Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Συμφωνία του Χριστόφια με το Ισραήλ και «άδειασμα» των Αράβων από τη Λευκωσία

aoz

Τις αντιδράσεις της Άγκυρας προκάλεσε η συμφωνία καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου - Ισραήλ, που υπεγράφη κατόπιν έντονου παρασκηνίου και διαμεσολάβηση της Ουάσινγκτον. 

Η Τουρκία, κάλεσε τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, να μην στηρίξουν «τις μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς», όπως αποκαλεί συστηματικά την Κυπριακή Δημοκρατία. 




Μάλιστα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρίογλου, κάλεσε τον επιτετραμμένο του Ισραήλ στην Άγκυρα Γκαμί Λεβί και του επισήμανε τις ενστάσεις της κυβέρνησής του.

Όπως γράφτηκε στον τουρκικό Τύπο, «η συμφωνία αυτή θα έχει αρνητικές επιδράσεις επί του κυπριακού ζητήματος, θα προσθέσει νέες διαφορές στις ήδη υπάρχουσες και μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να αποφεύγεται η σύναψη τέτοιων συμφωνιών».

Ο Τούρκος υφυπουργός σε δηλώσεις του, τόνισε ότι «τέτοιες μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και παραβλέπουν τη βούληση της τουρκοκυπριακής πλευράς, θα βλάψουν τις συνεχιζόμενες στο νησί συνομιλίες».


Από την άλλη, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, υπογράμμισε σε ανταπόκρισή του για το θέμα ότι «το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή, που θα έπρεπε να είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης συνεταιρισμού, πράγμα που είναι από τα θεμελιώδη στοιχεία των συνομιλιών, υπογράφηκε εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων για λογαριασμό ολόκληρου του νησιού, είναι ενδεικτικό για την ειλικρίνεια και την άποψη της ελληνοκυπριακής πλευράς επί της λύσης», λέγοντας μάλιστα ανοικτά ότι «οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού ανήκουν εξίσου σε αμφότερες τις πλευρές».

Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους, απάντησαν στις τουρκικές αιτιάσεις λέγοντας ότι «η συμφωνία αυτή αποτελεί διμερή υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, η οποία δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο μία τρίτη χώρα. 


Δεν βλέπουμε ως προς ποιο θέμα έχει λόγο μία τρίτη χώρα». 

Για «πράξη ενάσκησης κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας», έκαναν λόγο πολιτικοί παρατηρητές στην Κύπρο, αναφερόμενοι στη συμφωνία με το σιωνιστικό παράγοντα και προφανώς παραβλέποντας τα μειονεκτήματα που προκύπτουν, κυρίως από τη δυσαρέσκεια του αραβικού κόσμου, που βλέπει με μισό μάτι το «φλερτ» της Λευκωσίας με το Ισραήλ. 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: