Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ζει και βασιλεύει η διαφθορά



Βαθαίνει η κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, με τους πολίτες να χάνουν συνεχώς την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς της χώρας. Τα πολιτικά κόμματα συνεχίζουν να χάνουν έδαφος στην αξιοπιστία των  πολιτών και έχουν την πρωτιά στον πίνακα σχετικά με την αντίληψη για τη διαφθορά σε εννιά θεσμούς.

Τα  νέα στοιχεία που παρουσίασε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς στο πλαίσιο της έρευνας Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς 2010, είναι συντριπτικά.

Οι συνεχείς αποκαλύψεις για κρούσματα διαφθοράς, κυρίως στον πολιτικό τομέα  και η παντελής έλλειψη επίρριψης ευθυνών στους υπαίτιους έχει ωθήσει το 82% των Ελλήνων να δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να καταγγείλουν την διαφθορά, ενώ παρουσιάζονται επιφυλακτικοί ακόμα και με θεσμούς που θεωρούνταν παλαιότερα σχετικά διαφανείς και αδιάφθοροι, όπως η Εκκλησία και οι ΜΚΟ.

Το 66% αυτών κρίνει το έργο της κυβέρνησης για την καταπολέμησης της διαφθοράς αναποτελεσματικό, ενώ την λίστα των πιο διεφθαρμένων φορέων εξουσίας συμπληρώνουν τα ΜΜΕ, το Κοινοβούλιο και οι Δημόσιοι Λειτουργοί.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα ελληνικά ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν απέχουν πολύ από τον αντίστοιχο μέσο όρο, εφόσον οι Ευρωπαίοι είναι σε ποσοστό 73% ακόμα πιο καχύποπτοι απέναντι στους πολιτικούς φορείς εξουσίας και θεωρούν ότι τα περιστατικά διαφθοράς έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Η μικρο-δωροδοκία φαίνεται να είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές που ενισχύουν τη διαφθορά σε παγκόσμιο επίπεδο με την αστυνομία να εντοπίζεται ως ο πιο συχνός παραλήπτης, αν και τα ποσοστά παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις ανά περιοχές. Για τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 5%, αν και είναι κοινή ομολογία ότι τα φαινόμενα δωροδοκίας έχουν αυξηθεί, για την Τουρκία είναι 11%, ενώ για τα Δυτικά Βαλκάνια φτάνει μέχρι το 19%. Στην Ινδία, το Αφγανιστάν, την Ουγκάντα και το Καμερούν πάνω από το 50% των ατόμων έχουν παραδεχτεί ότι έχουν δωροδοκήσει. Ο πιο συχνός λόγος είναι η αποφυγή προβλημάτων με τις αρχές.

Οι νέοι και οι φτωχότερες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα της διαφθοράς γιατί όχι μόνο πλήττονται από το φαινόμενο αλλά είναι και πιο ευάλωτοι να υποκύψουν σε αυτή. Το ένα τρίτο των ατόμων κάτω των 30 ετών, επισημαίνει ότι δωροδόκησαν τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι φτωχοί υποκύπτουν δύο φορές περισσότερο απ’ ότι οι πλούσιοι στη δωροδοκία για κοινές υπηρεσίες.

Το κύριο συμπέρασμα της έρευνας είναι η αρνητική αντίληψη που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο για την ικανότητα των κυβερνήσεων να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Κοινό αίτημα των ερωτηθέντων είναι η εξάλειψη της διαφθοράς, γι αυτό και 7 στους 10 απάντησαν ότι είναι διατεθειμένοι να προβούν σε καταγγελία εφόσον είναι μάρτυρες περιστατικού διαφθοράς. Στην περίπτωση, όμως που είναι θύματα, το ποσοστό πέφτει στο 50%.

Μετά την παρουσίαση των στοιχείων, το προεδρείο της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια. Σύμφωνα με την ΜΚΟ τα κρισιμότερα θέματα διαφάνειας-διαφθοράς στην Ελλάδα αφορούν το «πολιτικό χρήμα», δηλαδή, την χρηματοδότηση και προβολή πολιτικών κομμάτων, γι’ αυτό και έδωσε στην δημοσιότητα κάποιες προτάσεις που στοχεύουν στην γενικότερη αναδιάρθρωση των πολιτικών θεσμών, οι οποίες θα πρέπει να συνοδευτούν από τις αναγκαίες  πολιτικές πρωτοβουλίες.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της οργάνωσης Κ. Μπακούρης σημείωσε πως ειδικά φέτος, «επειδή έχουμε την οικονομική κρίση, θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες να είναι μια μέρα στοχασμού και ίσως να την ξεπεράσουμε, αλλά να δεσμευτούμε ότι πρέπει να αλλάξουμε, πράγμα το οποίο είναι πολύ δύσκολο».



 



Δεν υπάρχουν σχόλια: