Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Το Έπος των Μυρίων

221210-kathodos
Μία μονογραφία για την Μάχη στα Κούναξα

Στα Κούναξα το 401 πΧ, ένα ελληνικό μισθοφορικό στράτευμα αναμίχθηκε σε έναν περσικό δυναστικό πόλεμο για να εισπράξουν τα προς το ζειν και όχι για να πεθάνουν. Δεν είχαν κίνητρο ηρωισμού αλλά ήταν εξαιρετικά εκπαιδευμένοι και οπλισμένοι και υπερτερούσαν σε τακτική, πειθαρχία, οργάνωση και οπλομαχητική. 


Το νέο είναι ότι οι Μύριοι δεν νίκησαν στα Κούναξα τις βασιλικές μονάδες που συγκρούστηκαν μαζί τους, αλλά έπεσαν σε μια παγίδα του Τισσαφέρνη. Στην νέα μονογραφία των εκδόσεων Patria, αυτή η νέα άποψη, για πρώτη φορά περιμένει να πείσει και άλλους (όχι τους δούλους του Μ. Βασιλιά στη Σογδιανή ή στην Αραβία) ότι έτσι έγινε. 

Ο συγγραφέας Μανούσος Καμπούρης ανασκευάζει αυτή την ηλίθια συκοφαντία, μαζί με την προσπάθεια ερμηνείας όλων των ακατανόητων αναφορών και συμβάντων για τη μάχη στα Κούναξα, που έπεισε τους Έλληνες για την τρωτότητα της περσικής αυτοκρατορίας, συνοδεύεται με συνοπτικό ιστορικό της προσπάθειας για την ολοκληρωτική καταστροφή της από τον Αγησίλαο της Σπάρτης. 

Υπάρχει ανάλυση για τους βασικούς τύπους πολεμιστών που συγκρούστηκαν και για τις μεθόδους και τις τακτικές τους: 
το περσικό ιππικό και το οργανωμένο κατά τα σπαρτιατικά πρότυπα, διοικούμενο από Σπαρτιάτες και ενισχυμένο με λακωνικά τμήματα μισθοφορικό ελληνικό στράτευμα. 

Επίσης αναλύεται η φύση των σπαρτιατικών μορών αλλά και του σπαρτιατικού στρατού που αποτέλεσε κεντρικό άξονα των εξελίξεων.
Κυκλοφορεί την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου
στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: