Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Εκρηξη Ερντογάν ∆ιεθνής συνωµοσία κατά της Τουρκίας βλέπει η Αγκυρα

«Αυτοί που µας κατηγορούν  θα συντριβούν κάτω από τους ισχυρισµούς τους και θα εξαφανιστούν!»,  δήλωσε έξαλλος χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – στη φωτογραφία, παρίσταται σε τελετή κατάθεσης  στεφάνου στο µαυσωλείο του Κεµάλ Ατατούρκ στην Αγκυρα, στις 30 Νοεµβρίου
Σενάρια συνωµοσίας εις βάρος της βλέπει η Αγκυρα έπειτα από τηδιαρροή των τηλεγραφηµάτων από το Wikileaks. 

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είναι πυρ και µανία, ο τούρκος πρόεδρος Αµπντουλάχ Γκιουλ υποψιάζεται ότι κάτι κρύβεται πίσω από όλα αυτά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεµίλ Τσιτσέκ κάνει λόγο για ενδεχόµενο δικαστικής προσφυγής.

«Στα έγγραφα υπάρχουν ψεύδη και οι ΗΠΑ πρέπει να ζητήσουν τον λόγο από τουςαµερικανούς διπλωµάτες (οι οποίοι τα υπογράφουν)», δήλωσε φανερά εκνευρισµένος χθες ο Ερντογάν, παρόλο που την προηγούµενη µέρα είχε ζητήσει από όλους ψυχραιµία. 

Χαρακτήρισε µάλιστα συκοφαντίες και κουτσοµπολιά τα στοιχεία που αποκαλύπτονται στα απόρρητα αµερικανικά έγγραφα, ενώ περισσότερο έδειξε να είναι εκνευρισµένος για τις αναφορές σε βάρος του ότι διατηρεί οκτώ λογαριασµούς σε ελβετικέςτράπεζες. «∆εν έχω ούτε µια δεκάρα στηνΕλβετία», είπε δηλώνοντας έτοιµοςακόµη και να παραιτηθεί, αναποδειχθεί κάτι τέτοιο. 

«Αυτοί που µας κατηγορούν θα συντριβούν κάτω από τους ισχυρισµούς τους και θα εξαφανιστούν!», διακήρυξε ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος περιγράφεται σε ένα τηλεγράφηµα του 2004ως ένας πολιτικός «µε αχαλίνωτη φιλοδοξία, η οποία πηγάζει από την πεποίθηση πως έχει χριστεί ηγέτης της Τουρκίας από τον Θεό».

ΠιοσαφήςήτανοΤζεµίλ Τσιτσέκ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόµενο η Αγκυρα να ακολουθήσει τη δικαστική οδό. «Για τα σηµεία στα οποία χρειάζεται προσφυγή στη ∆ικαιοσύνη, θα γίνει», είπε ο τούρκος αξιωµατούχος.

Ο Οµπάµα
Τουρκικέςπηγές ανέφεραν χθες ότι ο Μπαράκ Οµπάµα επικοινώνησε τόσο µε τον τούρκο οµόλογό του Αµπντουλάχ Γκιουλ όσο και µε τον τούρκο πρωθυπουργό στην προσπάθειά του να προστατεύσει τιςαµερικανοτουρκικέςσχέσεις. 

«Η Τουρκία είναι σηµαντικός σύµµαχος των ΗΠΑ»,φέρεται να είπε ο αµερικανός πρόεδρος. Επεισε όµως τηνΑγκυρα ο Οµπάµα;Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι υπάρχουν αµφιβολίες στην Τουρκία για τα κίνητρα αυτών που άφησαν να διαρρεύσουν τα έγγραφα.

«Μερικά πράγµατα γίνονται σαν να έχουν περάσει από σουρωτήρι, σαν να υπάρχει ένας σκοπός», είπε ο τούρκος πρόεδρος σε τούρκους δηµοσιογράφους, σύµφωνα µε τον Μουράτ Γετκίν της «Ραντικάλ». 

Θεωρούν ύποπτο το γεγονός ότι τα έγγραφα µέχρις στιγµής δεν περιέχουν καµιά αναφορά που να φέρνει σε δύσκολη θέση το Ισραήλ, ενώ παράλληλαπαρουσιάζουν την Τουρκία ως µόνο υποστηρικτή του Ιράν στη ∆ύση και τη Μέση Ανατολή.

Οι περισσότεροι,πάντως, αναλυτές αναµένουν µε ανυποµονησία να δουν τιθα υπάρχει στα υπόλοιπα έγγραφαγια τις σχέσεις ΗΠΑ και PKK. Αν αποκαλυφθεί ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το PKK, τότε οι αµερικανοτουρκικές σχέσεις αναµένεται να περάσουν µεγάλη δοκιµασία.

Ο «Βρούτος»
Στο µεταξύ, η Αγκυρα αναζητεί τον «Βρούτο», όπως τον αποκαλούν τα τουρκικά µέσα ενηµέρωσης, ο οποίος φέρεται να λέει στους Αµερικανούς πωςαυτή η τουρκική κυβέρνησηδεν έχει µέλλον. 
Στα έγγραφα αναφέρεται ως XXX – είναι ήσύµβουλος του τούρκου πρωθυπουργού ή βρίσκεται κοντά στο κυβερνών κόµµα και δίνει στοιχεία στους Αµερικανούς. «Οι δικοί µας πήγαν και κελάηδησαν. Αυτό σηµαίνει ότι δεν ξέρουµε πώς να µιλάµε στους ξένους διπλωµάτες», σχολιάζειστέλεχος του κυβερνώντος κόµµατος.


Οι Γάλλοι στήριξαν το βέτο για να µην πέσει ο Καραµανλής

ΤΗ ΣΤΑΣΗ των Γάλλων,οι οποίοι υποστήριξαν το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Συµµαχίας το 2008 στο Βουκουρέστι,αποκαλύπτει τηλεγράφηµα από την αµερικανική πρεσβεία στο Παρίσι, σύµφωνα µετο οποίο η κυβέρνηση Σαρκοζί δεν επιθυµούσε να πιέσειτην κυβέρνηση Καραµανλή για το ζήτηµα της ονοµασίας.

Οπως εκτιµούσαν ο σύµβουλος του γάλλου υπουργούΕξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και ένας από τους συµβούλους του Νικολά Σαρκοζί, «αν η Αθήνα φανεί ότι ενδίδει στο ζήτηµα της ονοµασίας, η κυβέρνηση θα πέσει». 

Μάλιστα, οι Γάλλοι πίστευαν πως η νέα κυβέρνηση πουθα προέκυπτε από την πτώσητης κυβέρνησης Καραµανλή θα ήτανπιθανόν εχθρική απέναντι στη διαδικασία επικύρωσης της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Η άποψη αυτή δεν συνάδει µε εκείνη που εκφράστηκε τον Σεπτέµβριο του 2009από τον Ζαν Νταβίντ Λεβίτ, διπλωµατικό σύµβουλο του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος σε συνάντηση µε τον αµερικανόυφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον εξέφρασε την αισιοδοξία τουότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι πιο σταθερή και πιο ευέλικτη στο ζήτηµα της ονοµασίας.

Η οικονοµική κρίση
Αναφορές και στην ελληνική οικονοµική κρίση υπάρχουν σε έγγραφα από τις αµερικανικές πρεσβείες στο Βερολίνο και το Λονδίνο. 

Στο πρώτο, µε ηµεροµηνία τον Φεβρουάριο του 2010, αναδεικνύεται η συζήτηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την οικονοµική διάσωση της Ελλάδας. 

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του βαυαρούπρωθυπουργού Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος αναφέρει στον αµερικανό πρεσβευτή στο Βερολίνο ότι δεν είναι σίγουρος «αν η Ε.Ε.µπορεί να διασώσει την Ελλάδα». 

Την ίδια περίοδο, η κατάσταση στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο και της συζήτησης του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας µε τον αµερικανό πρεσβευτήστη Βρετανία στις 17 Φεβρουαρίου 2010. 

Μεταξύ άλλων, και αφού έχει αναφερθεί στις αµφιβολίες τουγια τις ικανότητες του Ντέιβιντ Κάµερον να αντιµετωπίσει την οικονοµική κρίση, ο διοικητής της τράπεζαςπροβλέπει ότι το ελληνικό πρόβληµα θα προκαλέσει περαιτέρω εδραίωση της γαλλογερµανικής ισχύος στην ευρωζώνη.


«Αµερικανάκι» ο Σαρκοζί

Ο ΝΙΚΟΛΑ Σαρκοζί θαύµαζε τον Τζορτζ Μπους, θεωρούσε τον χαρακτηρισµό «Σαρκοζί, ο Αµερικανός» όπως τον αποκαλούσαν πολλοί συµπατριώτες του «κοµπλιµέντο», είχε ενηµερώσει τους Αµερικανούς για την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2007 από την 1η Αυγούστου του 2005, δηλαδή 16 µήνες προτού το ανακοινώσει στους Γάλλους, και είχε αφήσει, το 2006, ανοιχτό το ενδεχόµενο να στείλει, εφόσον κέρδιζε τις εκλογές, γαλλικές στρατιωτικές δυνάµεις στο Ιράκ, στο πλαίσιο µιας «διεθνούς δύναµης»… 

Είναι µερικές από τις «αποκαλύψεις» αναφορικά µε τον πρόεδρο της Γαλλίας που περιλαµβάνουν τα αµερικανικά διπλωµατικά τηλεγραφήµατα. 

Σε αυτά οι Αµερικανοί εγκωµιάζουν «τον φιλελευθερισµό, τον ατλαντισµό και τον ευρωπαϊσµό» αυτού τον οποίο αποκαλούν «τον πλέον φιλοαµερικανό πρόεδρο µετά τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο». Παράλληλα, όµως, περιγράφουν τον Σαρκοζί ως έναν εγωπαθή, ευερέθιστο άνθρωπο, που τυραννάει υπουργούς και συνεργάτες του. 

Σύµφωνα µε τηλεγράφηµα του ∆εκεµβρίου 2009, οι σύµβουλοί του φοβούνται τόσο πολύ τον οξύθυµο χαρακτήρα του, που έφτασαν σε σηµείο να αλλάξουν την πορεία του προεδρικού αεροσκάφους, ώστε να µη δει ο Σαρκό τον Πύργο του Αϊφελ φωτισµένο µε τα χρώµατα της τουρκικής σηµαίας – µια απόφαση που είχε λάβει ο σοσιαλιστής δήµαρχος του Παρισιού προς τιµήν του τούρκου πρωθυπουργού που είχε επισκεφθεί τότε τη γαλλική πρωτεύουσα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: