Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Το Αιγαίο να γίνει γέφυρα συνεργασίας, λέει η Μπακογιάννη

Τις θέσεις της για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέπτυξε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας απόψε ως επίτιμη προσκεκλημένη στη συνάντηση Bab-I Alί (Υψηλή Πύλη) στην Κωνσταντινούπολη.

Η αρχηγός της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» τάχθηκε υπέρ της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, λέγοντας ότι «ο Τουρκικός λαός είναι αυτός που θα απολαμβάνει την ευημερία, και όλα τα δικαιώματα που η Ευρωπαϊκή δημοκρατία εξασφαλίζει για τους πολίτες της».
 
Η κα Μπακογιάννη απαριθμώντας τις σημαντικές προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, στάθηκε στα θέματα της Κύπρου και του Αιγαίου, στις θρησκευτικές ελευθερίες, στα δικαιώματα των μειονοτήτων και την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Μεγαλόνησο. 

Για το Αιγαίο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, τόνισε, ότι θα πρέπει να γίνει η γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, όχι η διαχωριστική γραμμή.

«Χρειάζεται λοιπόν, να βρούμε γρήγορα και αποτελεσματικά λύση στο πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας και σε ότι αυτό συνεπάγεται, λαμβάνοντας υπ' όψιν την πραγματικότητα και των δύο πλευρών» είπε η κα. 

Μπακογιάννη για να συμπληρώσει: «εάν δεν καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία, η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι θα προχωρήσουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριστική λύση του προβλήματος».

«Δραστηριότητες που θα αναπαράγουν την ένταση, όπως υπερπτήσεις και παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου, διερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα, και απειλές όπως το casus belli, δεν αποτελούν μόνο παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά είναι και πολιτικά ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές», σημείωσε με νόημα.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, χαιρέτησε το νέο γύρο συνομιλιών αποδίδοντας μεγάλη σημασία στη βούληση της Τουρκίας να επιλυθεί το πρόβλημα, αν και υπογράμμισε, ότι «η εκλογή του κυρίου Ερόγλου ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων με τη σκληρή του προσέγγιση, δεν έχει διευκολύνει τα πράγματα».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: