Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Η Κύπρος υπό την ασπίδα του ΝΑΤΟ




Του Γιάννου Χαραλαμπίδη
Θα καλυφθεί συλλογικά η Ευρώπη από τη νέα αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ. Συναφείς πληροφορίες, αλλά και όλα τα τεχνικά στοιχεία και ο σχεδιασμός καταδεικνύουν ότι η ΝΑΤΟϊκή αμυντική ασπίδα θα καλύπτει και την Κύπρο, όπου εδρεύουν οι βρετανικές βάσεις. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάλυψη της Κύπρου θεωρείται αναγκαία και εκ των πραγμάτων για τη γενικότερη ασφάλεια της Συμμαχίας και την αποτρεπτική της ικανότητα σχετικά με απειλές προερχόμενες από τη Μέση Ανατολή.

Η αμυντική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θα ολοκληρωθεί σε τέσσερεις φάσεις ώς το 2020, εντός δηλαδή μιας δεκαετίας. Αυτή ήταν η θέση, την οποία διατύπωσε μεταξύ άλλων ο Robert G. Bell, Ειδικός Σύμβουλος για θέματα Άμυνας του Αμερικανού πρέσβη στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο σχετικής με το θέμα εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε χθες εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την Υποεπιτροπή Άμυνας.

 
Τα στάδια
Ο κ. Bell υποστήριξε ότι τα τέσσερα στάδια της ολοκλήρωσης της αμυντικής ασπίδας έχουν ως εξής: Πρώτο στάδιο, ώς το τέλος του 2011, οπότε θα εγκατασταθούν πύραυλοι μικρού και μέσου βεληνεκούς. Δεύτερο στάδιο, ώς το τέλος του 2015, οπότε θα εγκατασταθούν πύραυλοι μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Σε αυτό το στάδιο, αντιπυραυλικά συστήματα θα τεθούν πάνω σε πολεμικά πλοία της Συμμαχίας και στη Ρουμανία. Τρίτο στάδιο, ώς το 2018 θα αρχίσει η εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων επί του εδάφους και δη της Ρουμανίας. 

Τέταρτο, ώς το 2020 επί του εδάφους της Πολωνίας και των λοιπών κρατών-μελών με πυραύλους μακρούς βεληνεκούς, που θα μπορούν να καλύπτουν την Ευρώπη από επιθέσεις, οι οποίες θα προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. 

Εκτός κρατών-μελών
Κατόπιν σχετικής ερώτησης, κατά πόσο θα καλύπτει και μη κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ο κ. Bell διευκρίνισε ότι η αμυντική ασπίδα του ΝΑΤΟ έχει συλλογικό χαρακτήρα και ότι θα αποτελεί πρόκληση και για τα μη μέλη του ΝΑΤΟ που ανήκουν όμως στην ΕΕ. 

Στην ουσία, ήταν μια πρόσκληση για επίσημη συμμετοχή και για άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ θα έχει επαφές με τη Σουηδία, προφανώς για ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

Ούτως ή άλλως, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η αμυντική ασπίδα του ΝΑΤΟ θα την καλύπτει. Και αυτό θεωρείται λογικό, εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι επί του κυπριακού εδάφους βρίσκονται οι βρετανικές βάσεις και ότι από το έδαφος της Τουρκίας, όπου θα εγκατασταθούν οι ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι, μπορεί να καλύπτεται και η Κύπρος.

Ταυτοχρόνως, η ασπίδα θα λειτουργεί και θα αποτρέπει απειλές από τη Μέση Ανατολή. Όμως, εάν η Κύπρος δειχθεί επίθεση, η αμυντική ασπίδα δεν θα ενεργοποιηθεί αμέσως, όπως το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ προνοεί για τα μέλη του, διότι η Κύπρος δεν ανήκει στη Συμμαχία. 

Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί κατόπιν αιτήματος της Κύπρου. Βεβαίως, είναι δυνατό να καλυφθεί αυτόματα η Κύπρος, εάν η επίθεση στρέφεται σε βάρος των βρετανικών βάσεων.
Το κόστος θα κυμαίνεται περί τα 1 δις ευρώ. Τα 200 εκ. αφορούν στην επέκταση της αμυντικής ασπίδας των ΗΠΑ και τα άλλα 800 για την Ευρώπη. 

Και τα ποσά αυτά θα πληρωθούν από τα μέλη της Συμμαχίας. Για το ύψος του ποσού υπάρχει αμφισβήτηση.

Όμως, σύμφωνα με τον κ. Bell, θα χρησιμοποιηθούν, ήδη, υφιστάμενες υποδομές του ΝΑΤΟ επί ευρωπαϊκού εδάφους, οπότε το κόστος μειώνεται.

Η αντιπυραυλική ομπρέλα για την Ευρώπη, που λειτουργεί από το 2006, καλύπτει απειλές από πυραυλικά συστήματα με βεληνεκές 1500 χιλιόμετρα, ενώ η νέα θα καλύπτει απειλές οι οποίες προέρχονται από αντιπυραυλικά συστήματα έως και 4000 χιλιόμετρα.

Συνεργασία με Ρωσία
Ειδικότερα, το ΝΑΤΟ προσβλέπει στη συνεργασία με τη Ρωσία, η οποία φαίνεται δεδομένη, καθότι τα ζητήματα της τρομοκρατίας και άλλα οδηγούν τις δυο πλευρές σε μια συνεργασία που στηρίζεται στη λογική του win – win situation, αντί του συγκρουσιακού zero sum game, όπως αυτό ίσχυε στον ψυχρό πόλεμο και σήμαινε ότι το κόστος του ενός είναι όφελος για τον άλλον.

ΝΑΤΟϊκή στοχοθεσία
Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, όπως εγκρίθηκε στη σύνοδο της Λισαβόνας, έχει ως στόχους την κλασική αποτροπή έναντι εξωτερικών απειλών και τώρα επί τη βάσει νέων δεδομένων. Μεταξύ λοιπών των νέων απειλών περιλαμβάνονται αυτές της τρομοκρατίας, της πειρατείας, κυρίως στην περιοχή της Σομαλίας, της διακίνησης ναρκωτικών και οικονομικού εγκλήματος, που σχετίζεται με την επιχορήγηση της τρομοκρατίας και την απειλή από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. 

Μέσα σε αυτή τη λογική και στρατηγική, και με βάση τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, ότι στόχος του είναι η διατήρηση της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης, η Συμμαχία συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και με την ΕΕ.

Ήδη η ΕΕ, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2008 και του περασμένου Σεπτεμβρίου, θα εμβαθύνει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, ενώ κάλεσε τη Βαρόνη Άστον, ως επικεφαλής της Κοινής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής, να εισηγηθεί ιδέες και τρόπους διαχείρισης κρίσεων με το ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: