Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Αφόρητες πιέσεις για αγορά όπλων από την Ελλάδα!





Την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία βουλιάζει και οι πολίτες βρίσκονται ατην απόλυτη απόγνωση οι συζητήσεις για αγορές εξοπλισμών δεν σταματούν.

Κι αν αυτές γίνονταν με ελληνική πρωτοβουλία,σχεδιασμό και κυρίως σύνεση,πθανόν να ήταν και κατανοητές αφού οι ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεδομένες και σε κάποιες περιπτώσεις επιτακτικές.

Όπως έχει αποκαλύψει το Onalert,όμως οι συζητήσεις γίνονται υπό τη μορφή πιέσεων που εύκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «εκβιαστικές»,από χώρες που και πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν στην υποτιθέμενη προσπάθεια «διάσωσης» της ελληνικής οικονομία και μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες διαθέτουν οι οποίες «καίγονται» να πουλήσουν όπλα.


Κατ΄επανάληψη έχουμε ασχοληθεί με το ζήτημα των συζητήσεων για την αγορά έξι φρεγατών τύπου Fremm από τη Γαλλία,για την οποία είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Καραμανλή.


Οι συζητήσεις συνεχίζονται και επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται υπό τα «δεσμά» του ΔΝΤ κι ένα βήμα –ίσως και λιγότερο- από τη πτώχευση. 

Η Γαλλία η οποία «έκοψε» από τον αμυντικό της προϋπολογισμό έξι φρεγάτες για λόγους οικονομίας,θέλει διακαώς να τις πουλήσει στην Ελλάδα και όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα ,ο γενικός γραμματέας των Ηλυσίων Πεδίων Κλοντ Γκεάν που ήρθε στην Αθήνα τη περασμένη Δευτέρα και συζήτησε με τον πρωθυπουργό ,έθιξε το ζήτημα αγοράς γαλλικών όπλων και μάλιστα άμεσα!

Η ελληνική πλευρά φέρεται να μην αντιδρά στις πιέσεις που ακούνται και οι εξετάσεις που έδωσε σε ανάλογη περίπτωση με τους Γερμανούς αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.


Μην ξεχνάμε ότι εν μέσω κρίσης δεχτήκαμε να παραγγείλουμε άλλα δύο υποβρύχια τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ,με κόστος 1,3 δις,υποβρύχια που τώρα ψάχνουμε να βρούμε να τα πουλήσουμε. 

Η δικαιολογία ήταν ότι έπρεπε να σωθούν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτά γι΄ αυτό και δεχτήκαμε τη συμφωνία που τώρα ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Β.Βασιλάκος χαρακτηρίζει επιβλαβή.

Ίδιο περίπου είναι το σκηνικό και στο θέμα των γαλλικών φρεγατών το οποίο θα μας «χρεώσει» έξι δις! 


Για όσους αμφισβητούν το ποσό ας ρίξουν μια ματιά στον «τιμοκατάλογο» της κατασκευάστριας εταιρείας που αυτή τη στιγμή «χρεώνει» 750 εκατομμύρια ευρώ κάθε φρεγάτα!

Το γαλλικό ναυτικό αποφάσισε να μην πάρει τα έξι πλοία τα οποία ο Σαρκοζί θέλει να «ξεφορτωθεί». 


Το «τυράκι» είναι υποτίθεται οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για τη ναυπήγηση των πλοίων και η σωτηρία των ναυπηγείων Ελευσίνας,αυτή τη φορά.

Τίποτα από τα δύο δεν είναι εξασφαλισμένο ακόμη κι αν πούμε το οριστικό ναι.
Η οικονομική κατάσταση έχει φθάσει στο μη περαιτέρω. Συνεπώς καμμία επιπλέον δαπάνη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. 


Οι ελληνικές ΕΔ,πρέπει να ενισχυθούν αλλά όπου πραγματικά χρειάζεται . 

Είναι ώρα να απαντηθούν ερωτήματα με σοβαρότητα:χρειαζόμαστε πράγματι φρεγάτες αξίας 6 δις αυτή τη στιγμή;

Η όποια απάντηση πρέπει να τεκμηριωθεί απολύτως επιχειρησιακά κι όχι με ανόητα επιχειρήματα περί «αξιοπρεπούς παρουσίας που πρέπει να έχει το ελληνικό ΠΝ σε διεθνείς αποστολές»! 

Τα χρειαζόμαστε πράγματι ή οδηγούμαστε στην αγορά τους εκβιαστικά;

Και φυσικά δεν είναι μόνο οι Γάλλοι οι οποίοι πιέζουν ασφυκτικά για αγορές όπλων αυτή τη δύσκολη ώρα.


Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των Eurofighterαπό τη Γερμανία,θέμα που αναμένεται να ανοίξει εντός του 2011,ενώ νέος κύκλος πιέσεων αναμένεται από τη Μόσχα για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης. 
Κι έπεται συνέχεια.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: