Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Πεδίο μάχης η Αθήνα



Ημέρα έντασης πάλι χθες στο κέντρο της Αθήνας, καθώς το κέντρο παρέμεινε κλειστό από τις πρωινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα.

Στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών, που κορυφώθηκαν την στιγμή που οι φοιτητές προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών μπροστά από την βρετανική πρεσβεία, όπου κατευθύνθηκε η πορεία σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Βρετανούς φοιτητές που διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις των διδάκτρων.

Για υπέρμετρη βία κατηγορήθηκε η αστυνομία, καθώς οι συμπλοκές υπήρξαν άγριες, ενώ έγινε και χρήση χημικών, καθώς και ξυλοδαρμοί φοιτητών.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν ως στόχο τις προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στην Παιδεία, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι σχολές που τελούν υπό κατάληψη.

Το επόμενο ραντεβού στους δρόμους έχει δοθεί για τις 6 Δεκεμβρίου, δεύτερη επέτειο από την δολοφονία του μικρού Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, με το αρμόδιο υπουργείο να τελεί σε επιφυλακή.

Χθες πάντως, από τον υπουργό  Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν θετικά δείγματα από την παρουσία της Frontex στον Έβρο, καθώς μειώθηκε η λαθρομεταναστευτική πίεση.

Αυτό τουλάχιστον καταγράφεται στην  έκθεση της Κομισιόν για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι τα πρώτα αυτά θετικά δείγματα θα πρέπει να παγιωθούν και προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε την επίσπευση των πρωτοβουλιών της Επιτροπής.
Συγκεκριμένα ζήτησε:

 

-Να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό η Ευρωπαϊκή Συμφωνία Επανεισδοχής με την Τουρκία, Συμφωνία η οποία θα πρέπει να σέβεται πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα συμφέροντα των κρατών-μελών.
-Να αρχίσει να εφαρμόζεται η Συμφωνία Επανεισδοχής με το Πακιστάν.


-Να ασκηθεί πολιτική πίεση προς τα τρίτα κράτη προέλευσης και διέλευσης προκειμένου να μειωθούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές.


Προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, εξαιτίας της τεράστιας λαθρομεταναστευτικής πίεσης που υφίσταται, ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας εφαρμόζει ήδη τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης.


Όπως υπογράμμισε εξάλλου, η Ελλάδα δεν αντέχει σε επίπεδο υποδομών να αντιμετωπίζει μόνη της το κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα της ανάσχεσης της παράνομης μετανάστευσης. 


Η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, πρόσθεσε, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και άμεση, διαφορετικά, απειλείται, όπως είπε, η ασφάλεια των πολιτών και η συνοχή της ευρωπαϊκής κοινωνίας.
πηγη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: