Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Γκιουλ προς Ομπάμα:"Μην αναγνωρίσετε τη γενοκτονία".

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ ζήτησε από τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα να αποτρέψει την ψήφιση απόφασης που χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915-17, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

   

"Οι προσπάθειες για να τεθεί αυτή η απόφαση σε ψηφοφορία" στη Βουλή των Αντιπροσώπων προκαλούν "ανησυχίες για το μέλλον των δεσμών μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ", σύμφωνα με το μήνυμα που μεταδίδει το Ανατολή.

  

Ο πρόεδρος Γκιουλ ζητά από τον κ. Ομπάμα "να αποφύγει να θέσει σε ομηρία τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ γι αυτό το ζήτημα" προσθέτει το πρακτορείο.

   

Παράλληλα και ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε στον κ. Ομπάμα παρεμφερές μήνυμα μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το αρμενικό λόμπι στις ΗΠΑ ασκεί πιέσεις ώστε η Βουλή των Αντιπροσώπων να υιοθετήσει την απόφαση αυτή.

   

Ήδη το αρμενικό ζήτημα έχει προκαλέσει μια διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όταν η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων απέτυχε να υιοθετηθεί μια τέτοια απόφαση .

   

Οι Αρμένιοι χαρακτηρίζουν "γενοκτονία" τις σφαγές και τις βίαιες διώξεις που υπέστησαν από τους Τούρκους όπου πάνω από 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους.

  

Η Τουρκία από την πλευρά της αναγνωρίζει την απώλεια 300-500 χιλιάδων Αρμένιων που όμως δεν έπεσαν θύματα διακρίσεων, όπως ισχυρίζεται, αλλά χάθηκαν λόγω του χάους που επικρατούσε στα τελευταία έτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

  

Μέχρι τώρα μόνον η Γαλλία, ο Καναδάς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν αναγνωρίσει το χαρακτηρισμό αυτών των γεγονότων ως γενοκτονία.


πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: