Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Στις 73.000 πέφτει η δύναμη του Στρατού-Λιγότερα "αστέρια" στο Πεντάγωνο.



Στις 73.000 θα πρέπει να “πέσει” ο αριθμός της δύναμης του Στρατού από τις περίπου 90.000 που είναι σήμερα. Αυτό ζητά από την ηγεσία του ΓΕΣ η πολιτική ηγεσία και οι στρατηγοί έχουν πάρει μολύβι,χαρτί και ...ψαλίδι.

Σαρωτικές αλλαγές λένε από το Πεντάγωνο ότι θα γίνουν με την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία βρίσκεται σ΄ εξέλιξη. Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία έχουν πάρει το “πράσινο φως” για να προχωρήσουν στην υλοποίηση όσων εισηγήθηκαν στη πολιτική ηγεσία.


Ο Στρατός Ξηράς και το ΓΕΣ θα πρέπει όμως να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις .Η προσπάθεια που έγινε με τις περικοπές της
εφεδρείας (από 280.000 έχουμε κατέβει στις 220) δεν αρκεί και η πολιτική ηγεσία ζητά δραστική περικοπή στη δύναμη του στρατού.
Σύμφωνα με πληροφορίες παρά τις χλιαρές αντιδράσεις των στρατιωτικών πολλοί μεγάλοι στρατιωτικοί σχηματισμοί θα καταργηθούν ή θα “μεταλαχθούν”. 


Για παράδειγμα θεωρείται βέβαιη η κατάργηση του Α’ Σώματος Σρατού όπως και η κατάργηση Μεραρχιών και τουλάχιστον επτά  ταξιαρχιών.

Η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου πιέζει για τη κατάργηση της Στρατιάς της Λάρισας με τους στρατηγούς ακόμη να προσπαθούν να αποφύγουν αυτή την εξέλιξη.
Όλες αυτές οι μειώσεις και περικοπές θα οδηγήσουν μοιραία σε λιγότερους στρατηγούς ,ναυάρχους και πτεράρχους. 


Σύμφωνα με το σχέδιιο που έχει ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, οι ΕΔ θα έχουν στο κορυφαίο εβλέπει πίπεδο διοίκησής τους τρεις αντιστράτηγους,δύο πτεράρχους και δύο ναυάρχους. Σύνολο επτά από τους 21 που έχουμε σήμερα. 

Φυσικά η αναδιοργάνωση προβλέπει "λουκέτο" σε εκατοντάδες στρατόπεδα. Θεωρητικά προβλέπεται το κλείσιμο του 60% από τα 850 στρατόπεδα που λειτουργούν σήμερα σ΄ όλη την Ελλάδα. Στη πράξη βέβαια δεν αναμένεται τόσο δραματική περικοπή.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: