Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Εντυπωσιακή άσκηση εφέδρων καταδρομέων



Η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) Αττικής διοργάνωσε την ετήσια Πανελλήνια αμφίβια άσκηση «ΤΑΜΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ 2010», η οποία διεξήχθη στην περιοχή της Κακιάς Θάλασσας του Δήμου Κερατέας από τις 19 έως τις 21 Νοεμβρίου 2010.

 Στην άσκηση έλαβαν μέρος 83 έφεδροι από τις ΛΕΦΕΔ, Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Τριπόλεως, η Πανελλήνια Ένωση Εφέδρων Υπαξιωματικών και Οπλιτών (ΠΕΝΕΦΥΟ), η Στρατιωτική ‘Ένωση Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής (ΣΕΕΔΑ), ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Σώμα Σαμαρειτών και ο Ναυτικός Όμιλος Δήμου Κερατέας.

Η άσκηση ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί με εκπαίδευση που περιελάμβανε, κολύμβηση μάχης και Ναυαγοσωστικές μεθόδους διάσωσης, αμφίβιες επιχειρήσεις – κωπηλασία, τακτικές περιπόλων, και Πρώτες Βοήθειες Πεδίου Μάχης – Πρώτες Βοήθειες και πρωτοβάθμια φροντίδα.
                    Αμφίβια επιχείρηση για διάσωση πιλότου

 Το βραδινό σκέλος περιελάμβανε αμφίβια επιχείρηση και κρούση σε «εχθρική» βάση πυραύλων. Σύμφωνα με το σενάριο στην περιοχή της Κερατέας υπάρχει «εχθρική» βάση πυραύλων η οποία πρέπει να εξουδετερωθεί προκειμένου να ακολουθήσει μεγάλη επιχείρηση φίλιων δυνάμεων.

Η δύναμη κρούσης χωρίστηκε σε 3 τμήματα. 
Tο πρώτο τμήμα θα πραγματοποιούσε καταδρομική επιχείρηση σε μια παραλία με αντικειμενικό σκοπό τη σύλληψη ενός αξιωματικού του εχθρού και την απόσπαση πληροφοριών, ενώ συγχρόνως το δεύτερο και τρίτο τμήμα (μεγέθους ενισχυμένης διμοιρίας το καθένα), θα επιχειρούσαν απόβαση σε μια δεύτερη παραλία, με στόχο τη δημιουργία προγεφυρώματος και την απόβαση οχημάτων από οχηματαγωγό.

Εν συνεχεία, με ενίσχυση από φίλια Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) κινήθηκαν προς το σημείο συνάντησης με το φίλιο καταδρομικό τμήμα. Και τα τρία τμήματα αφού συνενώθηκαν ακολούθησαν πορεία μέχρι τον Προχωρημένο Χώρο Απόκρυψης (ΠΧΑ) 300μ. πριν την «εχθρική» βάση πυραύλων.

Ακολούθησε ανασύνταξη του Λόχου και δόθηκαν διαταγές από τον Διοικητή. Το τμήμα, έτοιμο πλέον, ξεκίνησε την πορεία του προς τον στόχο. Αντικειμενικός σκοπός η καταστροφή δύο αποθηκών καυσίμων και μιας πυροβολαρχίας. 

Το καταδρομικό τμήμα χωρισμένο σε τέσσερα τμήματα ( τμήμα διοίκησης – υποστήριξης και τρία τμήματα κρούσης) επέδρασε στον χώρο. Μετά την «καταστροφή» των στόχων, το τμήμα ξεκίνησε διαφυγή 10 χιλιομέτρων, με τακτική κίνηση και καταδιωκόμενο από εχθρικές εποχούμενες και πεζές δυνάμεις, μέχρι το σημείο διακομιδής από φίλιες λέμβους.

Η άσκηση έληξε στις 04:00 της Κυριακής. Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε επίδειξη των μελών της ΛΕΦΕΔ Αττικής σε αντικείμενα στρατιωτικά και πολιτικής προστασίας. 

Η επίδειξη περιελάμβανε, αμφίβια επιχείρηση για διάσωση φίλιου πιλότου σε εχθρική παραλία, επίγεια διάσωση και φροντίδα ναυαγών, θαλάσσια διάσωση ναυαγών με χρήση ταχυπλόων, κατάσβεση πυρκαγιάς, διάσωση εγκλωβισμένων θυμάτων από κατεστραμμένα κτίρια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο νυν και ο πρώην δήμαρχος Κερατέας, ο αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου, αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, έφεδροι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων καθώς και πλήθος κόσμου.



 Διάσωση εγκλωβισμένων θυμάτων από κατεστραμένα κτίρια
 Στην ανακοίνωσή της η ΛΕΦΕΔ ευχαριστεί για την συνεισφορά τους στην άσκηση, το Δήμο Κερατέας, τη Νομαρχία Αττικής, τη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΔ/ΓΕΣ), τη Β’ Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ), τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, Σώμα Σαμαρειτών, τον Ναυτικό Όμιλο Κερατέας, την Αστυνομική Διεύθυνση Λαυρίου, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου, και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κερατέας.

Είναι σίγουρα εντυπωσιακό το πόσοι φορείς συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση μιας άσκησης, της οποίας οι εμπειρίες μπορεί να αποβούν – ω μη γένοιτο – εξαιρετικά κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας...

Σε κάθε περίπτωση οι εμπλεκόμενοι δεν αποτελούν τμήμα της «Ελλάδας του καναπέ», αλλά φροντίζουν προσφέρουν τις ικανότητες και την εμπειρία τους στην ελληνική κοινωνία, και εν καιρώ ειρήνης, όπου κι όταν απαιτηθεί. Ακόμη και μόνο γι’ αυτό τον λόγο, αξίζουν συγχαρητήρια.
Defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: