Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Από τον Αυνάν...στον Μουν..../ Η άθλια έκθεση του Μπαν Κι Μουν

image

Τελικά ήρθε ακόμη ένα ηχηρό ράπισμα. Και μια ξεκάθαρη προειδοποίηση. Και τα δύο από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Που στην ουσία συνιστούν κόλαφο κατά της τακτικής και της πολιτικής που ετσιθελικά ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας. 
Αλλά και που ισοδυναμεί με ιταμό τελεσίγραφο.

Είναι για να απελπίζεται κανείς μπροστά στα τραγικά γεγονότα που επισυμβαίνουν καθημερινά γύρω και σε σχέση με το εθνικό μας θέμα.

Τόσο ως προς την ουσία του περιεχομένου τους. Όσο και ως προς τις αμέσως προοιωνιζόμενες επιπτώσεις τους στην ιερή μας υπόθεση. 
Ο μόνος που δεν φαίνεται να ανησυχεί είναι ο εκπρόσωπός μας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο οποίος προφανώς δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσει και να αντιληφθεί την τραγική θέση στην οποία έχει οδηγήσει το θέμα μας. Και όχι μόνο, δυστυχώς. Γιατί, ενώ στην έκθεσή του για τα πεπραγμένα των συνομιλιών ο κ. Μπαν Κι Μουν:
Πρώτον, σαφώς θέτει χρονοδιάγραμμα, και μάλιστα κατά τρόπο επιτακτικό, ως προς την περαιτέρω διάρκεια και τερματισμό των διεξαγόμενων συνομιλιών,
Δεύτερον, ωμά, κυνικά και ξεκάθαρα θέτει θέμα ευθυνών για ενδεχόμενη μη θετική κατάληξη, τηρώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ του θύματος και του θύτη.

Τρίτον, αφήνει εκτός διαδικασίας και οποιασδήποτε ευθύνης την κατεξοχήν υπαίτια της κρίσης και του προβλήματος, την κατοχική Τουρκία.

Τέταρτον, ξεκινά από μηδενικό σημείο την κριτική του, εκμηδενίζοντας τις μέχρι τώρα, μέχρι ξεβρακώματος, γενναιόδωρες και καθόλα απαράδεκτες παραχωρήσεις της δικής μας πλευράς.

Πέμπτον, επισείει την απειλή της επιδιαιτησίας, με τη δική του άμεση εποπτική εμπλοκή και,
Έκτον, επιμέμφεται,  ως τοποτηρητής και επικυρίαρχος, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και πολιτικές ηγεσίες και σύνολα γιατί έχουν το «θράσος» να επικρίνουν τις άστοχες, άδικες και αήθεις ενέργειες των εκπροσώπων του στην Κύπρο και των αρχισυμβούλων του στο εξωτερικό.

Ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας μας βομβάρδιζε, προτού ακόμη επιστρέψει στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη, ότι περίπου κατήγαγε περιφανή νίκη στην τριμερή διάσκεψη της Νέας Υόρκης της 18ης Νοεμβρίου. Το ίδιο και ο εκπρόσωπός του κ. Στεφάνου. Πλήττοντας βάναυσα την νοημοσύνη μας και υποβιβάζοντας την πολιτική μας κρίση.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το εθνικό μας θέμα οδηγείται από το κακό στο χειρότερο. Και, ακόμη, ότι η ακολουθούμενη από τον   κ. Χριστόφια πορεία κατευθύνει ταχύτατα στο άρον – άρον κλείσιμό του. Τούτο επιμαρτυρούν τα πραγματικά γεγονότα. Και επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις.

Η Κύπρος σύρεται ως πρόβατον επί σφαγήν. Η κατάσταση που διαμορφώνεται και εκείνη που σαφώς διαφαίνεται δεν είναι απλώς ανησυχητική. Είναι δραματική.

Οι μόνοι που δεν φαίνεται να ανησυχούν είναι οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων: Ο κ. Άντρος Κυπριανού του ΑΚΕΛ, που πλέκει γενναιοφρόνως και δουλοφρόνως  το εγκώμιο του κ. Χριστόφια και εκφράζει το θαυμασμό του για τους επάξιους και σωτήριους χειρισμούς του !! 

Και ο κ. Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ, που με την εύγλωττη σιωπή του και το επιφανειακό επίστρωμα των δηλώσεων των εκπροσώπων του, υιοθετεί στην ουσία τις καταστροφικές θέσεις και προτάσεις του κ. Χριστόφια.

Όσον αφορά την Ελληνική κυβέρνηση, αυτή περιορίζεται στα πλαίσια των εξασθενημένων δυνατοτήτων της, την ώρα που έχει τεθεί κάτω από οικονομική κηδεμόνευση των Αμερικανών και των Γερμανών. 

Και αρκείται  στο ρόλο που δεν τις αρμόζει: Να εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της στους χειρισμούς του εκλελεγμένου εκπροσώπου των Ελληνοκυπρίων.

Την βολεύει, όσο ποτέ άλλοτε, το δόγμα « η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται». Και η Κύπρος οδηγείται στις τουρκικές αγκάλες.     
    
Δεν πείθετε, κ. Αναστασιάδη
Είναι πολλοί οι λόγοι που δεν πείθετε, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Και αυτοί αφορούν την πολιτική σας συνέπεια, την πολιτική σας αξιοπιστία και την πολιτική σας αντικειμενικότητα.
Για την όψιμη αντιπολιτευτική σας οργισμένη στάση και συμπεριφορά ο λόγος. 

Για την οποία πολλά και σοβαρά είναι τα εγειρόμενα ερωτηματικά. Και οι αμφιβολίες, βεβαίως, και οι αμφισβητήσεις.

Όπως είναι γνωστό, υποστηρίξατε παρασκηνιακά με πολύ σθένος την υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ κ. Δημήτρη Χριστόφια ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Διακηρύξατε προηγουμένως, για να προετοιμάσετε το έδαφος, την διαβόητη ιστορική ιδεολογική υπέρβαση και, στη συνέχεια, συναντηθήκατε δύο φορές μυστικά με τον κ. Δημήτρη Χριστόφια στο εξοχικό του στο Κελλάκι. 

Και συμφωνήσατε τη βάση της συνεργασίας σας. Βασικά πήρατε την υπόσχεση από μέρους του κ. Χριστόφια ότι, αν εκλεγόταν Πρόεδρος, θα επανέφερε το Σχέδιο Ανάν.

Είναι γεγονός ότι τόσο εσείς όσο και οι στενοί σας συνεργάτες Πουργουρίδης και Χάσικος και ο στενός σας περίγυρος καταβάλατε μεγάλη προσπάθεια και συμβάλατε αποφασιστικά στην εκλογή του κ. Χριστόφια στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ στην ίδια εκλογική διαμάχη, υποψήφιος του κόμματός σας ήταν ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης!

Γεγονός είναι ότι ο κ. Χριστόφιας τήρησε την υπόσχεση που σας έδωσε για επαναφορά του Σχεδίου Ανάν. Ικανοποιώντας και την επιθυμία των αγγλοαμερικανών και τιμώντας υποσχέσεις και δεσμεύσεις. 

Κι εσείς, όμως, κύριε Πρόεδρε του Δημοκρατικού Συναγερμού, φερθήκατε με γενναιοψυχία. Και αναλάβατε προσωπικά πολιτικούς κινδύνους. Δεν ομιλούμε για κομματικούς κινδύνους, γιατί για σας το κόμμα είναι το όχημα, το μέσο για ικανοποίηση προσωπικών επιδιώξεων και προσωπικών πολιτικών σχεδιασμών.

Ομολογουμένως συμπεριφερθήκατε πιο συμπολιτευτικά έναντι του κ. Χριστόφια ακόμη και από τα κόμματα που μετείχαν και μετέχουν στην κυβέρνησή του.

Ανεχθήκατε την καταστροφική οικονομική πολιτική του και ειρωνευόσασταν ακόμη και στενούς σας συνεργάτες που έκαναν συνετή, υπεύθυνη και βάσιμη κριτική. Με το ηρωικό εκείνο που μας πετάξατε κατάμουτρα ότι «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα».

Μέχρι που η κατρακύλα έφθασε στο απροχώρητο. 
Μέχρι που η λαϊκή αγανάκτηση για την ακρίβεια και την ανεργία έγινε οργή. 

Και σπεύσατε δήθεν οργισμένος να πείτε δημοσίως αυτή τη φορά στον κύριο Χριστόφια ότι αν δεν αποφασίσει να κυβερνήσει, τότε οφείλει να παραιτηθεί! 

Εσείς, που μέχρι πριν τρεις μήνες τον υποστηρίζατε αναφανδόν και προτάσσατε ασπίδα προστασίας έναντι των επικριτών του!

Και γίνατε τώρα ο μεγαλύτερος πολιτικός χαμαιλέοντας. Γιατί τούτο υπαγορεύει η γνωστή στόχευσή σας να αναδειχθείτε ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με όλη την καταφανή πολιτική σας ανιδιοτέλεια (!!), βεβαίως.

Όμως στο εθνικό θέμα παραμένετε πιστός, συνεπής και σταθερός. Στηρίζετε πλήρως τον Πρόεδρο Χριστόφια και τους ενδοτικούς χειρισμούς του. Κάποια προσχηματική κριτική κάνετε, βέβαια, για δήθεν διαδικαστικά λάθη ή, ακόμη, γιατί δεν κάνει και άλλες γενναιόδωρες υποχωρήσεις.

Όμως, βασικά, η πολιτική του βρίσκεται μέσα στα πλαίσια που συμφωνήσατε στις συναντήσεις σας στο εξοχικό του στο Κελλάκι.
Όλα τα πιο πάνω τα γνωρίζει ο κόσμος, κ. Νίκο Αναστασιάδη. 
Και δεν σας πιστώνει με πολιτική αξιοπιστία. Γιατί οι άνευ ορίων σκοπιμότητές σας ούτε αποκρύβονται ούτε συγκαλύπτονται. 
Και, βέβαίως, είναι γι’αυτό που δεν πείθετε, κύριε Πρόεδρε του ΔΗΣΥ.
header

Δεν υπάρχουν σχόλια: