιοδικό Στρατηγική, Νοέμβριος 2008
 http://www.worldpress.org/Europe/2335.cfm
 http://intellibriefs.blogspot.com/2007/08/coming-balkan-caliphate-threat-of.html
 http://www.drougos.gr/?p=5610&lang=en
  
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Νέξους, Νοέμβριος 2010.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: