Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Γαλλική παρουσίαση για τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000 της ΠΑ

Η παρουσίαση πρότασης προγράμματος εκσυγχρονισμού των 20 μαχητικών Mirage 2000EGM/BGM (17 μονοθέσια και τρία διθέσια) της Πολεμικής Αεροπορίας γίνεται αυτή την εβδομάδα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.
Το ζήτημα ως γνωστόν έχει παραμείνει σε εκκρεμότητα από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας όταν η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει την προμήθεια 15 νέας κατασκευής μαχητικών Mirage 2000-5 Mk. 2 και τον εκσυγχρονισμό 10 υφισταμένων Mirage 2000EGM/BGM στο ίδιο επίπεδο στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 628.000.000 ευρώ.
Η αρχική σύμβαση προέβλεπε και δικαίωμα προαίρεσης (option) για την προμήθεια επιπλέον πέντε νέων αεροσκαφών και τον εκσυγχρονισμό τριών ακόμη από τα παλαιότερα Mirage 2000EGM/BGM.

Το πρόγραμμα αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα στην υλοποίηση του λόγω της απόδοσης του συστήματος αυτοπροστασίας ICMS Mk. 3, τα οποία τελικά επιλύθηκαν με σημαντική χρονική υστέρηση. Λόγω ακριβώς αυτών των προβλημάτων δεν εξασκήθηκε το δικαίωμα προαίρεσης με αποτέλεσμα σήμερα η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) να συνεχίζει να επιχειρεί 20 Mirage 2000EGM/BGM που βρίσκονται στη δύση του επιχειρησιακού τους βίου.

Τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εν λόγω αεροσκαφών (που ας σημειωθεί ότι είναι και τα μόνα που αξιοποιούν το βλήμα αέρος-επιφανείας AM39 Exocet) βρισκόταν στις υψηλές προτεραιότητες της ΠΑ, όμως μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε.


Η ινδική διάσταση

Στο μεταξύ μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου όταν η Ινδία αποφάσισε την αναστολή του προγράμματος εκσυγχρονισμού των 51 μαχητικών Mirage 2000H λόγω διαφωνιών στο κόστος του προγράμματος που ανέκυψαν κατά την τετραήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην Ινδία.
Σύμφωνα με δηλώσεις μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων του Ινδικού υπουργείου άμυνας το συνολικό κόστος εκσυγχρονισμού των 51 ινδικών μαχητικών στο επίπεδο Mirage 2000-5 έφθασε τα 3,3 δις δολάρια ΗΠΑ (περίπου 2,5 δις ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία), δηλαδή τιμή μονάδας περίπου τα 50 εκατ. ευρώ!
Μάλιστα οι ίδιες πηγές, αφού χαρακτήρισαν τη γαλλική πρόταση ως «υπερβολική και απαράδεκτη», συνέκριναν το κόστος της με αυτό του προγράμματος εκσυγχρονισμού των 63 ρωσικών μαχητικών MiG-29 της Ινδικής αεροπορίας που ανήλθε σε 970 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (περίπου 720 εκατ. ευρώ).

Στο κόστος συμπεριλαμβάνεται και η κόστους περί τα 500 εκατ. ευρώ ενίσχυση του εξοπλισμού παραγωγής της Hindustan Aeronautics, η οποία σύμφωνα με τον επιθυμητό σχεδιασμό της ινδικής κυβέρνησης θα εκσυγχρονίσει τα 51 μαχητικά (εκτός από τα πρώτα δύο που θα εκσυγχρονιστούν από τη Dassault στη Γαλλία).
Το πρόγραμμα πρόκειται να επεκτείνει την επιχειρησιακή ζωή των 51 μαχητικών της Ινδικής αεροπορίας κατά περίπου 20 έτη.

Οι μελλοντικές προοπτικές

Με βάση τα δεδομένα της προσφοράς για τα μαχητικά της ινδικής αεροπορίας είναι αυτονόητο ότι οι προϋπολογισμένες πιστώσεις (περίπου 360 εκατ. ευρώ) για τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000EGM/BGM της ΠΑ που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο του ΕΜΠΑΕ 2011-2015 δεν επαρκούν για την υλοποίηση του προγράμματος. Στην όλη εκτίμηση θα πρέπει να συμπεριληφθεί ακόμη μία παράμετρος που αναφέρεται στην εξέλιξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας που έχει καταστήσει πολλά υποσυστήματα της αρχικής «ελληνικής» διαμόρφωσης Mirage 2000-5 Mk. 2 απηρχαιωμένα και αντικατασταθέντα από άλλα νεότερης παραγωγής. Κατά συνέπεια σε περίπτωση εκσυγχρονισμού τα «νέα» εκσυγχρονισμένα Mirage 2000-5 Mk. 2 πιθανά θα παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα αρχικά σε επίπεδο υποσυστημάτων – συγκροτημάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομοιοτυπία και το κόστος λειτουργίας και υποστήριξης.
Από την άλλη πλευρά η μη υλοποίηση προγράμματος εκσυγχρονισμού συνεπάγεται την απαξίωση των αεροσκαφών και τη σταδιακή τους απομείωση, γεγονός που θα επιφέρει πρόσθετη μείωση στην οροφή μαχητικών.
Για άλλη μία φορά αναδεικνύεται με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο η ανάγκη μακροπρόθεσμου προγραμματισμού στην υλοποίηση προγραμμάτων και τη σύνθεση του στόλου των μαχητικών της ΠΑ, αφού η αποσπασματική θεώρηση (πολλές φορές επιβαλλόμενη από πολιτικές ή και οικονομικές συγκυρίες) δημιουργεί στο μέλλον δυσεπίλυτα προβλήματα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως θα άξιζε η ΠΑ να έρθει σε επαφή με την Ινδική αεροπορία μήπως τυχόν συγχρονισμός των δύο προγραμμάτων εκσυγχρονισμού μείωνε σημαντικά το κόστος.
Πάντως οι μέχρις στιγμής εξελίξεις θα πρέπει να οδηγήσουν στη σε βάθος εξέταση πιθανότητας προμήθειας μαχητικών Mirage 2000-9 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (δες τεύχος Οκτωβρίου 2010 της «Στρατιωτικής Ισορροπίας & Γεωπολιτικής») που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλό βαθμό ομοιοτυπίας με τα ελληνικά Mirage 2000-5.
Defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: