Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ MOY ΣΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ BLOG “GDAILYNEWS.BLOGSPOT.COM”(ΛΟΥΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣ)


http://www.drougos.gr/
Πρώτα από όλα ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία στην ιστοσελίδα σου και εύχομαι –όπως πάντα- δυναμική συμμετοχή και σε όλες τις προσπάθειες σου καλή επιτυχία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1. 
Πρώτα από όλα θεωρώ ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος ή και μια ομάδα όπως της WIKILEAKS να κάνει από μόνη της το πέρασμα 2.600.000 εγγράφων (διαφόρων κατηγοριών διαβάθμισης) στην ιστοσελίδα της.  

Επειδή γνωρίζω αρκετούς από τους συνεργάτες του ΑΣΑΝΖ στη ΣΟΥΗΔΙΑ, και με ορισμένους που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΑΣΙΑ (ΚΙΝΑ-ΜΙΑΝΜΑΡ), τους θεωρώ ως πολύ δυνατούς αναλυτές. 

Με κάποιους έχω βρεθεί σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης σε συμπόσια για κυβερνοτρομοκρατία-κυβερνοάμυνα. Είναι ιδιαίτερα ενημερωμένοι των σύγχρονων τεχνολογιών-διεθνών σχέσεων και έχουν και καλούς νομικούς συμβούλους. 

Αλλά δεν φθάνει. Αν και από την φύση μου δεν είμαι οπαδός των συνωμοσιολογικών θεωριών, εντούτοις δεν μπορεί στην συγκεκριμένη περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς υποστήριξη εκ των ένδον(εννοώ στις ΗΠΑ/πχ κάποιοι που αντιμάχονται την XΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ ή την γραφειοκρατία του STATE DEPARTMENT).

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα πέραν των πολέμων ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-ΙΡΑΚ από το 2006 είναι μαχητικότατη.

Όλο αυτό το υλικό είναι καλό για αναλυτές /συγγραφή διδακτορικών διατριβών, αλλά από την άλλη πλευρά έχει προκαλέσει ζημιές στην Αμερικανική διπλωματία που θα φανούν αργότερα. Επειδή είμαι οπαδός της ΑΛΗΘΕΙΑΣ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, βλέπω πολλά από αυτά σε μεγάλο βαθμό θετικά.

Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι η διαρροή και η αντεπίθεση των ΗΠΑ στον ιστότοπο/κυβερνοχώρο, αποδεικνύει ότι περνάμε σε πολέμους και στον 5ο χώρο , αυτό του κυβερνοχώρου και σε μετεξέλιξη των ασύμμετρων απειλών στον 21ο αιώνα(μετά την ΕΣΘΟΝΙΑ την ΡΩΣΙΑ/ΓΕΩΡΓΙΑ και την ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ).

Η περίπτωση της WIKILEAKS ανοίγει τεράστια κεφάλαια από πολιτικής-οικονομικής-νομικής-στρατηγικής πλευράς. Σε αυτά τα θέματα η χώρα μας είναι ερασιτεχνικό τοπίο. Κάνω λόγο για ΥΒΡΙΔΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

Πάντως η ιστοσελίδα θα μπορούσε να είναι πιο «ισορροπημένη», αν έφερνε στο προσκήνιο το μοναδικό αρχείο που έχει από την δράση των ΚΙΝΕΖΩΝ και ΡΩΣΩΝ σε όλα τα επίπεδα. Και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα…. Να σκεφθεί κάποιος ότι έχουν δοθεί στην δημοσιότητα περίπου 2000 έγγραφα από το πρώτο πακέτο των 250.280 τηλεγραφημάτων –εγγράφων κλπ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2. Σε αυτή την φάση δεν υπάρχουν πολλά τηλεγραφήματα-συμπεράσματα-αναλύσεις για την χώρα μας. Δεν γνωρίζω χρονικά πότε θα φθάσουμε στα δικά μας. Από Γερμανική πηγή μου έχουν πει ότι στο συνολικό πακέτο των 2.5 εκατ έχουν βάλει τα ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ-δικά μας περί τα δυο τελευταία (στην κατάταξη). ΛΟΓΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ. Όμως δεν αποκλείω κάποια να δοθούν προσεχώς εν μέσω άλλων. Γνωρίζω ότι υπάρχουν σοβαρές εκτιμήσεις-αναφορές επί θητείας του ΝΤΑΝ ΣΠΕΚΧΑΡΝΤ ως πρέσβη στην ΑΘΗΝΑ. Και ειλικρινά λυπάμαι που στην πατρίδα μας(και λόγω του οικονομικού χάους) δεν έχουμε δώσει την πρέπουσα βαρύτητα στις αποκαλύψεις. Προσωπικά εργάζομαι 6-7 ώρες ημερησίως διαβάζοντας ότι κυκλοφορεί για αυτές και ότι σχολιάζεται. Υπάρχουν και αναφορές (λιγότερες) για τους πρώτους μήνες ως πρωθυπουργού του Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ(ειδικά οικονομικές-κοινωνικές). Πάντως όταν υπάρχει στο προσκήνιο το συνολικό πακέτο θα έχουμε πλήρη εικόνα. Υπάρχουν επικριτικές αναφορές για τις σχέσεις Υπουργών της Κυβέρνησης ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ με Ρώσους σε πολλά επίπεδα, για κάκιστη προετοιμασία πολιτικών μας στις συζητήσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους, αναφορές κυρίως σε ΣΚΟΠΙΑΝΟ, δράση ΣΕΡΒΙΚΗΣ-ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ-ΓΕΩΡΓΙΑΝΗΣ-ΡΩΣΙΚΗΣ μαφίας στην Αθήνα, περίεργη και αναξιόπιστη συμπεριφορά υπουργών από το 2003 σε διάφορα θέματα, παρακλάδια της τρομοκρατίας και σχέσεις με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια, εκτιμήσεις του 2005-2006 για τις επαφές του μακαρίτη Τάσου Παπαδόπουλου στην Ελλάδα κλπ. Επίσης για την κινεζική διείσδυση και ποιοι πολιτικοί εργάζονται για αυτή, για το πελατειακό σύστημα κλπ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3. Αν και δεν έχουν ακόμα φανεί ενεργά υπάρχουν «σιωπηλοί πυρήνες» ξένων τρομοκρατικών ομάδων στην χώρα μας. Πχ των ακραίων Παλαιστινιακών ομάδων, της ΧΑΜΑΣ, της εξτρεμιστικής ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ, Πακιστανικών-Σομαλικών-Αφγανικών ομάδων , καθώς και από άλλα κράτη της Ν.ΑΣΙΑΣ. Όλες οι αναλύσεις-εκτιμήσεις ειδικών στο εξωτερικό συγκλίνουν εκεί. Επίσης στην χώρα μας δεν έχουμε ασχοληθεί πολύ και σε βάθος με αυτή την ασύμμετρη απειλή .Αυτή περιμένει τον κατάλληλο χρόνο. Μελέτες μου επισημαίνουν ότι οι Πακιστανοί και οι Σομαλοί έχουν τα καλύτερα δίκτυα. Έχουμε σοβαρά κενά στην αποτροπή διαφόρων ομάδων από τα χερσαία σύνορα μας. Θα έλεγα ότι θα πρέπει να ζητήσουμε την συνδρομή κρατών που έχουν στόλους με DRONES για την καλύτερη επιτήρηση των συνόρων μας. Και να απαγκιστρωθούν τα μυαλά των στελεχών της αντιτρομοκρατικής και των αρχών ασφαλείας από τα στεγανά άλλων εποχών. Η τρομοκρατία εξελίσσεται με απίστευτα γοργούς ρυθμούς .
Αναφορικά με τον UCK γνωρίζω ότι υπάρχουν «κρυφές ομάδες»(σχετικά μικρές)/εν υπνώσει επί του παρόντος. Είναι αρκετά περιθωριοποιημένες από το κυβερνητικό Κοσοβαρικό σκηνικό/ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Όμως εμπλέκονται σε αρκετά κράτη των Βαλκανίων και έχουν επαφές με κέντρα που γίνεται ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αλλά και με δικούς τους σε ΕΛΒΕΤΙΑ-ΑΥΣΤΡΙΑ. Πιο πολύ με ανησυχεί η παρουσία τέτοιων ομάδων σε Ν.ΣΕΡΒΙΑ(ΠΡΕΣΕΒΟ) και σε Δυτική περιοχή των ΣΚΟΠΙΩΝ(ΤΕΤΟΒΟ-ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ). Πάντως οι εκεί πιο ισχυρές ομάδες έχουν επαφές με τους μικρούς πυρήνες στην πατρίδα μας. Σημειώστε και το ότι όλοι αυτοί έχουν επαφές με ακραίες οργανώσεις στο Αφγανιστάν-Τσετσενία-Λίβανο.(με πολλές παράνομες διασυνδέσεις)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4. Προσωπικά ήμουνα από αυτούς που επί χρόνια υποστήριζα τις στενές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ κυρίως στον στρατιωτικό και οικονομικό τομέα. Όχι σε βάρος των σχέσεων με τα Αραβικά κράτη, αν και κάποια από αυτά δεν μας έχουν στηρίξει. Με το ΙΣΡΑΗΛ μπορούμε να συνεργαστούμε σε αρκετούς τομείς όπως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε κοινές διακλαδικές στρατιωτικές ασκήσεις, στην μελέτη των ασύμμετρων απειλών, στον τομέα των DRONES , σε ζητήματα πληροφοριών, σε ενεργειακή ασφάλεια και σε αμοιβαία τουριστικά προγράμματα. Επίσης στις ΗΠΑ σε επίπεδο «ΟΜΑΔΩΝ ΠΙΕΣΗΣ». Η χειροτέρευση των σχέσεων ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ μας ευνοεί σε κάποιες τάσεις συγκλισιακού επιπέδου. Το ΙΣΡΑΗΛ τελευταία επικεντρώνεται πολύ σε ΕΛΛΑΔΑ-ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ-ΚΡΟΑΤΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ-ΣΚΟΠΙΑ-ΣΕΡΒΙΑ. Έχουν προωθηθεί κάποιες ασκήσεις , αλλά η δική μας πλευρά πρέπει να είναι πιο προετοιμασμένη, γιατί ακόμα υπάρχουν φοβικά σύνδρομα… Οι σχέσεις θα πρέπει από δικής μας πλευράς να τις δούμε και υπό το Μεσογειακό πρίσμα, αλλά και στα πλαίσια του ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ του ΝΑΤΟ με το ΙΣΡΑΗΛ.(στον οποίο συμμετέχουν και 6 Αραβικές χώρες). Απαιτείται σοβαρότητα-προσοχή-και φαντασία. Πάντως κάποιες ακραίες Ισλαμικές και Λιβανέζικες ομάδες δεν έχουν δει θετικά την διμερή συνεργασία μας με το Ισραήλ, ενώ δεν αποκλείω στα επόμενα χρόνια εντάσεις στην Ανατ. Μεσόγειο(λόγω των ενεργειακών). Επίσης θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε διευρυμένη υδρογραφική συνεργασία, ενώ οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να μας συνδράμουν σε θέματα επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους και εμείς να τους προσκαλέσουμε να συμμετέχουν σε ασκήσεις ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ στο ΝΜΙΟΤC/ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ στη ΣΟΥΔΑ(που είναι ένα πολύ καλό ΚΕΝΤΡΟ και προσφέρει πολλά/εκτιμάται διεθνώς).
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5. Περιμένω κάποιες εξελίξεις και πρακτικά συμπεράσματα. Δεν στηρίζομαι σε θεωρητικολογίες ότι το ΑΙΓΑΙΟ είναι νέο ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ ή ο ΚΟΛΠΟΣ των πετρελαίων στην. Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ. Πολλά πρέπει να αξιολογηθούνε ενεργειακά-οικονομικά , και κατά πόσο συμφέρει η περιοχή. Αυτή την στιγμή πέραν του ΚΟΛΠΟΥ βλέπω τους Αμερικανούς να έχουν ισχυρή ενεργειακή εμπλοκή περιφερειακά της ΑΦΡΙΚΗΣ. Μπορεί να στραφούν προς τα εδώ, αν κάποια κοιτάσματα που περιμένουν σε ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ-ΑΓΚΟΛΑ δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Θετικά βλέπω κοινές ενέργειες σε διεθνείς θαλάσσιους χώρους, και όχι βέβαια σε περιοχές που μπορεί να μας ακρωτηριάσουν εθνικά-υπαρξιακά-αμυντικά. Με ανησυχεί ότι η χώρα μας είναι σε δεινή θέση και δεν έχουμε μακρόπνοη πολιτική σε εθνικά ζητήματα. Με ανησυχεί επίσης ότι η ΤΟΥΡΚΙΑ είναι στο G -20 και έχει ανερχόμενη οικονομία. Την ίδια στιγμή παρατηρώ σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στις ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ μας(παραιτήσεις στελεχών-προεκτάσεις οξύτατου δημογραφικού προβλήματος-επί χρόνια όχι αξιοκρατία στις κρίσεις των στελεχών-μειωμένο αριθμό ασκήσεων-υποτονική παρουσία αξιωματικών μας στο εξωτερικό κλπ). Θέλει προσοχή και εγρήγορση γιατί οι ανατολικοί γείτονες πάντοτε εποφθαλμιούν. Ναι στην συνεργασία υπό αμοιβαία εποικοδομητικούς όρους. Ανησυχώ πάντως γιατί τα όσα ακούγονται για συνδιαχειρήσεις χρονικά δεν μας συμφέρουν. Και πάλι «όπου ακούς για πολλά κεράσια, βάστα μικρό καλάθι».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 6 Η ΑΓΚΥΡΑ έχει υποστηρίξει διαχρονικά Σουνιτικές και Σιιτικές οργανώσεις. Από παρακλάδια της ΑΛ ΚΑΕΝΤΑ μέχρι την ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ. Προβληματίζομαι πάρα πολύ(και διάβασα τα σχετικά έγγραφα που διέρρευσαν) για τις σχέσεις ΙΡΑΝ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Δεν σας κρύβω ότι σε επιμέρους ορισμένα σημεία αιφνιδιάστηκα. Όπως γνωρίζετε η χώρα μας υστερεί στον τομέα των ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ. Δεν ξαφνιάστηκα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με Κουρδικές οργανώσεις. Και το ΙΣΡΑΗΛ έχει πολύπλευρη κρυφή παρουσία στο ΕΡΜΠΙΛ και στη ΣΟΥΛΑΜΑΝΙΓΙΑ. Εκτιμώ ότι αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικό-ενεργειακό-οικονομικές αντιπαραθέσεις, πιθανότατα σε μια δεκαετία να υπάρχουν εδαφικές αλλαγές και μεταπτώσεις σε εκείνη την περιοχή. Πολλά θα εξαρτηθούν από την αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΔΥΣΗΣ με το ΙΡΑΝ. Την αντίδραση της ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ, την στάση της ΔΑΜΑΣΚΟΥ και τις εξελίξεις σε μια ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ που απομακρύνεται από την ΔΥΣΗ/ΝΑΤΟ. Επί του παρόντος δεν βλέπω το Β.ΙΡΑΚ να προχωρά σε απόσχιση. Επί του παρόντος το ΕΡΜΠΙΛ θα παραμείνει σε επαφή με την ΒΑΓΔΑΤΗ. Αναμένω δραματικές εξελίξεις μέσα στα αμέσως προσεχή 2-4 χρόνια σε ΙΡΑΝ-ΣΥΡΙΑ-ΛΙΒΑΝΟ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 7. Ο κυβερνοχώρος έχει καταστεί περιοχή ευρύτατων αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε Μουσουλμάνους , αλλά και μεταξύ ΔΥΣΗΣ-ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ. Παρακολουθώ πολλές ιστοσελίδες ακραίου περιεχομένου σε σχεδόν καθημερινή βάση. Εδώ μιλάμε για Εγκυκλοπαίδειες του τζιχαντισμού και ιεροκήρυκες του τρόμου. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή γιατί γίνεται εκπαίδευση και στρατολόγηση στελεχών μέσω του ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Και η χώρα μας υστερεί και σε αυτό. Η εμπειρία μου επί 14 χρόνια διδάσκοντας σε Σχολές Επιτελών και Μείζονες Σχηματισμούς των ΕΔ μου έδειξε ότι «είναι καιρός να αλλάξουμε τα πλαίσια παρακολούθησης και ανάλυσης των διεθνών εξελίξεων». Αλλά με τα χάλια που έχει η πατρίδα μας δεν το βλέπω να γίνεται. Συγκριτικά με το εξωτερικό(δίνοντας διαλέξεις σε 11 κράτη) παρατηρώ ότι έχουμε μείνει πίσω. Άρα στον κυβερνοχώρο πρέπει να επενδύσουμε πολύ, και όχι να λέμε ότι πάμε καλά γιατί κάναμε 2-3 ασκήσεις ΚΥΒΕΡΝΟΑΜΥΝΑΣ. Όταν τα ακούω αυτά δεν τα εκλαμβάνω καν υπόψη. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ και ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ για τα επόμενα χρόνια. Γνωρίζω ότι κάποιοι από τις πολύ προωθημένες μου απόψεις ενοχλούνται. Δεν με απασχολεί. Είναι με το παρελθόν και είμαι με τα ΤΡΕΝΑ του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. Είμαι ο μόνος που το 1997παρουσίσα τα πακέτα περί ασύμμετρων απειλών(που κανένας δεν είχε ακούσει τότε/προσωπικά τα είχα μελετήσει στις ΗΠΑ). Μετά όλο για ασύμμετρες απειλές μιλάμε.
Και εδώ έρχεται το θέμα με τις Ισλαμοτραφείς κινήσεις. Δεν το βλέπω ως τόξο. Αλλά το βλέπω ως ομάδα πυρήνων με εξτρεμιστική ΑΤΖΕΝΤΑ, που αλληλοϋποστηρίζονται. Εδώ χρειάζεται συνεργασία με πολλές χώρες της ΔΥΣΗΣ που ήδη «τις έχουν στα σώματα τους και συνέχεια γίνονται καρκινικές μεταστάσεις τους». Αναφέρομαι σε εξτρεμιστικά δίκτυα που έχουν πολλή καλή ενημέρωση, φανατικά στελέχη. σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις και ετοιμότητα να δράσουν ασύμμετρα. Ας το λάβουμε υπόψη. Είμαι γνώστης τέτοιων Ουαχαμπιστικών ομάδων στα Βαλκάνια με οικονομική υποστήριξη από «φιλανθρωπικές οργανώσεις» σε Αραβική Χερσόνησο-Κόλπο-Βόρια Αφρική και Αφγανοπακιστανική μεθόριο. Έχουν επίσης ενισχυθεί και από την στροφή Ερντογκάν υπέρ ριζοσπαστικών χωρών στην Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ. Βλέπω τέτοιες τάσεις και από Σουνίτες αλλά και από Σιίτες. Και απαιτείται προσοχή και καλές πληροφορίες για αυτούς που εισέρχονται στην χώρα μας παράνομα. Και κάποιοι από αυτούς πιθανότατα θα εμπλακούν σε διάφορα πράγματα, όταν θα υπάρχει κοινωνική αναταραχή. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

** Ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ είναι στρατιωτικός αναλυτής-διεθνολόγος –Ειδικός σε θέματα Διεθνούς Ασφαλείας-Τρομοκρατίας και Όπλων Μαζικής Καταστροφής. Είναι ενεργό μέλος σε πολλές ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ του ΝΑΤΟ και η προσωπική του ιστοσελίδα είναι  
www.drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: