Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Η Τουρκία παίρνει ρόλο και στο Αφγανιστάν.




Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε την Παρασκευή (χθες) πως η αφγανική κυβέρνηση θα καλωσόριζε οποιαδήποτε πρόταση από την Τουρκία να διευκολύνει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν ένα τέλος στη σύγκρουση στην πατρίδα του.

    Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη μετά το τέλος μιας τριμερούς συνόδου κορυφής ανάμεσα στην Τουρκία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ο Καρζάι είπε πως "αξιωματούχοι" που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν άφησαν να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει ο τόπος των συνομιλιών αν επιτραπεί στους Ταλιμπάν να εγκαθιδρύσουν ένα είδος αντιπροσωπείας εκεί.

   

"Η ιδέα η Τουρκία να εξυπηρετήσει ως ένας τόπος όπου μπορούν να διεξάγονται συναθροίσεις, όπου μπορεί να εγκαθιδρυθεί αντιπροσωπεία προκειμένου να διευκολυνθεί η ανοικοδόμηση και η επανενσωμάτωση, έχει συζητηθεί", δήλωσε ο Καρζάι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του από την Τουρκία και το Πακιστάν.

   


"Αν η Τουρκία έχει την καλοσύνη να παράσχει μια τέτοια τοποθεσία εμείς, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, θα είμαστε ευτυχείς να δούμε αυτή τη διευκόλυνση να υλοποιείται".

 
  
Ο Καρζάι είχε κληθεί να σχολιάσει μια συνέντευξη του πρώην αξιωματούχου των Ταλιμπάν, Μουλά Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, στη βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ".

   
Η πρόταση να επιτραπεί στους Ταλιμπάν να εγκαθιδρύσουν κάποιο είδος διπλωματικής παρουσίας στην Τουρκία ανεφάνη στη συνέντευξη.

   

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, είπε πως δεν είδε το δημοσίευμα αλλά εξέφρασε την υποστήριξή του σε γενικές γραμμές.

    "Οτιδήποτε θα βοηθήσει τη μελλοντική ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν - θα είμαστε εκεί", είπε ο Γκιουλ.

   


'Ηταν η πέμπτη μιας σειράς τριμερών συνόδων κορυφής που διεξήχθησαν στην Τουρκία με σκοπό να οικοδομηθεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ανάμεσα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: