Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε πρώτος τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος καθώς θεωρεί ότι πολλά από τα άρθρα που ισχύουν σήμερα είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας αλλά και δεν συνάδουν με το αίσθημα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.
Ο κ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναθεώρηση και μάλιστα ήταν υπερασπιστής της ιδέας ότι οπωσδήποτε η επόμενη Βουλή πρέπει να είναι αναθεωρητική.
Γι’ αυτό συγκρότησε άμεσα και με απόφαση του επιτροπή η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεδριάσει την στα μέσα της εβδομάδας και υπό την προεδρία του κ. Σαμαρά αναθέτοντας στα μέλη της Επιτροπής τους επιμέρους τομείς που αφορούν τον καταστατικό χάρτη της χώρας διαμορφώνοντας τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την επικείμενη αναθεώρηση.
Αποκλειστικές πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρόκειται να αιφνιδιάσει τους πάντες με τις «επαναστατικές» προτάσεις που θα καταθέσει το κόμμα του αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο όπως μας διαβεβαίωνε στενός του συνεργάτης ότι «όλοι δεν είναι ίδιοι».
Στη Ρηγίλλης βλέπουν την αναθεώρηση του συντάγματος ως μια πολύ καλή ευκαιρία για να αποδείξουν ότι ο κ. Σαμαράς εκτός από συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσιάζει πρώτη του προτεραιότητα είναι η ίδια η κοινωνία και ο εναρμονισμός της πολιτικής ζωής του τόπου με τα νέα δεδομένα.
Π.χ. ο κ. Σαμαράς θεωρεί αδιανόητο το γεγονός να μην υπάρχει Πρωθυπουργική θητεία όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες. Έτσι λοιπόν μια από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η θέσπιση πρωθυπουργικής θητείας στα 8χρόνια.
Παράλληλα θα επαναφέρει την πρόταση του την οποία είχε εκφράσει πρώτος και δημοσίως πριν από αρκετά χρόνια για μείωση του αριθμού των Βουλευτών από 300 που είναι σήμερα σε 200, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά να προτείνει την αύξηση του ορίου που ισχύει σήμερα στην συνταξιοδότηση του Βουλευτών.
Ο κ. Σαμαράς θα προτείνει την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και όχι από την Βουλή όπως τώρα ισχύει και με αυξημένες αρμοδιότητες.
Ενδεικτικά στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνονται επίσης τα εξής:
• Διαχωρισμός εκτελεστικής με τη νομοθετική εξουσία, μέσω της ασυμβίβαστης ιδιότητας υπουργού και βουλευτή.
• Κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών.
• Εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το ίδιο το δικαστικό σώμα και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο
• Διαχωρισμός εκτελεστικής με τη νομοθετική εξουσία, μέσω της ασυμβίβαστης ιδιότητας υπουργού και βουλευτή.
• Κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών.
• Εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το ίδιο το δικαστικό σώμα και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μας λέει στενός του συνεργάτης, έχει ακόμα πολλές άλλες προτάσεις να καταθέσει οι οποίες θα προκαλέσουν πραγματικό «σεισμό» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου