Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Toυρκικές "μειώσεις εξοπλισμών": 250 προγράμματα ύψους 26 δισ. $ "τρέχει" η Άγκυρα!


Ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Μουράτ Μπαγιάρ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολία» στις 16 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση με αντικείμενο τις τεχνολογίες του αμυντικού τομέα και την βιομηχανική συνεργασία με επίκεντρο την τουρκική αμυντική βιομηχανία και τους διεθνείς εταίρους της αποκάλυψε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία σήμερα εμπλέκεται σε 250 συνολικά εξοπλιστικά και ερευνητικά προγράμματα συνολικού ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Το 24% των προγραμμάτων αυτών είναι καθαρά εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής συστημάτων με ξένη προστιθέμενη αξία κάτω του 10% ή ακόμα και μηδενική!!

Από τα λοιπά προγράμματα μόνο τα 10 αποτελούν προμήθειες από ξένους προμηθευτές, το 57% αφορούν προγράμματα συμπαραγωγών και για το 9% των προγραμμάτων έχουν συσταθεί κοινοπραξίες παραγωγής. 

επίσης τόνισε ότι μέχρι το 2020 το 90% των τουρκικών αμυντικών αναγκών θα καλύπτεται από εγχώρια παραγωγή με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις πολιτικές ισορροίες σρτην περιοχή.

Δηάδή το αργότερο σε δέκα χρόνια από σήμερα η Τουρκία θα είναι πλήρως απεξαρτημένη σε επίπεδο οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό και συνεπώς οι όποιες πολιτικές "πιέσεις" ή η όποια πολιτική επιρροή ασκείτο από τρίτες χώρες όπως π.χ. οι ΗΠΑ, υπό την απειλή ενεός εμπάργκο ή τον περιορισμό της ροής στρατιωτικού υλικού προς την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, π.χ. έναντι της Ελλάδας αυτομάτως καθίστανται ανενεργές. 

Μέχρι το 2023, μάλιστα, όπως έγραψε και χθες το defencenet.gr, θέλουν να έχουν έτοιμο το δικής τους παραγωγής μαχητικό και εκπαιδευτικό αεροσκάφος και μάλιστα το πρώτο δικινητήριο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: