Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

"Δεν πας ΕΛΔΥΚ;Στρατοδικείο"




Το θέμα με τις μεταθέσεις στην ΕΛΔΥΚ,έχει απασχολήσει πολλές φορές το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων,το οποίο σταθερά υποστηρίζει ότι αυτές οι μεταθέσεις δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικές. 

Σ΄αυτή την ΕΣΣΟ καταγράφηκε περίπτωση στρατιώτη ο οποίος αρνήθηκε να δεχτεί το φύλλο πορείας για Κύπρο και τώρα,σύμφωνα με τις καταγγελίες τουλάχιστον απειλείται με στρατοδικείο. Η ιστορία όπως τη μεταφέρει το Δίκτυο:

Με Στρατοδικείο απειλείται φαντάρος γιατί δεν αποδέχεται την παράνομη μετάθεση του στην ΕΛΔΥΚ, καθώς επανειλημμένα έχει εκφράσει την άρνηση του. 


Ο φαντάρος που είχε καταταγεί στη Δ ΕΣΣΟ 2010, δήλωσε στο κλιμάκιο του ΓΕΣ που επισκέφτηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Αυλώνας  ότι δεν επιθυμεί να μετατεθεί στην Κύπρο για εκπαιδευτικούς και τυπικούς λόγους, καθώς ο όρκος που έδωσε τον υποχρεώνει να υπερασπίσει την Άμυνα της χώρας και το Σύνταγμα, αλλά όχι να αποδεχτεί υποχρεωτική μετάθεση εκτός ελληνικής επικράτειας.

Όμως το ΓΕΣ αγνόησε την αρνητική του δήλωση και του έστειλε φύλλο πορείας για ΕΛΔΥΚ. Ο φαντάρος, με σθένος και αποφασιστικότητα, έχοντας στο πλευρό του την οικογένεια του, συνέχισε να αρνείται πεισματικά, διεκδικώντας την τήρηση του νόμου.


Ο ίδιος και η οικογένεια του προσπάθησαν να έρθουν σε επικοινωνία με τους  αρμόδιους φορείς.


Ενώ ο διοικητής του στο Μεγάλο Πεύκο, έδειξε ανθρωπιά και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δηλώνοντας ότι πράγματι έχει δίκιο ο φαντάρος να αρνείται την υποχρεωτική μετάθεση στην Κύπρο καθώς δεν υπάρχει νόμος ή διαταγή που να προβλέπει κάτι τέτοιο, δήλωσε (όπως ισχύει) αναρμόδιος και προέτρεψε τους γονείς και τον στρατιώτη να στραφούν προς το ΓΕΣ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα τους.

Να σημειώσουμε ότι κανένας διοικητής σε Κέντρο Εκπαίδευσης ή στο ΚΕΝ Αυλώνας που συγκεντρώνονται οι φαντάροι με φύλλο πορείας για Κύπρο ή η Στρατολογία δεν είναι αρμόδιοι για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα.


Ο μόνος αρμόδιος είναι το ΓΕΣ που υπεκφεύγει και με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις δεν απαντά.
 

Όταν οι γονείς, πιεσμένοι από την ανευθυνότητα και την αυθαιρεσία και γεμάτοι αγωνία για το παιδί τους  στρέφονται στο ΓΕΣ, αντιμετωπίζονται εχθρικά από τις υπηρεσίες του Πενταγώνου, καθώς οι αρμόδιοι δεν δέχονται να συναντήσουν πολίτες. 

Οι γονείς, αφού βίωσαν αυτή την εξευτελιστική συμπεριφορά στις Πύλες του Πενταγώνου, κατόρθωσαν τελικά να τις διαβούν και να συναντήσουν Ταγματάρχη.

Πραγματικά εκπλήσσει ο τρόπος και τα λεγόμενα του αξιωματικού. Εν έτει 2010, ο συγκεκριμένος αξιωματικός προσπάθησε να εμπαίξει τους γονείς, να τους εκθέσει τα προτερήματα της μετάθεσης στην Κύπρο και να δηλώσει ότι «και η Κύπρος είναι Ελλάδα»!   


Όταν οι ενστάσεις των γονιών δεν κάμφθηκαν ο Ταγματάρχης δήλωσε ότι αν ο φαντάρος συνεχίσει να μην αποδέχεται τη μετάθεση στην ΕΛΔΥΚ «θα σταλεί σε Στρατοδικείο για Ανυπακοή σε Διαταγή»!
 

Όταν οι γονείς τόνισαν την αποφασιστικότητα του φαντάρου και δήλωσαν ότι οι απειλές του Ταγματάρχη είναι μετέωρες καθώς ο στρατιώτης υποχρεούται να μην υπακούσει σε παράνομη διαταγή και τέτοια είναι η διαταγή Υποχρεωτικής Μετάθεσης στην Κύπρο,  αναδιπλώθηκε και δήλωσε «Δε θα φτάσουμε και εκεί»!

Επισημαίνουμε ότι οι προγραμματισμένες μεταθέσεις για ΕΛΔΥΚ ματαιώθηκαν εξαιτίας της πανεργατικής απεργίας, ενώ ο συγκεκριμένος στρατιώτης αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και πρέπει να κάνει σοβαρές εξετάσεις.


Καλούμε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλο και τον αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο να παρέμβουν ώστε αφενός να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει προκύψει ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα του φαντάρου, αφετέρου να αντιμετωπίσουν την αυθαιρεσία των αξιωματικών που φέρονται απαξιωτικά, προσβλητικά σε στρατιώτες και γονείς.


Βεβαίως, το ερώτημα παραμένει: Από πού και ως που αξιωματικός μπορεί να απειλεί;

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: