Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Την καντονοποίηση της πΓΔΜ ζητά ο επικεφαλής της μουσουλμανικής Κοινότητας της χώρας


Νεώτερες δηλώσεις περι καντονοποίησης της πΓΔΜ πραγματοποιήθηκαν από τον επικεφαλή της θρησκευτικής μουσουλμανικής Κοινότητας της χώρας, Σουλεϊμάν Ρετζέπι προκαλώντας την αντίδραση εμπειρογνωμόνων οι οποίοι πιστεύουν ότι η πρόταση αυτή ή η διαίρεση της χώρας είναι επικίνδυνη και προβληματική, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που η πΓΔΜ επιδιώκει την ένταξη της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. 

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η σιωπή των θεσμικών οργάνων της μουσουλμανικής κοινότητας σε αυτές τις δηλώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται κανείς τους δεν υποστήριξε την ανοικτή τοποθέτησή του Ρετζέπι, για καντονοποίηση της πΓΔΜ, ή πήρε θέση υπέρ των απόψεων του μέσα στη μουσουλμανική κοινότητα. 

Πάντως αξίζει να επισημανθεί η πολιτική παρέμβαση θρησκευτικού ηγέτη κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον και ως χώρα λόγω της δικής μας μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος PPD Σεφερντίν Ααρών, δήλωνε ότι «Η σλαβομακεδονική πολιτική ελίτ ανεξάρτητα από ποιος βρίσκεται στην εξουσία, ακολουθεί μια πολιτική που έφθασε στο αποκορύφωμά της με την κυβέρνηση του VMRO-DPME, καθώς συνεχίζει να ενισχύει τους Σλαβομακεδόνες και την Σλαβομακεδονία σε βάρος του αλβανόφωνου στοιχείου σε όλες σχεδόν τη σφαίρα της κοινωνικής έκφρασης.

Η πολιτική αυτή εκφράζεται με την αγνόηση της επισημοποίησης της αλβανικής γλώσσας, την παρεμπόδιση της επίσημης χρήσης των αλβανικών συμβόλων, την αποδόμηση των εθνικών θεσμών και την καταχώρηση του αλβανικού πληθυσμού ως “σλαβομακεδονικού” καθώς και των αλβανικών νοικοκυριών ως “σλαβομακεδονικά” κλπ.».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Σεφερντίν Ααρών ανέφερε ότι το κόμμα του, θα χρησιμοποιήσει όλα τα πολιτικά μέσα για να καταγγείλει και να αποτρέψει το φαινόμενο του “εθνοκεντρισμού των Σλαβομακεδόνων”, των οποίων οι εγκάθετοι προωθούν για αυτούς τη στήριξη των διεθνών οργανισμών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: