Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Σκληρό ροκ από Ε.Ε. για Τουρκία



ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Καμπανάκι» για το μέλλον της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας «χτυπά» με εύσχημο τρόπο η Ε.Ε, υποδεικνύοντας μέσω του προσχεδίου Συμπερασμάτων που εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο «Φ», ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα πιο απαιτητικό στάδιο» και ότι η επιτάχυνση τους προϋποθέτει όπως η Άγκυρα «σεβαστεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις», οι οποίες ως γνωστόν αφορούν κατά κύριο λόγο στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.


Το προσχέδιο Συμπερασμάτων που ετοίμασε η Βελγική Προεδρία, ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας στις 14 Δεκεμβρίου, υποδεικνύει ακόμη προς την Άγκυρα ότι «θα μπορέσει να επιταχύνει το ρυθμό των διαπραγματεύσεων ενισχύοντας την εκπλήρωση των κριτηρίων (σ.σ. για άνοιγμα κεφαλαίων) αλλά και τις απαιτήσεις του Διαπραγματευτικού της Πλαισίου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η υποχρέωση «να στηρίξει ενεργώς» τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού.

Πέραν της παραγράφου αυτής και των ήπιων υποδείξεων, οι οποίες πάντως για πρώτη φορά επιστρατεύονται, το προσχέδιο Συμπερασμάτων περιλαμβάνει δύο αμιγώς κυπρο-κεντρικές παραγράφους, καρμπόν των Συμπερασμάτων που είχαν υιοθετηθεί το 2009:


1. «Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και τη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Συμβούλιο σημειώνει με βαθιά λύπη ότι η Τουρκία παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με την υποχρέωση της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης (σ.σ. στα Συμπεράσματα του 2009 αναφερόταν ότι «συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει» τις υποχρεώσεις της). 

Στην απουσία προόδου επί του θέματος αυτού, το Συμβούλιο θα διατηρήσει τα μέτρα του από το 2006, τα οποία θα έχουν συνεχή επίδραση στη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, η Τουρκία δεν έχει σημειώσει πρόοδο προς την εξομάλυνση των διμερών της σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και προβεί σε ειδικές αναφορές στην επικείμενη ετήσια έκθεσή της, επί όλων των θεμάτων που καλύπτονται από τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Κρατών-Μελών, της 21ης Σεπτεμβρίου 2005. 

Στη βάση αυτή, το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και να αξιολογεί την πρόοδο που γίνεται σύμφωνα με τα Συμπεράσματά της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και της 7ης Δεκεμβρίου 2009. Πρόοδος αναμένεται τώρα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

2. «Όπως τονίστηκε από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, το Συμβούλιο αναμένει επίσης από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργώς τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις που στοχεύουν σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. Η δέσμευση της Τουρκίας και η συμβολή της με συγκεκριμένο τρόπο σε μια τέτοια συνολική διευθέτηση είναι ζωτικής σημασίας».

Σε χωριστή παράγραφο, το προσχέδιο Συμπερασμάτων τονίζει και πάλι «όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών-Μελών, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας». 

Όχι σε νέες κυρώσεις
ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ Συμπερασμάτων χτυπά μεν καμπανάκι για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υποδεικνύοντας τις υποχρεώσεις της έναντι και της Κύπρου, αλλά λέει «όχι» σε νέες κυρώσεις, δεδομένου ότι ουσιαστικά έχει απομείνει μόλις ένα διαθέσιμο διαπραγματευτικό κεφάλαιο προς άνοιγμα (Ανταγωνισμός), ενώ δεκαοκτώ κεφάλαια βρίσκονται στο ψυγείο. 

Το προσχέδιο της Βελγικής Προεδρίας ακολουθεί στην πραγματικότητα την εισήγηση του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε για διατήρηση των κυρώσεων του 2006 (πλήρες πάγωμα οκτώ διαπραγματευτικών κεφαλαίων, και απαγόρευση κλεισίματος των εναπομεινάντων τριάντα τριών κεφαλαίων). 

Το προσχέδιο Συμπερασμάτων αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών των «27» στις 14 Δεκεμβρίου.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: