Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Ανασφάλεια και αποκλεισμός για τους Χριστιανούς της Μ.Ανατολής.


Οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή, γιόρτασαν  τα Χριστούγεννα με το φόβο των επιθέσεων και των απειλών της Αλ Κάιντα, κυρίως στο Ιράκ, είναι χωρισμένοι σε πολλές κοινότητες, που συχνά μαστίζονται από ένα αυξανόμενο συναίσθημα ανασφάλειας και αποκλεισμού.

   

Κοιτίδα του Χριστιανισμού, η περιοχή αριθμεί 20 εκατομμύρια Χριστιανούς, από τους οποίους τα 5 είναι καθολικοί, σε περίπου 356 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στη διάρκεια μιας συνόδου για τη Μέση Ανατολή, τον Οκτώβριο στο Βατικανό.

    Συγκρούσεις, πολιτική αστάθεια, οικονομικές δυσκολίες, διακρίσεις, διωγμοί ή πρόοδος του ριζοσπαστικού Ισλάμ, σπρώχνει έναν αυξανόμενο αριθμό από αυτούς στην αναχώρηση από την περιοχή, ειδικά στο Ιράκ.

   


Οι Κόπτες (οι χριστιανοί της Αιγύπτου), ως επί το πλείστον Ορθόδοξοι, είναι η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα της Μέσης Ανατολής, και αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από 6% έως 10% των 80 εκατομμυρίων Αιγυπτίων.

   


Παρά το γεγονός ότι η κοινότητά τους διακρίνεται από τους σύρους καθολικούς του Ιράκ, οι Κόπτες είναι, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων (SITE), αυτοί που έχουν μπει στο στόχαστρο του ιρακινού σκέλους της Αλ Κάιντα που έχει αναλάβεί την ευθύνη για τη σφαγή, στις 31 Οκτωβρίου, σε μια εκκλησία στη Βαγδάτη.

   


Η περίπτωση δύο αιγύπτιων γυναικών, που παρουσιάστηκαν ως "φυλακισμένες σε μοναστήρια» επειδή εξέφρασαν τη βούληση να ασπαστούν το Ισλάμ, θα χρησιμοποιηθεί από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI) για να δικαιολογήσει τις απειλές αυτές κατά των χριστιανών.

   


Στο Ιράκ, η κατάσταση των Χριστιανών κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική.

   


Στις 17 Δεκεμβρίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κατήγγειλε μια «έξοδο» χιλιάδων Χριστιανών από το Ιράκ από τις 31 Οκτωβρίου.

   


Ο αριθμός των Χριστιανών στο Ιράκ υπολογίζεται μεταξύ 450.000 και 500.000, ανάμεσα τους περίπου 300.000 Καθολικοί (σε σχέση με τις 378.000 που ήταν το 1980).

   


Το Ισραήλ φιλοξενεί μια κοινότητα 143.000 χριστιανών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τη στατιστική υπηρεσία της Ιερουσαλήμ. Αντιπροσώπευαν το 2,9% του πληθυσμού το 1948, το 2,3% το 1972, και το 2,1% το 2009.

   


Είναι περίπου 57.000 στα παλαιστινιακά εδάφη.

   


Οι χώρες του Κόλπου έχουν περίπου 3,5 εκατομμύρια Χριστιανούς διαφόρων εκκλησιών, κυρίως ασιάτες μετανάστες ή Διτικούς καθολικούς.

   


Το δικαίωμα της λατρείας αναγνωρίζεται σε αυτές τις χώρες, με εξαίρεση τη Σαουδική Αραβία, που απαγορεύει όλες τις μορφές θρησκευτικής πρακτικής, εκτός από το Ισλάμ. Δώδεκα Φιλιππινέζοι και ένας ιερέας συνελήφθησαν για προσηλυτισμό στο βασίλειο στις αρχές Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας που γινόταν στα κρυφά.

   


Στη Συρία, επειδή δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές, οι αναλυτές λένε ότι οι Χριστιανοί αντιπροσωπεύουν το 5 έως το 10% ενός πληθυσμού που είναι 20 εκατομμύρια άτομα. Επίσης, δεν υπάρχουν απειλές από ισλαμικές ομάδες εναντίον των χριστιανών στη χώρα αυτή.

   


Στο Λίβανο, οι χριστιανοί--των οποίων σημαντική είναι η κοινότητα των Μαρωνιτών--αποτελούν περίπου το 34% του πληθυσμού, που υπολογίζεται σε 4 εκατομμύρια άτομα, το υψηλότερο ποσοστό για μια χώρα της Μέσης Ανατολής.

   


Οι επιθέσεις από εξτρεμιστικές ομάδες σε αυτή τη χώρα εν γένει συνδέονται με πολιτικά ζητήματα, και όχι με θρησκευτικά.

   


Τέλος στην Ιορδανία, η χριστιανική κοινότητα αριθμεί περίπου 200.000 άτομα.

    


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: