Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Αγώνας επιβίωσης για τα ΕΑΣ, γερμανική πρόταση για ΕΛΒΟ.




Από Ιανουάριο αρχίζουν τα δύσκολα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την ΕΛΒΟ. 
Για να το πούμε ωμά,είναι εξαιρετικά δύσκολο το υπουργείο Οικονομικών να δώσει κι άλλα χρήματα για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων στις δύο βιομηχανίες.

Στο Πεντάγωνο προσπαθούν να βρουν λύση στη περίπτωση που τελικά η κάνουλα του υπουργείου Οικονομικών κλείσει. Για τα ΕΑΣ υπάρχει ένα πρόγραμμα για τη κατασκευή βλημάτων 40 χιλιοστών που θα αποτελέσει όμως προσωρινή λύση και θα δώσει μία ανάσα για περίπου τρεις μήνες ακόμη. Μετά βλέπουμε...


Αντιθέτως στην ΕΛΒΟ, γίνεται μεγάλο ...παιχνίδι.Μετά το ναυάγιο της προμήθειας των 450 ρωσικών BMP οι γερμανοί που καραδοκούσαν έτσι κι αλλιώς επανήλθαν προχθές με τη πρότασή τους για τα μεταχειρισμένα Marder ,συνδέοντας τη προμήθεια άμεσα με την ΕΛΒΟ. Η πρόταση των Γερμανών προβλέπει:


*Προμήθεια από τον ελληνικό στρατό 422 μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ, Marder 1 Α 3, με κόστος 199,6 εκατομμύρια ευρώ.

*Οι εργασίες ανακατασκευής-εργοστασιακής αξιοποίησης των ΤΟΜΑ θα γίνουν στην ΕΛΒΟ
*Οι Γερμανοί υποστηρίζουν στη πρότασή τους ότι θα κατασκευάσουν στην ΕΛΒΟ μεγάλο αριθμό των νέων ΤΟΜΑ, Puma για παραγγελίες που έχουν γίνει από τρίτες χώρες. Αν και υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρχει δέσμευση για αγορά αυτού του νέου ΤΟΜΑ από τον ελληνικό στρατό,ελπίζουν ότι στο μέλλον έχοντας δώσει τεχνογνωσία στην ΕΛΒΟ, η επιλογή του θα είναι μονόδρομος.
Η πρόταση όπως έχει κατατεθεί εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την επιβίωση της ΕΛΒΟ,αν βέβαια οι Γερμανοί τηρήσουν όσα γράφουν.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια πρόταση που είχαν καταθέσει από πέρυσι το Δεκέμβριο μόνο που τώρα έχουν προσθέσει και πρόταση χρηματοδότησης από βρετανική τράπεζα που προβλέπει πληρωμές 30 εκατομμυρίων το χρόνο για την επόμενη εξαετία.


Βέβαια το χαρτί που παίζουν οι Γερμανοί είναι το θέμα της σωτηρίας της ΕΛΒΟ κι αυτό είναι που θα εξετάσει η ελληνική πλευρά ,παρά αυτή καθ΄αυτή την αγορά των τεθωρακισμένων οχημάτων.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: