Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks: Η μυστική χρήση των βάσεων στην Κύπρο

Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα της Ελευθεροτυπίας: Σε τηλεγράφημα διαβαθμισμένο SECRET//NOFORN (όχι για τα μάτια ξένων) ο Ρίτσαρντ Μιλς, σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο, αναφέρει στις 20 Μαΐου 2008 στην Ουάσιγκτον (08LONDON1412) επανειλημμένες και επίμονες διαμαρτυρίες της βρετανικής κυβέρνησης για μυστικές πτήσεις αεροσκαφών των ΗΠΑ που είχαν μετασταθμεύσει στη βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου. 

Πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι οι Αμερικανοί έστελναν από εκεί κατασκοπευτικά αεροσκάφη U2 να πετάξουν πάνω από Τουρκία, Βόρειο Ιράκ και Λίβανο, συλλέγοντας πληροφορίες για τις κινήσεις, αντιστοίχως, της Χεζμπολάχ και των Κούρδων αυτονομιστών. 
 
Οι ΗΠΑ παρείχαν στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και του Λιβάνου πληροφορίες από τις πτήσεις. 

Εχοντας σαφέστατα επίγνωση του ειδικού καθεστώτος λειτουργίας της βάσης του Ακρωτηρίου, η Μάριοτ Λέσλι, διευθύντρια Αμυνας και Πληροφοριών του Φόρεϊν Οφις, επισήμαινε ότι οι Κύπριοι είναι υπερευαίσθητοι για την εκεί βρετανική παρουσία και ότι «ανά πάσα στιγμή μπορούν να κλείσουν τη βάση». 
 
Οι Αμερικανοί απλώς αγνόησαν τους Βρετανούς, ως «γραφειοκράτες». 

Το ιστολόγιό μας έχει αναφερθεί κατά το παρελθόν για τις πτήσεις των αμερικανικών U2 από την Κύπρο. Στις 24 Ιανουαρίου 2010 γράψαμε τα παρακάτω:

"Το κατασκοπευτικό αεροπλάνο τύπου U-2 με των κωδικό κλήσης “Dragon 31″ και σειριακό αριθμό 80-1076, το οποίο ήταν επιχειρησιακά ανεπτυγμένο στη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο από τον Αύγουστο του 2007 για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει αποχωρήσει από το Μεγαλόνησο στις 16 Δεκεμεβρίου του 2009. 
 
Το κατασκοπευτικό αεροπλάνο αναχώρησε από την Κύπρο με ενδιάμεσο σταθμό την αεροπορική βάση Fairword στο Ηνωμένο Βασίλειο, απ’ όπου και συνέχισε την επόμενη μέρα το ταξίδι του για τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
 
Η μητρική βάση των κατασκοπευτικών U-2 είναι η AFB Beale στη Πολιτεία της Καλιφόρνιας. Στη βάση εδρεύει η 9η Πτέρυγα Αναγνωρίσεων της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ."


Στέκομαι σε ένα σημείο των «αποκαλύψεων» της Wikileaks, αυτό που υπογραμμίζεται ότι «οι Κύπριοι είναι υπερευαίσθητοι για την εκεί βρετανική παρουσία και ότι «ανά πάσα στιγμή μπορούν να κλείσουν τη βάση.» 

Σκέφτονται πράγματι οι Κύπριοι να κλείσουν τη βρετανική βάση, ή μήπως έχουν διευρύνει τον χώρο της κυπριακής επικράτειας για χρήση από μια σειρά πολεμικών αεροποριών από την Ευρώπη, εκτός της έτσι και αλλιώς  συνηθισμένης χρήσης της κυπριακής επικράτειας από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρέπει να είναι γνωστό ότι όλα τα αεροδρόμια της Κύπρου φιλοξενούν στρατιωτικά αεροπλάνα τρίτων χωρών.
 
Μόλις στο πρόσφατο παρελθόν, οι Βρετανοί έχουν (ξανα)χρησιμοποιήσει και πολιτικό αεροδρόμιο, εκτός της αεροπορικής βάσεως τους, για τις ανάγκες της RAF. 
 
Τα αεροδρόμια στην Κύπρο κυριολεκτικά σφίζουν από στρατιωτικά αεροσκάφη τρίτων χωρών, όπως από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία... το Ισραήλ. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου, η οποία ολοκληρώθηκε προ πενταετίας και στοίχισε περί τα 35 εκατομμύρια ευρώ. 
 
Περιττό να αναφέρω ότι ανάμεσα στην πολυτυπία των στρατιωτικών αεροσκαφών που φιλοξενούνται στη Κύπρο, ειδικά στην Πάφο, δεν φαίνονται ποτέ και πουθενά τα διακριτικά της Πολεμικής Αεροπορίας, μια και η Πολεμική Αεροπορία τηρεί υπό καθεστώς απαγόρευσης χρήσης των βάσεων στην Κύπρο.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: