Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Kαταδίκη από Ε.Ε. των τουρκικών βανδαλισμών στο νεκροταφείο της Ίμβρου


Kαταδικάζει η Κομισιόν τους βανδαλισμούς στο ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο της Παναγίας στην Ίμβρο και δεσμεύεται ότι θα παρακολουθήσει με προσοχή τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος για την Διεύρυνση Επίτροπος Φούλε, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση που είχε καταθέσει ο Ευρωβουλευτής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στο Κοιμητήριο.

Με δεδομένο ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά βανδαλισμών στα νεκροταφεία της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία, ο κ. Κουμουτσάκος είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενημερωθεί σχετικά από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να εντοπιστούν, να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι των απαράδεκτων εκείνων πράξεων.

Στην απάντησή του, ο Επιτροπος Füle αναφέρει:
«Η Επιτροπή είναι ενήμερη και καταδικάζει αυτά τα γεγονότα. Έλαβε υπόψη της την απάντηση των τουρκικών αρχών, σύμφωνα με την οποία οι εν λόγω αρχές δηλώνουν ότι πληροφορήθηκαν με λύπη τους την καταστροφή πολλών τάφων στο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο στην Ίμβρο, ότι ξεκίνησε έρευνα με στόχο τη σύλληψη και την τιμωρία των δραστών και ότι οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα συμβάντα. 

Η Επιτροπή παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στη δέσμευση που έχει αναλάβει να εξασφαλίσει ότι ο σεβασμός όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ανεξιθρησκείας, θα συνεχίσει να εξετάζεται ενδελεχώς στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις τουρκικές αρχές».

Σχολιάζοντας την απάντηση του επιτρόπου, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «άλλο ένα μήνυμα, μια ακόμη επιβεβαίωση ότι τα ζητήματα αυτά έχουν ευρωπαϊκή διάσταση και συνεπώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
 Η Άγκυρα δεν θα πρέπει να το αγνοήσει».
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: