Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Συζητήσεις για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη





Πρωτοβουλίες για την από κοινού συζήτηση των περιβαλλοντικών θεμάτων, που αφορούν τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αναλαμβάνει η Αθήνα.

Μιλώντας στο περιθώριο συνάντησης με θέμα «Ενέργεια Χωρίς Σύνορα», που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μετέφερε την επιθυμία της Αθήνας για επανεκκίνηση των συνομιλιών.

«Συζητήσαμε, ένα θέμα εθνικής προτεραιότητας», τόνισε ο κ. Μανιάτης και ζήτησε «να μεταφερθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς, να συνεδριάσουν οι επιτροπές περιβάλλοντος της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για να εξετάσουν τα κοινά περιβαλλοντολογικά θέματα του αγωγού».

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ είπε ακόμη ότι μετά την τακτική συνεδρίαση της μικτής διακυβερνητικής επιτροπής οικονομικής συνεργασίας στην Αθήνα, επίκειται η επόμενη συνεδρίαση στη Σόφια, που δημιουργεί, επίσης, κατάλληλες προϋποθέσεις για τη συζήτηση των περιβαλλοντολογικών θεμάτων που έχουν σχέση με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε «πολύ θετικό βήμα στις ελληνοβουλγαρικές ενεργειακές σχέσεις», την υπογραφή -χθες, στη Σόφια- δύο σημαντικών συμφωνιών για την προώθηση του αγωγού, που θα συνδέσει τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Εξάλλου, ο κ. Μανιάτης εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώθηκε στο έργο του αγωγού «South Stream» με τις συμφωνίες, που υπεγράφησαν στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σόφια, όπως και την πεποίθηση ότι, Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να συμβάλουν από κοινού για την ταχύτερη προώθηση του στρατηγικού αυτού διεθνούς σχεδίου.

Αθήνα και Σόφια συμφώνησαν, στην επικείμενη συνεδρίαση της μικτής επιτροπής οικονομικής συνεργασίας, να συζητηθεί η εξέλιξη του σχεδίου κατασκευής ηλεκτραγωγού υψηλής τάσης «Νέα Σάντα - Μαρίτσα Ιτζτοκ» (σ.σ. γραμμή διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας - Βουλγαρίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: