Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Σκοπιανή «АЛФА ΤΒ»: Η Ελλάδα ζητάει εξηγήσεις από Ουάσιγκτον για συνέντευξη του πρέσβη της


"Η Ελλάδα, μετά τη συνέντευξη στο σκοπιανό κανάλι Άλφα ΤΒ, του πρέσβη των ΗΠΑ, Φιλίπ Ρίκερ, στα Σκόπια, ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ", ανέφερε, σήμερα το απόγευμα, το σκοπιανό κανάλι.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, στη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, είπε ότι οι τοποθετήσεις του Ρίκερ, για ‘διπλή φόρμουλα’, δεν βοηθούν την όλη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας και βλάπτουν την διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το όνομα.

Η Αθήνα αντέδρασε πιθανώς για ένα σημείο των δηλώσεων του Ρίκερ, σημειώνει η σκοπιανή Άλφα ΤΒ’, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί μια πιθανή λύση στη διαφορά που δεν θα  οδηγήσει στην αλλαγή του συντάγματος και της εθνικής ταυτότητας των Σκοπίων.

«Πιστεύουμε ότι μια πιθανή λύση για το όνομα, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας ή αλλαγή του Συντάγματος. Αυτό που πρέπει να γίνει και από τις δύο πλευρές – Ελλάδα και Σκόπια- να συμφωνήσουν σε ένα διεθνές σημείο αναφοράς που θα χρησιμοποιείται αντί της «πΓΔΜ», είπε ο αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια Phillip Reeker, σε συνέντευξή του το περασμένο Σάββατο στην τηλεόραση των Σκοπίων ‘Άλφα’.

Η επίσημη αντίδραση από τη Ελλάδα ακολούθησε το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Εθνος’ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, γράφει το σκοπιανό κείμενο, που αξιολόγησε ως απαράδεκτη την συνέντευξη του Ρίκερ και ότι αυτές οι δηλώσεις υπονομεύουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση της ζητήματος της ονομασίας.

Σε ανακοίνωσή της εξάλλου, της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, σήμερα, αναφέρει ότι γνωρίζει το αίτημα της Αθήνας, για τις τοποθετήσεις του Ρίκερ, απέστειλε μάλιστα τα πρακτικά της συνέντευξης για διαλευκανθεί η θέση του πρέσβη ως προς το όνομα.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: