Ποιος άραγε θα περίμενε από τον διάδοχο του υπερήφανου Χαφέζ Αλ Άσαντ, τον Μπασάρ, να έχει μετατραπεί σε… γιουσουφάκι του Ερντογάν και του Νταβούτογλου…
Η παρακμή του πάλαι ποτέ κραταιού καθεστώτος των Άσαντ στη Συρία και ο κατήφορος που το έχει πάρει δεν έχει τέλος. Στη λέξη «καθεστώς» ασφαλώς και πρέπει να διαβάσει κανείς τη λέξη «δικτατορία», τουλάχιστον εξετάζοντας το συριακό καθεστώς από τη δυτική σκοπιά.
Οι Άσαντ προέρχεται από το περίπου 11% της μειονότητας των Αλαουιτών και στηριζόμενο στις πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες και τις υπόλοιπες κρατικές αρχές καταστολής κατορθώνει και διατηρείται στην εξουσία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η χώρα έχει δημοκρατικό καθεστώς.
Από τη στιγμή που η Συρία έδειξε τη γύμνια της και υποχώρησε κακήν-κακώς απέναντι στην Τουρκία που την απείλησε με πόλεμο εάν δεν εκδιώξει τον ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, το συριακό καθεστώς… ερωτεύτηκε τον βιαστή του και έκτοτε η ξεφτίλα δεν έχει όριο…
Και εάν αναρωτιέστε τι μας έπιασε και… ξεσπαθώσαμε εναντίον του Μπασάρ Αλ Άσαντ, αντί του περίφημου «rewriting» που επιλέγουν πολλοί – ενίοτε και τη «στεγνή» αντιγραφή, οι χειρότεροι και πλέον ανήθικοι δημοσιογραφικά εξ αυτών – χωρίς μάλιστα να αναφέρουν την παραμικρή πηγή, επιλέγουμε απλώς να παραπέμψουμε στο δημοσίευμα της εξαιρετικής ιστοσελίδας «http://geopolitics-gr.blogspot.com» (http://geopolitics-gr.blogspot.com/2010/12/blog-post_9117.html), το οποίο αναπαράγει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», όπου καταγράφεται η πρεμούρα του Άσαντ να ευχαριστήσει τους Τούρκους, είτε επιχειρώντας να τους επιβάλλει με το ζόρι ως μεσολαβητές στις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς, είτε καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωσης… να παρακαλέσει την Τουρκία να της κάνει τη χάρη να ενταχθεί…
Θα τρίζουν τα κόκαλα του αείμνηστου πατέρα του…
Ακολουθεί το προαναφερθέν δημοσίευμα:
Ασαντ: Να ζητήσει η Ε.Ε. ένταξη Τουρκίας
Δηλώσεις του Σύρου προέδρου στην «Μπιλντ» και τη «Χουριέτ»
Τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής επισημαίνει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, προτρέποντας ταυτόχρονα την Ευρωπαϊκή Ενωση να καλέσει την Τουρκία να ενταχθεί άμεσα σε αυτήν, σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ». Σε παράλληλη συνέντευξή του στη «Χουριέτ» ο κ. Ασαντ προτείνει τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, στα πρότυπα της ζώνης του Σένγκεν, μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Ιράν και άλλων γειτονικών χωρών.
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Μπιλντ» εάν πιστεύει ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και στρέφεται προς τον ισλαμικό κόσμο, ο κ. Ασαντ λέει ότι μάλλον η Δύση απομακρύνεται από την Τουρκία, «η οποία τα τελευταία τρία χρόνια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση κάποιων ισορροπιών». «Ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, μετά την εισβολή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, σίγουρα δεν επιθυμείτε οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας ή Τουρκίας και Ιράν να είναι κακές», λέει με νόημα ο κ. Ασαντ, για να προτρέψει στη συνέχεια την Ε.Ε. να ζητήσει την ένταξη της Τουρκίας, «διότι έχει ανάγκη μια ισλαμική χώρα για να μη μετατραπεί σε χριστιανική λέσχη».
«Ομιλείτε διαρκώς για ανοιχτούς ορίζοντες, για τον διάλογο μεταξύ πολιτισμών, εσείς όμως δεν μπορείτε να διεξαγάγετε διάλογο όταν απομονώνεστε και περιορίζεστε σε έναν πολιτισμό», λέει ο Σύρος πρόεδρος. «Να γνωρίσετε το Ισλάμ καλύτερα, διαφορετικά θα υπάρχει πάντα πρόβλημα στην ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στην κοινωνία σας», ξαναπροτρέπει.
Ενδιαφέρουσα είναι η απάντησή του στη «Χουριέτ», σε ερώτηση για το τι πιστεύει για την ιδέα της «Συνεύρεσης Οθωμανικών Εθνών», ιδέα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Εξηγεί ότι δεν έχει αξιολογήσει την πρόταση, αλλά πιστεύει ότι ο τουρκικός λαός πρέπει να προσδιορίσει τη διαφορά μεταξύ Οθωμανικού Εθνους και Τουρκίας. Και δεν θεωρεί σωστό κάποιος να του πει ότι προέρχεται από το τουρκικό έθνος. «Αραγε, η ιδέα συνδέεται με τα σύνορα;», αναρωτιέται. «Δεν νομίζω ο Νταβούτογλου να εννοεί την εξάπλωση της Τουρκίας», απαντά στον εαυτό του. Ολα αυτά ελέχθησαν παραμονές της δεύτερης συνόδου του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας - Συρίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγκυρα και τέσσερις ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου - Ισραήλ για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που εξόργισε την Τουρκία.
πηγη: Defence-point
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου