Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Όχι λεωφόρους επενδύσεων αλλά ούτε μονοπάτι για ποδήλατο βουνού!


Δυστυχώς όσοι περιμέναμε να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη κάποια εξαγγελία μέτρων που θα βοηθήσουν στη προσέλκυση νέων επενδύσεων -που αποτελεί και το μόνο μέσο (πραγματικά το μόνο) για να μη βουλιάξουμε- απογοητευτήκαμε πλήρως.  
Τσιμουδιά και για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και για την μείωση της φορολογίας.
Εκτός αν κύριε πρωθυπουργέ εννοείτε ότι τα αναγκαία μέτρα για την προέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα μας είναι μόνο η μείωση της φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών  των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% από το 2011.

Προφανώς αυτό εννοείτε τονίζοντας «Ανοίγουμε λεωφόρους για νέες επενδύσεις…» μια που δεν ακούσαμε τίποτε άλλο.

Δηλαδή ο λόγος που μέχρι τώρα δεν είχαμε επενδύσεις στη Ελλάδα ήταν ο υψηλός συντελεστής 24% , που όταν θα πέσει στο 20% όλοι θα τρέξουν - ξένοι και ντόπιοι - να επενδύσουν.

Όχι κύριε πρωθυπουργέ.
Ο λόγος που δεν επενδύουν στην Ελλάδα είναι γιατί τελικά  είτε 24% είτε 20% είναι ο συντελεστής, οι επιχειρήσεις συνολικά με τις πάσης φύσεως φορολογικές επιβαρύνσεις φτάνουν να πληρώνουν 50%, 60% -ακόμα και πιο πάνω- φόρο. Όταν στις γειτονικές μας χώρες πληρώνουν συνολικά 10% έως 15%.

Και σίγουρα δεν θα επενδύσουν εάν δεν μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργατικό δυναμικό σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης  εύκολα, γρήγορα και με ελάχιστο κόστος.

Αυτά εξαγγέλλουν κύριε πρωθυπουργέ όποιοι θέλουν στην Ελλάδα να ανοίξουν λεωφόρους για να έρθουν νέες επενδύσεις.
Γιατί με αυτά που (δεν) εξαγγείλατε όχι επενδυτικούς λεωφόρους δεν ανοίγετε άλλα ούτε μονοπάτι για… ποδήλατο βουνού (mountain bike).  
Πέτρος Δίπλας
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: