Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010
Το "δεξί χέρι" του Ασάνζ, ετοιμάζει τα Openleaks.
Το πρώην "δεξί του χέρι" του Αυστραλού ιδρυτή του Wikileaks αποκαλύπτει τα σχέδιά του,που δεν είναι άλλα από τη γέννηση του Openleaks.Ετσι ξεκινά το σχετικό θέμα της η Ντόυτσε Βέλλε.
Ο νέος ιστότοπος που ονομάζεται OpenLeaks αναμένεται να κυκλοφορήσει από τον πρώην συνοδοιπόρο του Ασάνζ στο Wikileaks, τον Ντάνιελ Ντομσάιτ-Μπεργκ.
Ο Γερμανός φέρεται να εγκατέλειψε το WikiLeaks εξαιτίας συγκρούσεων που ξέσπασαν εκεί το τελευταίο διάστημα μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις. Ο ίδιος ο Ντάνιελ Ντομσάιτ-Μπεργκ προτιμά να μιλά για "διαφορές" που είχε με τον ιδρυτή της WikiLeaks. Παρά ταύτα αναγνωρίζει στον Τζούλιαν Ασάνζ σημαντικές επιτυχίες:
"Είναι η συζήτηση για το τι επιτρέπεται να παραμένει μυστικό και τι όχι. Τι συμβαίνει στο παρασκήνιο, όταν ξαφνικά αποφασίσεις να ανοίξεις την κουρτίνα; Το WikiLeaks μετέφερε αυτή τη συζήτηση παντού, σε όλο τον κόσμο. Άνθρωποι που μέχρι πρότινος δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον, μιλούν τώρα για αυτό".
Ποσότητα και ποιότητα
O πρώην συνοδοιπόρος του Ασάνζ στο Wikileaks Ντάνιελ Ντομσάιτ-ΜπεργκΑυτό που τον ενοχλεί όμως περισσότερο είναι η μονοπωλιακή θέση της WikiLeaks στην αγορά των αποκαλυπτικών sites. Με την ίδρυση του δικού του ιστότοπου, που ακούει στο όνομα Openleaks, o Βερολινέζος θέλει, όπως λέει, να φέρει σε καλύτερη αρμονία την ποσότητα με την ποιότητα, χωρίς όμως να προδώσει τη βασική φιλοσοφία:
"Το θεωρώ σωστό να δημοσιεύεις όσο το δυνατόν περισσότερα και να τα φιλτράρεις όσο το δυνατόν λιγότερο. Όταν όμως πρόκειται για κρίσιμες πληροφορίες, κάνεις πάντα αυτές τις σκέψεις. Πιστεύουμε ότι είναι θεμιτό να εντάξεις σε αυτή τη διαδικασία ανθρώπους που έχουν εμπειρία".
Εδώ έγκειται η κριτική του Ντομσάιτ-Μπεργκ στον Τζούλιαν Ασάνζ. Ένας από τους βασικούς λόγους της καταλυτικής επίδρασης των αποκαλύψεων της Wikileaks ήταν η αποκλειστική συνεργασία που είχαν με μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως το Σπίγκελ στη Γερμανία και τον Ομπσέρβερ στη Βρετανία. Ο ίδιος προκρίνει ένα διαφορετικό μοντέλο για το OpenLeaks. Όσοι θέλουν να δημοσιοποιούν ανώνυμα σημαντικές πληροφορίες θα πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιοι ποιός θα αναλαμβάνει αυτό το ρόλο, τα κλασικά μίντια ή και μη κυβερνητικές οργανώσεις: "Για παράδειγμα η Greenpeace, η Foodwatch, όλοι αυτοί που προσπαθούν να ελέγξουν τη βιομηχανία. Και στα συνδικάτα υπάρχει τέτοια ανάγκη. Με το πρότζεκτ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες βάσεις, ώστε στο μέλλον να υπάρχουν περισσότερα τέτοια sites".
To ανώνυμο γραμματοκιβώτιο
Ο Ντάνιελ Ντομσάιτ-Μπεργκ αναγνωρίζει στον Τζούλιαν Ασάνζ σημαντικές επιτυχίεςΈνα από τα σημαντικότερα εργαλεία του OpenLeaks θα είναι το λεγόμενο "ανώνυμο γραμματοκιβώτιο" το οποίο θα είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να δημοσιοποιήσει κάτι ανώνυμα χωρίς να κινδυνεύει να αποκαλυφθεί το όνομά του. "Μέχρι σήμερα, οι πληροφοριοδότες αναγκάζονται να στείλουν επιστολή σε μια σύνταξη ή να συναντηθούν με ένα δημοσιογράφο", λέει ο Ντομσάιτ-Μπεργκ.
"Πρέπει όμως να βρουν το θάρρος για να το κάνουν και εδώ το ίντερνετ προσφέρει τελείως διαφορετικές δυνατότητες".
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ήταν θέμα χρόνου να βρει μιμητές το αποκαλυπτικό πόρταλ. Εάν το προτεινόμενο μοντέλο του Γερμανού θα έχει την ίδια επιτυχία με το WikiLeaks, θα το δείξει ο χρόνος.
Επικριτές του Ντομσάιτ-Μπεργκ του επιρρίπτουν αφέλεια τονίζοντας ότι δεν έχει αντιληφθεί πως ακόμη και οι πληροφορίες ήταν πάντοτε ένα προϊόν, ένα εμπόρευμα που περιμένει τον αγοραστή που θα προσφέρει τα περισσότερα.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου