Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Στέλνουν πυρηνικά όπλα στον Άραξο; - Η Πολεμική Αεροπορία αρνείται οποιαδήποτε προετοιμασία


Θέμα μεταφοράς και εγκατάστασης στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση του Αράξου, πυρηνικών όπλων – οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 24 πυρηνικές βόμβες Β61-5 (10-500kT) οι οποίες μεταφέρονται από F-16 και Α-7, τα οποία όμως αποσύρονται – έχει ανακύψει τις τελευταίες ώρες. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η 116 Πτέρυγα Μάχης όπου εδρεύουν τα F-16 Adv. (335M) και Α-7Ε (336Μ) προετοιμάζεται για να δεχθεί και πάλι, μετά από 20 χρόνια αποσύρθηκαν το 1990.

Σε ερώτημα του defencenet.gr προς την Πολεμική Αεροπορία, η τελευταία απάντησε ότι «Δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για μεταφορά πυρηνικών, ούτε προετοιμασία από εμάς των εγκαταστάσεων του Αράξου».

Αναζητήθηκε κάποια επίσημη θέση από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά δεν κατέστη δυνατό να έχουμε μια απάντηση μέχρι τώρα για το θέμα αυτό.

Το 1998, το ΝΑΤΟ είχε ζητήσει από την Ελλάδα να αναθέσει τον ρόλο πυρηνικής κρούσης σε μονάδες των μαχητικών F-16, ένα αίτημα που απορρίφθηκε από την Αθήνα, με την αιτιολογία ότι η ΠΑ θεωρεί τα F-16  περιορισμένα στον αριθμό, μια και απαιτούνται για συμβατικές αποστολές.

Στην Άραξο οι πυρηνικές βόμβες τύπου B 61-5 ήταν υπό τον έλεγχο του 731MUNSS, το οποίο αποχώρησε από την Ελλάδα το 2001. Το συγκρότημα 731 MUNSS υπάγονταν διοικητικά στο Spangdahlem της Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες έρχονται σε μια στιγμή που οι Αμερικανοί θέλουν να αποσύρουν τα πυρηνικά όπλα από την Τουρκία (αν κρίνουμε από την γνώμη που έχουν για την κυβέρνηση Ερντογάν, όπως φάνηκε στα έγγραφα του WikiLeaks) από την αεροπορική βάση Ινστιρλίκ, , όπου υπάρχει ήδη ένας μεγάλος αριθμός πυρηνικών βομβών.

Η αεροπορική βάση του Αράξου, έχει εκσυγχρονιστεί «εκ θεμελίων» για την υποδοχή των 30 F-16 Adv. και υπάρχουν ειδικά φυλαγμένες, με τα πιο σύγχρονα μέσα, κατ’απαίτηση των ΗΠΑ, εγκαταστάσεις για την φύλαξη των όπλων JSOW και των συλλογών JDAM. 

Μάλιστα είχε καθυστερήσει η άφιξη των όπλων γιατί οι Αμερικανοί προέβαιναν σε συνεχείς επιθεωρήσεις των μέτρων ασφαλείας και είχαν απορρίψει το αρχικό πλάνο. Άραγε όλα αυτά τα μέτρα ήταν μόνο για τις JDAM και JSOW;

H πυρηνική βόμβα Β61 ξεκίνησε να σχεδιάζεται  μεταξύ 1963 και 1965 ως ΤΧ-61 και το 1968 έλαβε τη σημερινή της ονομασία παράλληλα με την έναρξη της μαζικής της παραγωγής η οποία απέδωσε συνολικά 3155 βόμβες εκ των οποίων σήμερα παραμένουν ενεργές περί τις 1265.

Συνολικά έχουν παραχθεί εννέα εκδόσεις η νεότερη από τις οποίες είναι η B61 Mod 11 η οποία ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 1997 η οποία αναπτύχθηκε ειδικά για την προσβολή υπόγειων εγκαταστάσεων.

Έχει βάρος 540 κιλών, πολεμική κεφαλή –σύμφωνα με εκτιμήσεις- 10 κιλοτόνων ενώ συνολικά έχουν παραχθεί 50 βόμβες του τύπου προοριζόμενες κυρίως για τα βομβαρδιστικά Β-2 Spirit. 

Η πολεμική κεφαλή των  παλαιότερων εκδόσεων της βόμβας οι οποίες προορίζονται για επιχειρήσεις στο τακτικό πεδίο μάχης (Mod 3,4 και 10) μπορούν να ρυθμιστούν στους 0,3, 1,5, 5, 10, 60, 80 ή 170 κιλότονους.

Η Mod 7 που θεωρείται για τη χρήση στο στρατηγικό πεδίο μάχης έχει διάφορες εναλλακτικές γομώσεις με τη μεγαλύτερη από αυτές να είναι των 340 κιλοτόνων 

Οι εκδόσεις Mod 0,1, 2 και 5 έχουν αποσυρθεί αφήνοντας ενεργές σήμερα μόνοι τις 3,4,7, και 11, ενώ η Mod 10  βρίσκεται σε κατάσταση αποθήκευσης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: