Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Το μόνο που βρίσκουμε είναι ο δρόμος προς την Εφορία…- Χάσαμε και την ψυχή μας και το δώρο Χριστουγέννων και τα Μουσεία μας

Οι συζητήσεις επί του προϋπολογισμού πάντοτε αποτελούσαν μια ανούσια διαδικασία παράθεσης αλληλοκατηγοριών και αριθμών.

Αυτή τη φορά, όμως, έχει ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο. 

Οι ευρισκόμενοι εντός της αιθούσης γνωρίζουν ότι καλούνται να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν ένα κείμενο που δεν προέρχεται από τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, αλλά από τους δανειστές μας.
 
Και οι ευρισκόμενοι εκτός, ο λαός δηλαδή, έχει άλλες σκοτούρες. Με πρώτο, ένα διαρκές ραντεβού με την εφορία, καθώς βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες του χρόνου και όλοι τρέχουν να πληρώσουν:

Την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας, το ΕΤΑΚ, την περαίωση, την έκτακτη εισφορά, τους φόρους για την μεταβίβαση ακινήτων και μια σειρά άλλα χαράτσια, από τα οποία το ανίκανο κράτος δεν έχει καταφέρει να μας απαλλάξει.

Αντίθετα, φρόντισε να μας… απαλλάξει από το δώρο των Χριστουγέννων, που οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν για να ανταποκριθούν στα χαράτσια και να καλύψουν βασικές ανάγκες.

«Δεν έχουμε χάσει την ψυχή μας», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, απολογούμενος για όλα τα προηγούμενα. 


Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν. Αυτό που ενδιαφέρει – ή τουλάχιστον έπρεπε να ενδιαφέρει – είναι αν υπήρξε ποτέ πολιτικό προσωπικό που να διαθέτει έστω και την ελάχιστη ικανότητα να δημιουργήσει έσοδα, χωρίς να καταφεύγει στη γνωστή και εύκολη πρακτική των φόρων.

Κατόπιν τούτου, δεν είναι καθόλου περίεργο το γεγονός ότι πέρασε στο ντούκου και χωρίς να αναφερθεί από κανέναν – ούτε βέβαια από τους εκπροσώπους του Έθνους, η τελευταία ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) για την κίνηση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων κατά τον Αύγουστο του 2010.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα επίσημα στοιχεία, τον Αύγουστο του 2010 παρουσιάστηκε μείωση των επισκεπτών στα Μουσεία μας κατά 20,3% και μείωση των εισπράξεων κατά 14% (σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009).

Στους αρχαιολογικούς χώρους παρουσιάστηκε μείωση των επισκεπτών κατά 8,5% και των εισπράξεων κατά 9,4%.

Τσιγκούνικα τα πράγματα ακόμη και για το Μουσείο της Ακρόπολης (που όλοι θυμόμαστε πόσο ταλαιπωρήθηκε από τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων):


Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2010, τον Αύγουστο (μήνα που η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο ζενίθ) παρουσίασε αύξηση αριθμού επισκεπτών της τάξης του 3,64% (135.883 επισκέπτες), αλλά… μείωση των εισπράξεων κατά 1,99% (δηλαδή 441.656 ευρώ λιγότερα).

Όσο για το πρώτο οκτάμηνο του 2010, παρατηρήθηκε μείωση των επισκεπτών των Μουσείων κατά 9,1% και μείωση των εισπράξεων κατά 11,9% (σε σύγκριση με το πρώτο οκτάμηνο του 2009).

Στο οκτάμηνο του 2010 μείωση έχουμε και στους αρχαιολογικούς χώρους (5,9% η μείωση στους επισκέπτες και 6,7% στις εισπράξεις).

Πρόκειται για μια εντελώς απογοητευτική εικόνα, στην οποία δεν αναφέρεται κανείς. Οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο στο υπουργείο Πολιτισμού. 


Το πρόβλημα είναι συνολικό. Έχει να κάνει με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και την στρατηγική που επιλέγεται προκειμένου να εξασφαλιστούν έσοδα για τη χώρα και να μην πετσοκόβονται μισθοί, συντάξεις και δώρα.

Από όσο γνωρίζουμε, το θέμα των εισπράξεων των μουσείων και των αρχαιολογικών μας χώρων δεν έχει τεθεί ούτε στα κανονικά, ούτε στα άτυπα υπουργικά συμβούλια.

Και, όπως έχουμε ξαναπεί, μια χώρα που δεν μπορεί να κόψει εισιτήρια στην Ακρόπολη, είναι μια καταδικασμένη χώρα.

Συμπέρασμα: Δεν μας ενδιαφέρει αν ο κ. Παπακωνσταντίνου έχασε ή όχι την ψυχή του. 


Μας ενδιαφέρει ότι εκείνος δεν βρήκε τον δρόμο προς την αξιοποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου και εμείς χάσαμε το δώρο των Χριστουγέννων. Και την… ψυχή μας.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: