Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ισραήλ: Η συγγνώμη προς την Άγκυρα αποτελεί νομικό κίνδυνο


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνι Αγιαλόν θεωρεί ότι το Τελ Αβίβ δεν πρέπει να απολογηθεί στην Άγκυρα για την επιδρομή στο πλοίο Mavi Marmara.
 
Το Ισραήλ δεν πρέπει να απολογηθεί στην Τουρκία για το θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών κατά τη διάρκεια της επίθεσης των ισραηλινών κομάντο στο διεθνή στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, καθώς αυτό θα προκαλούσε διεθνείς μηνύσεις, δήλωσε σήμερα ένας ισραηλινός αξιωματούχος.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση των απεσταλμένων του Ισραήλ και της Τουρκίας στη Γενεύη για την αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων ο ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν επανέλαβε τη θέση του Ισραήλ, ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας έδρασε σε αυτοάμυνα όταν επέδραμε στο πλοίο Mavi Marmara τον Μάιο.

«Είναι σημαντικό να βρεθεί μία λύση, όμως η λύση σίγουρα εξαρτάται από τις καλές προθέσεις, αν υπάρχουν τέτοιες, της τουρκικής πλευράς», δήλωσε ο Αγιαλόν στο ραδιοφωνικό σταθμό Israel Radio.

«Δεν πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη καθώς υπάρχουν τόσο ηθικο-διπλωματικές επιπτώσεις, όσο και νομικές που μπορεί να αφήσουν τους ισραηλινούς στρατιώτες έκθετους σε μηνύσεις, αγωγές για αποζημιώσεις κατά του Ισραήλ και άλλες ανάλογες ενέργειες», πρόσθεσε.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η αρχική πρόταση του απεσταλμένου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου περιελάμβανε μία έκφραση «λύπης» για το συμβάν και κατ' αρχήν συμφωνία να αποζημιωθούν οι οικογένειες των Τούρκων που έχασαν τη ζωή τους. 

Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ ζητά τη βοήθεια της Άγκυρας στην εξασφάλιση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού εναντίον οποιασδήποτε δικαστικής προσφυγής.

Πάντως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν είχε δηλώσει από τη μεριά του την Τρίτη ότι το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει επισήμως συγγνώμη και να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια: