Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Τρία άρθρα του Defence-point με θέμα το νέο μας υποβρύχιο Παπανικολής.

  Την Τετάρτη ξεκινά τις δοκιμές στο Αιγαίο το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, την επόμενη μέρα μετά τον επίσημο κατάπλου του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ S120 στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, πρόκειται να αρχίσουν οι επιχειρησιακές δοκιμές του υποβρυχίου στο Αιγαίο.

Νωρίτερα σήμερα, ολοκληρώθηκε ο ευπρεπισμός του υποβρυχίου στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. Εν όψει της αυριανής επίσημης τελετής και επισκευάστηκε η μικρή ζημιά που υπέστη κατά τον πλου επιστροφής του στην Ελλάδα.


Συγκεκριμένα, ενώ το υποβρύχιο έπλεε στην επιφάνεια στον Βισκαϊκό Κόλπο σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (άνεμοι 8-9 μποφόρ και ύψος κύματος μεγαλύτερο των έξι μέτρων) λόγω της θαλασσοταραχής και κατόπιν παρατεταμένης πλεύσης με ισχυρό κυματισμό αποκολλήθηκε μικρό τμήμα επικαλυπτικής λαμαρίνας που αποκολλήθηκε από τον πυργίσκο του υποβρυχίου (σύμφωνα με την επίσημη Ανακοίνωση Τύπου του ΓΕΝ πριν λίγο).

Το συγκεκριμένο κομμάτι (εμβαδού 8 περίπου τετραγωνικών μέτρων) όπως και πολλά ακόμα από το ίδιο υλικό καλύπτουν το ανθεκτικό σκάφος του υποβρυχίου προσδίδοντάς του υδροδυναμικό σχήμα χωρίς να επηρεάζεται ούτε κατ' ελάχιστον η στεγανότητα του σκάφους.

Η ζημιά επισκευάστηκε σήμερα το πρωί στα ΕΝΑΕ και καθώς το υποβρύχιο βρίσκεται στην περίοδο της εγγύησης, όλα τα σχετικά κόστη επιβαρύνουν, τον κύριο ανάδοχο δηλαδή το ναυπηγείο και κατ' επέκταση τον κύριο υποκατασκευαστή, τη HDW.

Εξαιρουμένης αυτής της μικρής έκτασης ζημιάς το υποβρύχιο δεν παρουσιάζει άλλο πρόβλημα και κατά τη διάρκεια του πολυήμερου πλου επιβεβαιώθηκε το αξιόπλοο του σκάφους.

Αναμένεται να ξεκινήσει τις δοκιμές του στο Αιγαίο την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου.

Ανακοίνωση ΓΕΝ για το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από Γενικό Επιτελείο Ναυτικού μικρότερης έκτασης ήταν τελικά η ζημιά στο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Για την ακρίβεια η ανακοίνωση κάνει λόγο για "μικρό τμήμα επικαλυπτικής λαμαρίνας που αποκολλήθηκε από τον πυργίσκο του υποβρυχίου". Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης τύπου.


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ



Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι μία ημέρα πριν την τελετή εισδοχής του υποβρυχίου «Παπανικολής» στο Στόλο και αφού το πλοίο επί δύο και πλέον μήνες έπλευσε, ελέγχοντας όλα τα μέσα που διαθέτει υπό ακραίες καιρικές συνθήκες,  από τη θάλασσα της Νορβηγίας στο Κίελο και από εκεί μέσω Ατλαντικού και Μεσογείου στην Ελλάδα, κάποιοι κύκλοι κάνουν την ύστατη προσπάθεια να υπονομεύσουν και να απαξιώσουν το πιο σύγχρονο και άρτιο πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η μυθολογία όμως «περί του υποβρυχίου που γέρνει» διαψεύστηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο.


Το ΓΕΝ δηλώνει κατόπιν αυτού κατηγορηματικά ότι το «σημερινό ρεπορτάζ» της δημοσιογραφικής σελίδας defencenet.gr δεν είναι ακριβές και δεν έχει καμία «πηγή» στο εσωτερικό του Πολεμικού Ναυτικού (όπως στην αρχική εκδοχή του ανέφερε) ούτε έγινε κάποια προσπάθεια διασταύρωσης του πριν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.


Το υποβρύχιο «Παπανικολής» προσορμίστηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα χθες, ώρα 21:00, στα ναυπηγεία ΕΝΑΕ (Σκαραμαγκάς) προκειμένου να αντικατασταθεί μικρό τμήμα επικαλυπτικής λαμαρίνας που αποκολλήθηκε από τον πυργίσκο του υποβρυχίου λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βόρεια Θάλασσα και στο Βισκαϊκό Κόλπο (άνεμοι 8-9 Μποφόρ και ύψος κύματος μεγαλύτερο των έξι μέτρων).

Το έλασσον αυτό συμβάν είναι απολύτως φυσιολογικό για τέτοιες καιρικές συνθήκες και δεν έχει καμία σχέση με την επιχειρησιακή λειτουργία του πλοίου που δοκιμάστηκε και επιβεβαιώθηκε με τον πιο απαιτητικό τρόπο.


Περιττεύει δε να σημειωθεί ότι όλα αυτά δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με «μεγάλες αβαρίες» που καθιστούν «μη επιχειρησιακό» το υποβρύχιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Το υποβρύχιο «Παπανικολής» εντάσσεται ήδη άμεσα στην επιχειρησιακή λειτουργία του Στόλου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη εκδοθεί.

Ενημέρωση για το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είχε το ναυτικό των ΗΑΕ

Πλήρη ενημέρωση για τα επιχειρησιακά και τεχνικά χαρακτηριστικά του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ S120 που αποτελεί το πρωτότυπο του τύπου 214 είχε νωρίτερα σήμερα η αντιπροσωπεία του ναυτικού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Η αντιπροσωπεία που είχε ως επικεφαλής τον υπαρχηγό του ναυτικού της αραβικής χώρας αρχιπλοίαρχο Said Bin Hamdan Al Nahyan ενημερώθηκε τόσο από τα ΕΝΑΕ (όπου πραγματοποίησε επίσκεψη νωρίτερα σήμερα) όσο και από επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για επιχειρησιακά και τεχνικά χαρακτηριστικά των υποβρυχίων Type 214.



Όπως είναι γνωστό, η αραβική χώρα έχει από καιρό εκδηλώσει την πρόθεσή της για την προμήθεια τεσσάρων προηγμένης τεχνολογίας συμβατικής πρόωσης υποβρυχίων και φυσικά τα υποβρύχια Type 214 που κατασκευάζονται από τα ΕΝΑΕ αποτελούν μία από τις ισχυρές υποψηφιότητες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του ναυτικού των ΗΑΕ θα έχει υψηλού επιπέδου συνομιλίες με το Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ θα γίνει δεκτή από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών και της αναβάθμισής της σε στρατηγική σύμπραξη στη βάση όσων είχε συζητήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την επίσκεψή του στην αραβική χώρα. Στο πλαίσιο αυτό και ληφθείσας υπόψη της συμμετοχής των αρχών των ΗΑΕ στο σχήμα της νέας ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ μεταξύ των αντικειμένων της επίσκεψης υπήρξε και η προαναφερθείσα ενημέρωση.

Η δε αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο ναυτικών αποτελεί πρόσθετο παράγοντα για την επιλογή των Type 214 ως το νέο υποβρύχιο των ΗΑΕ αφού το γεγονός της επιχειρησιακής τους χρήσης από το Πολεμικό Ναυτικό και της συσσωρευμένης εμπειρίας από τη χρήση υποβρυχίων σε θερμές-κλειστές θάλασσες το καθιστά ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: